Jeszcze o drukowaniu zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Zamieszczone przez KuchateK

...Jesli kupowac to IP4000 albo IP8500... 6000 nie ma sensu bo tego nie widac. Ja mam osobiscie IP5000, bo jest czarna
    Jeszcze jedno pytanie zanim pobiegne w podskokach do sklepu
    Wg info producenta, drukarki te przeznaczone sa do papierow o gramaturze 64-105 g/m^2 Jedynie w przypadku oryginalnych nośników (?) Canona możliwe jest użycie papieru o gramaturze do 273 g/m^2
    Co to oznacza w praktyce? Czy użytkownik naprawdę skazany jest na oryginalny papier foto Canona?
    http://plieth.com

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez Jurek Plieth
      ....Jedynie w przypadku oryginalnych nośników (?) Canona możliwe jest użycie papieru o gramaturze do 273 g/m^2
      Co to oznacza w praktyce? Czy użytkownik naprawdę skazany jest na oryginalny papier foto Canona?

Hmmmm... nie doczytałem tego w instrukcji i na oryginale C robilem niewiele. Wiekszosc to Tetenal i Kodak Ultima (240 i 270g/m2). U mnie działa po wydrukowaniu ok 1000 fotek nie ma żadnego problemu z gramatura papieru. To "tylko" C to musi być letka przesada. Inni też potrafią zrobić niezły papier :-)

Janusz

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Jurek Plieth
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2087

Zamieszczone przez Janusz Body
        To "tylko" C to musi być letka przesada. Inni też potrafią zrobić niezły papier :-)
        Tak dokładnie myślałem
        Czy potrafisz bardzo z grubsza oszacować wydajność tuszu (dla fomatu A4, czy A5, jak wolisz)?

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

IP6000 ktore ma dwa kolory extra (jasniejsze C i M) drukuje identycznie jak IP5000. IP5000 drukuje praktycznie identycznie jak 4000 (w sumie jedynie ma przewage rozdzielczosci i mniejsze krople). IP3000 odstaje do tylu, ma problemy z nasycaniem kolorow, generalnie rozjasnia zdjecia, ale tam nie ma czarnego do foto a jedynie do dokumentow.
          No to jeszcze pytanie a'propos tego dodatkowego kartridża do dokumentów.
          Skąd drukarka wie, że drukuje fotografię, a nie dokument? Innymi słowy - jeśli będzie drukowała fotografię cz.-b., to z jakiego ładunku czarnego atramentu będzie korzystała?

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Wg info producenta, drukarki te przeznaczone sa do papierow o gramaturze 64-105 g/m^2 Jedynie w przypadku oryginalnych nośników (?) Canona możliwe jest użycie papieru o gramaturze do 273 g/m^2
            Co to oznacza w praktyce?
            Mniej wiecej to ze Canon podobnie jak HP chce zarobic nie tylko na drukarce ale i na dodatkach

Do tej pory wciskam w drukarki co tylko sa w stanie silnikiem zawinac na rolce (kto by tam czytal instrukcje)... Problem jest z pociagnieciem niektorych grubszych i sliskich papierow z dolnego podajnika (zawija o 180 stopni jak hp), ale z gornego do tej pory drukowalem na wszystkim i szlo... A dolny napakowalem zwyklym papierem...

W instrukcjach to rozne dziwne rzeczy pisza... Jak dla przykladu temperatura w ktorych to "niby" dziala

No to jeszcze pytanie a'propos tego dodatkowego kartridża do dokumentów.
            Skąd drukarka wie, że drukuje fotografię, a nie dokument? Innymi słowy - jeśli będzie drukowała fotografię cz.-b., to z jakiego ładunku czarnego atramentu będzie korzystała?
            To juz sterownik o tym decyduje zapewne... Skoro rastruja fonty na poziomie sterownika/drukarki to zapewne do tego tez stosuja czarny dokumentowy. A bitmapy pewnie z kolorow...

Trzeba by druknac pare kombinacji i zobaczyc jak sie ukladaja kropki... Przy dobrym makro kilka do jednego albo na skanerze @ set dpi juz widac Potem w domu (jak bedzie czas) sprawdze co i jak, bo drukowalem b&w na pare sposobow... Na jednej bylo widac sieczke kropek cmyk, ale nie pamietam jakie ustawienie sterownika tam bylo (b&w czy kolor) bo nie to sprawdzalem.

Generalnie jak mowie... Zapewne decyzja zapada jeszcze w kompie na podstawie tego co jest aktualnie drukowane, ale raczej nie na podstawie kolorow jakie to posiada.
            ...

Komentarz

• Dolek
              Bywalec
              • 2005
              • 101

A dlaczego bierzecie pod uwagę tylko Canona, ja mam Epsona i na papierach epsona lub Konica Silky zdjęcia są po prostu rewelacyjne. Można sobie do tego dokupiś system stałego zasilania i fotki macie w cenie A4 2,2 zł a A3 w cenie 4,3 zł.
              Coś tam jest do pstrykania

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Tak dokładnie myślałem
                Czy potrafisz bardzo z grubsza oszacować wydajność tuszu (dla fomatu A4, czy A5, jak wolisz)?
                Wiesz nie... nie potrafie. Z drukarka kupilem 2 komplety zapasowych kartridzy i jak do tej pory wymienilem Magenta i Yellow. Ale to zależy też od kolorow na zdjeciach. Wydaje mi się, ze nawet te A5 kosztuja mnie taniej niz w labie do ktorego mam 25 km. A4 to juz jest sporo taniej niz w labie. Zreszta na A4 mozna tez drukowac 4 x A5 albo nawet do 80-ci podgladówek co też robilem.

Ogólnie to jestem zadowolony, chociaż wydruki może są troche "za dobre" - ostrość jest powalajaca i to nieco widac na odbitkach. Ale podobnie jak Kuchatek uważam, że niesposób odróznić dobrego wydruku od dobrego zdjecia z labu, zakladajac, ze oba poprawnia zrobione i nie zagladasz na druga strone papieru gdzie lab drukuje korekcje.

Ale ciekawi mnie inne zagadnienie - bede pewnie znal odpowiedz za 4 miesiace - jak drukarka znosi dluga bezczynnosc. Wyjeżdżam, nie ma komu odpalic drukarki i przewentylowac dysz. Ciekawe ile kosztuje nowa głowica - licze sie z tym, ze bede musial kipic nowa po powrocie :-(

Janusz

Janusz,

Komentarz

• Dolek
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 101

jeżeli masz oryginalne tusze, to nie powinno się nic dziać, ja już kiedyś zostawiłem taką na prawie pół roku i jedyne co było trzeba zrobić po powrocie to przeczyścić dysze z opcji drukarki i później jeszcze na dwóch czy trzech zdjęciach miałem lekkie paski. Potem juz było OK
                  Coś tam jest do pstrykania

Komentarz

• Jurek Plieth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2087

...Wydaje mi się, ze nawet te A5 kosztuja mnie taniej niz w labie do ktorego mam 25 km. A4 to juz jest sporo taniej niz w labie.
                    Hmmm, dziś rozmawiałem z kolegą mającym canonowską S900. Czy przypadkiem nie używa ta drukarka identycznych kartridży co IP****? No więc opowiadał mi, że bardzo dokładnie wydajność oszacował. Wyszło mu zaledwie około 30 zdjęć w formacie A4, co moim zdaniem jest wartością tragicznie niewielką. U niego w USA komplet kartridży kosztuje $90, co by dawało $3 za odbitkę nie licząc kosztów papieru i amortyzacji :-( (Kuchatek, zgadza się?)

Ale ciekawi mnie inne zagadnienie - bede pewnie znal odpowiedz za 4 miesiace - jak drukarka znosi dluga bezczynnosc. Wyjeżdżam, nie ma komu odpalic drukarki i przewentylowac dysz. Ciekawe ile kosztuje nowa głowica - licze sie z tym, ze bede musial kipic nowa po powrocie :-(
                    Nie wiem jak jest w drukarkach IP****, ale miałem kiedyś jakieś BJC10 i chyba 30. Tam było z tym fatalnie. Miałem przypadek wydrukowania 3 kartek tekstem na świeżym kartridżu i po miesięcznej przerwie w użytkowaniu drukarki trzeba było kupować nową głowicę

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Hmmm, dziś rozmawiałem z kolegą mającym canonowską S900. Czy przypadkiem nie używa ta drukarka identycznych kartridży co IP****? No więc opowiadał mi, że bardzo dokładnie wydajność oszacował. Wyszło mu zaledwie około 30 zdjęć w formacie A4, co moim zdaniem jest wartością tragicznie niewielką.

Nie wiem jakich kartridzy uzywa s900 ale drukarki z serii ip to (w miare) nowa technologia druku. Kropla jest cos ok 1-2 pikolitra a zdjecie z drukarki wyjeżdza już suche. Praktycznie suche czyli mozna go dotykac paluchami i nic sie nie maże. Teoretycznie wg. instrukcji zdjecie schnie przez 24 godziny. Dla mnie wniosek = katrridze moga byc te same, inna jest glowica i technologia plucia na papier.

Janusz.

Janusz,

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Hmmm, dziś rozmawiałem z kolegą mającym canonowską S900. Czy przypadkiem nie używa ta drukarka identycznych kartridży co IP****? No więc opowiadał mi, że bardzo dokładnie wydajność oszacował. Wyszło mu zaledwie około 30 zdjęć w formacie A4, co moim zdaniem jest wartością tragicznie niewielką. U niego w USA komplet kartridży kosztuje $90, co by dawało $3 za odbitkę nie licząc kosztów papieru i amortyzacji :-( (Kuchatek, zgadza się?)
                        90?! Gdzie on to kupuje?
                        To w drogim stosunkowo sklepie na miejscu wychodzi za wszystkie do IP5000, lacznie z czarnym do dokumentow 65$ raptem, a przy samych foto z 5 dych. A da sie tusze taniej zorganizowac.
                        S900 to nie taki nowy model... Nie wiem czy jedzie na te same pojemniki (nie chce mi sie sprawdzac ) Ale nie jest napewno najoszczedniejsza. Technologia druku ostatnio poszla duzo duzo do przodu... Jak kiedys strach bylo dotykac kartke z tekstem z word'a bo sie lalo z tego i slady zostawaly na tej ktora na to spadala (a to sie dlugo drukowalo), tak teraz wszystko wyjezdza suchutkie... A papieru nie zmienili napewno tak bardzo.

Z mojego IP5000 nie drukowalem 30 a4 jeszcze, ale wydrukowalem z polowe tego w malych odbitkach i jak narazie to tam dopiero widac ze cos zaczelo ubywac... IP3000 to tak roznie... Wymienialem w niej tusze pare razy, ale tam bardzo duzo tekstu z obrazkami szlo z tej drukarki w stosunku do zdjec, wiec sie nie wypowiem. Ciezko mi poprostu zrobic dobry test, bo zwykle w polowie liczenia czepiam sie jakiegos pdf'a dziesiat/set stron i wcina rachunki

Mam jednak duze archiwum gniotow rodzinnych do wydrukowania, wiec policze ile wyjdzie z nowego pojemnika... Dorzucam na liste testow

Nie wiem jak jest w drukarkach IP****, ale miałem kiedyś jakieś BJC10 i chyba 30. Tam było z tym fatalnie. Miałem przypadek wydrukowania 3 kartek tekstem na świeżym kartridżu i po miesięcznej przerwie w użytkowaniu drukarki trzeba było kupować nową głowicę
                        Zasada zwykle jest taka ze powinno sie co jakis czas cos wydrukowac... Ja tam sie tak srednio na oko trzymam terminu 2 tygodnie, ale to jeszcze nauka ze starych trupow HP. Po miesiacu jak padlo calkiem to zdecydowanie cos nie bardzo... Duzo zabijaja zamienniki... Tam potrafi tusz schnac w pojemniku i zapychac glowice... Oryginaly duzo lepiej sie sprawuja... Po miesiacu to mozna dopiero oznak sie spodziewac raczej a nie kompletnego padu.

Dobrym pomyslem by bylo wyplukac glowice dobrze jakims alkocholem albo czyms co dobrze rozpuszcza tusz przed zostawieniem na dluzej... Mozna by tez nalac troche do uzywanych pojemnikow i sprobowac podrukowac, ale tego nie testowalem jeszcze.
                        Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                        ...

Komentarz

• srad
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 98

troche juz na ip 5000 wydrukowalem i mniej wiecej wiem ile kosztuje ta zabawa, także u mnie wygląda to tak
                          -drukuje na niej tylko zdjęcia
                          -tusze kupuje na allegro za 35-38 zł (oryginały oczywiście)
                          -koszt druku zdjęcia 15x21 z właczonymi wszystkimi dopalaczami kolorów w drukarce wynosi ok 1zł - 1,1zł max. (bez kosztów papieru)

opanowuje ostatnio zamienniki te z allegro mozna sobie wsadzic w d... (kolory do bani) ale natrafiłem w fotojoker na niemieckie zamienniki GEHA koszt 18 zł, kolorystyka jest taka sama jak na oryginałach, jest niby 3 ml tuszu więcej, co prawda nie wiem czy mi dysz nie pozatyka ale w koncu mam jeszcze 10 m gwarancji
                          Canon Tamron Canon Canon Canon Canon Canon

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Zamieszczone przez srad
                            -koszt druku zdjęcia 15x21 z właczonymi wszystkimi dopalaczami kolorów w drukarce wynosi ok 1zł - 1,1zł max. (bez kosztów papieru)
                            A ile z papierem? I jakim oczywiscie...

Zamieszczone przez srad
                            co prawda nie wiem czy mi dysz nie pozatyka ale w koncu mam jeszcze 10 m gwarancji
                            ...w ktorej zapewne wyraznie pisze zeby nie stosowac nieoryginalnych materialow...
                            ...

Komentarz

• srad
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 98

oj na testowanie papieiow troche wydalem, i tak myśle najlepszym papierem cena/jakość jest EMTEC premium glossy 264g mozna go kupic za 95zł/50 A4

Komentarz

• srad
                                Coś już napisał
                                • 2005
                                • 98

A ile z papierem? I jakim oczywiscie...

...w ktorej zapewne wyraznie pisze zeby nie stosowac nieoryginalnych materialow...
                                mam w razie czego prawie puste oryginalne tusze

Komentarz

Pracuję...