Tanie statywy - przestroga

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pank
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1502

Tanie statywy - przestroga

Ku przestrodze, jakby komuś przyszedł do głowy pomysł kupowania tanich statywów foto, właśnie spadł mi z takiego statywu 5D z 85/1.2, efekt, obiektywu nie da się zdjąć z body i mocowanie jest dziwnie wysunięte. Już się cieszę na rachunek jaki mi Żytnia wystawi.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Łączę się z tobą w cierpieniach,[*]. Oby udało się odratować...

Komentarz

• dinderi
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3028

Zamieszczone przez pank
      Ku przestrodze, jakby komuś przyszedł do głowy pomysł kupowania tanich statywów foto, właśnie spadł mi z takiego statywu 5D z 85/1.2
      Uśśśś!!! Ja mam taki statywik, co mu nogi drżą, jak założę 450D z 70-200 f4. Widze, że trzeba go jednak zostawić do kamerki video, TYLKO.
      Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
      09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• pank
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1502

Normalnie bym tego nie zrobił, statyw kupiłem dawno temu jak jeszcze miałem 350D i leżał w szafie ale wpadła mi niespodziewana pakszotowa fuszka, studio mam w piwnicy i mi się nie chciało dymać na strych po stare 85/1.8 tylko zapiąłem to co miałem pod ręką no i sobie narobiłem. Człowiek to czasami głupi jest że aż przykro się robi. Właśnie oglądam manfrotto na allegro, no ale mądry i tak dalej...
        Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

Wyrazy wspolczucia - zestaw lupnal obiektywem zapewne? Ciezka sprawa, czekamy na niusy z serwisu.
          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• pank
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1502

Ta, walnął obiektywem, szczęście w nieszczęściu że o wykładzinę i miał założoną osłonę.

Komentarz

• Czacha
              fotograf
              • 2004
              • 4868

No niestety, waga tego zestawu zapewne zrobila swoje - w sumie sam nie wiem co lepiej miec uszkodzone w tym przypadku... cena podobna.. gorzej jak body i obiektyw odeszly do krainy wiecznego naswietlania w skrocie zwanej BULB

A przycisk zwalaniacy mocowanie obiektywu dziala? Moze od uderzenia cos tam zeskoczylo i dlatego nie dasz rady odkrecic 'sloika'? Probowales stara chlopska metoda "nic na chama, walnij mlotkiem"?

Komentarz

• pank
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1502

Przycisk działa, obiektyw trochę można przekręcić ale ni cholery nie chce wyjść.

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

Kiedys rozwalilem 50'tke 1.8 zapieta do EOS'a 3. Co prawda 50tka rozpadla sie na dwa mniejsze obiektywy (15 + 35mm ), ale kikutek przy korpusie nie chcial 'odlezc'. Jak sie pozniej okazalo padajac na obiektyw bagnet obiektywu wbil sie deczko do srodka i pomimo ze byl plastikowy to i tak wykrzywil jakies tam blaszki w body i dlatego nie chcial dac sie zdjac. Pomoglo mocne przekrecenie z jednoczesnym pociagnieciem ku sobie.

Komentarz

• allxages
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2549

Zamieszczone przez pank
                    mi się nie chciało dymać na strych po stare 85/1.8 tylko zapiąłem to co miałem pod ręką no i sobie narobiłem.
                    pank, często bywam w Warszawie, może wpadne do Ciebie i posprzatąm Ci troche na strychu?

Zamieszczone przez Czacha
                    gorzej jak body i obiektyw odeszly do krainy wiecznego naswietlania w skrocie zwanej BULB
                    Podoba mi się ten czarny humor

przycisk działa, obiektyw trochę można przekręcić ale ni cholery nie chce wyjść.
                    kiedyś moja dziewczyna odkurzała pokój i podniosła niezapiętą torbe do góry za ucho i wyleciał z jakiś 80cm mój 300d z zapiętym 20/2.8 i uderzyło to to parkiet. efekt dość odwrotny. rozleciało się na dwie części. w sensie, obiektyw sie wypiął.

powodzenia!

Komentarz

• amphotos
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 67

No, no 1.2.. Zakładam, że obiektyw działa - co do body, to nie włącza się wcale? Nie ma tam większych blokad, wciśnij przycisk przekręć tyle ile się da a potem użyj nieco więcej siły? Jeśli wyjdzie, to przy odrobinie szczęścia obiektyw będzie nienaruszony, a za naprawę body nie powinieneś zapłacić dużo.

Komentarz

• pank
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1502

Body działa, oczywiście na wyświetlaczu BULB, wydaje mi się że uszkodziłem obiektyw, metalowe mocowanie krzywo z niego wychodzi.

Komentarz

• Czacha
                          fotograf
                          • 2004
                          • 4868

Jesli obiektyw zle siedzi to BULB na wyswietlaczu moze byc wynikiem niekontaktowania stykow i to wywala jakies glupoty na ekranie. Ciekawe czy nie wbil sie do tylu i nie trzasnal dodatkowo w lustro?

Teoretycznie oslona powinna zamortyzowac upadek, ale skoro piszesz o tym ze mocowanie z niego krzywo wychodzi ...

Wrzuc jakas fotke jak to wyglada?

Komentarz

• basala
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 615

Łączę się w bólu.

Której firmy jest ten statyw? Ja kupiłem taniego Benro, ale siebie mógłbym na nim powiesić.

Komentarz

• pank
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1502

Nie wiem, jakieś chińskie gówno, dałem za niego coś koło stówy chyba. Uszkodzenia wyglądają tak:

Komentarz

Pracuję...