Canon 5d + Sonnar od Pentacona Six

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mc_iek
    Uzależniony
    • 2008
    • 790

Zamieszczone przez siudym
    Pytalem, bo nie wiem jak sie ma sredniak do FF wzgledem szkiel i zmiany kata widzenia.
    No dobrze. Mogłem to napisać inaczej, ale 180mm to 180mm i dla 5D, 180mm Sonar, czy inny wynalazek, da taki sam kąt widzenia, chociaż dla aparatu na szklane płyty 13x18 będzie to dość szeroki kąt. Obiektyw 50mm od PSixa pokryje obrazem cały kadr 6x6cm, za to EF 50 zrobiłby na takim formacie piękną winietę, bo jest przeznaczony do mniejszej klatki i to jest jedyna różnica między tymi obiektywami.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• Mariusz_C
      Uzależniony
      • 2007
      • 577

Ja podpinałem 180/2,8 i 200/2,8 pod cropa i pod ff, efekt był niezły, szczególnie byłem zadowolony z sonara 200 na m42, ale doszedłem do wniosku, że 70-200/4 daje wcale nie gorszy obrazek, a jest o wiele lżejszy poręczniejszy i wygodniejszy i sprzedałem sonara. Teraz mam 200/2,8L i jestem jeszcze bardziej zadowolony. Mam to co potrzebuję. Generalnie wszystkie szkła manualne tele m42 i psix, które przetestowałem były świetne, ale każde miałem nie dłużej jak pół roku i dochodziłem do wniosku, że jednak canony są wygodniejsze.
      5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• enter
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1201

aktulanie mam 5D mam Sonnara 180mm MC, Kaleinara 2,8/150mm, Wołnę 2,8/120mm MC
        jak ktoś coś potrzebuje to w wolnej chwili mogę jakiegoś amatorskiego zamówionego sampelka podrzucić, lub w jakiś weekend pod giełdą foto w wawce dać przestrzelić

ze wszystkich jestem zadowolony jeśli chodzi o jakość optyczną

Komentarz

• bz24
          • 2009
          • 4

Odp: Canon 5d + Sonnar od Pentacona Six

Witajcie ...
          ... stał u nas w biurze Sonnar 180 2.8 od kilku lat, na pułce obok innych nieużywanych sprzetów. Przez ciekawość podpiąłem go trochę przypadkiem pod 5d mk 3 i zostałem tak lekko mówiąć zmiażdzony jakością obrazka z tego szkła! Kontrast, kolorki, ostrość - MEGA!

Komentarz

Pracuję...