wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

Widzę, że większość posiadaczy jest zadowolona z tego urządzenia.

Planuję go używać z zestawem 5d2+430ex2. Oprócz braku synchronizacji na drugą kurtynę nic mnie nie zaskoczy?

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Zamieszczone przez Maver
      Oczywiscie ustawianie lamp z poziomu body pewnie moze byc przydatne, ale bez przesady, efektu koncowego na zdjeciu to nie zmieni.
      To przez Pixele można zmieniać ustawienia lamp z poziomu body ?
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

ZTCP to niestety nie. A zmiana mocy na nadajniku jest uciążliwa.

Komentarz

• MC_
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3444

Ale w automacie działają ok?

Komentarz

• Handelson
            Uzależniony
            • 2009
            • 789

Zamieszczone przez MC_
            Ale w automacie działają ok?
            Ja nie narzekam. Musiałem się tylko nauczyć, że po wszelkich zmianach z poziomu nadajnika trzeba chwilkę poczekać aż przeniesie zmiany.
            Króciutko ale ja jestem w gorącej wodzie kąpany

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Sekunde albo i odrobine wiecej moge poczekac. Mam zamiar uzywac do makro oraz spokojnej sesji portretowej. Mam nadzieje, ze sie nada.

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

Zamieszczone przez MMM
                Pisałem kilka postów wcześniej że nowa wersja działa prawidłowo z moim 5D1.
                a wie ktoś jak wygląda działanie na 1Ds Mark II?
                Moje wątki na forum: sport | fashion
                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• szwayko
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2085

Zamieszczone przez Janki
                  SeedyBee. Oczywiscie masz racje. Przenoszenie ETTL ma sens w przypadku szybkich zdjęć - wesele, reportaż, impreza...
                  Mi jakoś nie sprawdzał sie ten ETTL na sali, jak rostawie 2-3 lampy to jeszcze korzystajac z podczerwieni slave - zawsze kadrze jakos bylo cos nie tak. Dopiero dobranie manualnych nastaw na lampach bylo przewidywalne. Jak spotykam innych fotografow to tez robia na manualnych. Mowia nastawisz i wiesz co masz w tej czesci sali.
                  frickr FB
                  www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Krawat
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 42

Czy one działają z aparatami klasy 20D/300D i lampami EX bez II?

Komentarz

• Krawat
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 42

Dla potomnych:
                      20D, 430EX, TTL, 1/8000s

Komentarz

• MC_
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3444

Sprzęt przyszedł, działa bez zarzutu na 5d2+430ex2.

Mam tylko pytanie:
                        gdzie najlepiej zamówić baterie CR2. Nie ma ich wiele...

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

Zamieszczone przez MC_
                          Mam tylko pytanie:
                          gdzie najlepiej zamówić baterie CR2. Nie ma ich wiele...
                          nie ma z tym żadnych problemów:

http://allegro.pl/listing.php/search...&category=8847
                          Moje wątki na forum: sport | fashion
                          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Maver
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 397

Zamieszczone przez szwayko
                            Mi jakoś nie sprawdzał sie ten ETTL na sali, jak rostawie 2-3 lampy to jeszcze korzystajac z podczerwieni slave - zawsze kadrze jakos bylo cos nie tak. Dopiero dobranie manualnych nastaw na lampach bylo przewidywalne. Jak spotykam innych fotografow to tez robia na manualnych. Mowia nastawisz i wiesz co masz w tej czesci sali.
                            No bo tak jest najwygodniej i wie sie co sie ma przez caly czas.
                            Wystarczy poswiecic kilka(nascie) minut przed "impreza" i ustawic sobie odpowiednio lampy.
                            Na upartego dwie lampy w zupelnosci wystarczaja zeby rownomiernie oswietlic cala sale, jesli ktos oczywiscie tylko potrzebuje swiatla a nie koniecznie chce sie nim bawic. W takim ustawieniu TTL jest zupelnie nieprzydatny, podobnie jak zmienianie ustawien lampy. Wystarczy odpowiednio ruszyc ISO i przyslone zeby zmienic np glebie ostrosci caly czas zachowujac takie samo naswietlenie klatki.
                            --
                            Pozdrawiam
                            Krzysztof Zagórski

Komentarz

• MC_
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3444

No tak to jest jak się wpisuje CR 2 zamiast CR2. Spacja robi dużą różnicę...

Domyślam się, że Panasłonik da radę :-) Bo jakoś marka Eltec mnie nie przekonuje... No i chyba lepiej od razu hurtowo kilku sztuk kupić - jak w rzeczywistości jest z prądożernością rycerzy?

Komentarz

• MMM
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4250

W trybie E-TTL z tymi wyzwalaczami używanie więcej niż jednej lampy nie ma sensu bo siła błysku wszystkich lamp jest ograniczona przez lampę dającą najmocniejsze światło w kadrze. To wynika z filozofii działania tych wyzwalaczy, która z grubsza wygląda tak jakby cały system udawał kabel E-TTL rozgałęziony na ilość użytych lamp. Aparat cały czas "myśli" że ma do czynienia z jedną lampą i dostosowuje siłę błysku do tej najmocniejszej. W praktyce więc lampy błyskają w trybie E-TTL z tą samą mocą, dopasowaną tak aby najmocniejsza lampa dała prawidłowe naświetlenie co siłą rzeczy powoduje że pozostałe lampy świecą słabiej.
                                ETTL z PixelKnight ma sens jeśli używamy jednej lampy, przy większej ilości lamp efekt jest zupełnie nieprzewidywalny. Co gorsza nie działa korekta ekspozycji ustawiana bezpośrednio na lampie i zawsze jest ta sama korekcja dla wszystkich lamp z ustawień aparatu.
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                W trybie manualnym wszystko działa świetnie. Przydałaby się druga wersja nadajnika z oddzielnymi przyciskami +/- dla każdej z grup lamp albo chociaż możliwość równoczesnej zmiany mocy wszystkich lamp bardzo przydatna podczas zmianie przysłony w aparacie.
                                Ostatnio edytowany przez MMM; 4761. Powód: Automerged Doublepost
                                Digart

Komentarz

Pracuję...