to "cudeńko" wymaga konkretnego dopracowania, bynajmniej wersja dla żółtych kolegów. Na ich forum nie zbiera zbyt pochlebnych opinii
wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332
Zwiń
X
-
-
Z tego co tam piszą to działa w mało wyrafinowany sposób. Nie jest to tak jak w przypadku PW system master-slave, a jedynie udawany kabel E-TTL. Najlepszym zastosowaniem jest podłączenie tego z jedną lampą pracującą jako master, która dalej będzie w normalny sposób (podczerwień) odpalać pozostałe lampy slave. Można też próbować odpalać tak dwie takie same lampy i wtedy to zadziała tak jak kabel z rozgałęźnikiem. No chyba że mamy i tak tylko jedną lampę, wtedy powinno działać wszystko normalnie.Komentarz
-
uuuu to mało ciekawe prognozy. Z komentarzy "żółtych" faktycznie nie jest zbyt kolorowo. Chyba jednak pęknę i kupię yongnuo (fakt, że bez E-TTL) ale przynajmniej bezawaryjnie
,
http://inside-the-lense.blogspot.com/Komentarz
-
Wczoraj bawiłem się tymi wyzwalaczami na targach w Łodzi.
Wrażenia mam pozytywne, jednak wyzwalacze mają duże ograniczenia.
W standardowym podłączeniu czyli jeden nadajnik i wiele odbiorników system działa tak jakby wszystkie lampy miały ten sam współczynnik błysku 1:1. Korekty dokonuje się wtedy w lampie (+/- 3EV). Nie miałem możliwości sprawdzić jak to działa przy więcej niż 2 lampach.
Jak pisałem wcześniej, to działa trochę inaczej niż pocketwizard. Jednym zestawem nadajnik - odbiornik można podłączyć lampę działającą w trybie master, która następnie podczerwienią odpala lampy slave. Na targach testowałem zestaw 580Ex2 + 430Ex odpalany w ten sposób że odbiornik był pod 580 która podczerwienią odpalała 430 (jako grupa B). Niestety nie chciała zadziałać regulacja współczynnika mocy błysku (ratio), zestaw się zachowywał tak jakby było ustawione 1:1. Założenie 580EX na aparat powodowało że ratio normalnie działało więc problem leżał po stronie wyzwalaczy.
Inna ciekawa rzecz w porównaniu do PW to grupowanie lamp, których moc ustawia się z poziomu nadajnika. Niestety, działa to tylko w trybie manualnym. Można zdefiniować do 5 grup lamp i z poziomu nadajnika założonego na aparat, każdej grupie manualnie na LCD ustawić moc błysku (1/1 - 1/128).
W czasie testowania przy zrobionych ok. 20-30 zdjęciach testowych jeden raz wyzwalacze nie zsynchronizowały się z migawką (całkiem czarny obraz).Komentarz
-
Zakupiłem to cudo tyle , że do nikona. Paczka do mnie jedzie i jpo testach napisze o skuteczności tego wynalazku.FF
www.jaworski-foto.pl - fotografia ślubnaKomentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
A może po prostu nie odpaliły ?
Może coś zakłóciło sygnał ?
I jak oceniasz jakość wykonania ? Tzn. plastik, spasowanie elementów, itd.Komentarz
-
wyglądało to dość porządnie
nie chcieli mi sprzedać tego zestawu nawet po zakończeniu targów.
Sprawdziłem na 50D + 580 EX II - działało.
Otrzymałem informację że mają być w sprzedaży za tydzień ( mało w to wierzę bo nigdzie jeszcze nie ma ich w ofercie ) sugerowana cena zestawu to ponoć ok 500 zł zaś dodatkowy odbiornik ok 250 zł.
W ich katalogu jest już opisany TR-332 - choć na fotce jest TR-331
no i czekam
Krzysiek
Komentarz
-
da da
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sorry górny link nie działa ( do usunięcia )
tu pełna radość
http://shop.ebay.com/?_from=R40&_trk...All-CategoriesKomentarz
-
nowy wyzwalacz radiowy Knight TR-332
radiowy wyzwalacz Knight TR-332 do Canona:
Firma Interfoto, właściciel sklepu internetowego www.mega-pixel.pl, zaprezentowała radiowy wyzwalacz lamp błyskowych PIXEL Knight TR-332 do aparatów Canon. Urządzenie umożliwia pełną synchronizację aparatów marki Canon z lampami błyskowymi. Przesyłane są wszystkie parametry pomiędzy korpusem aparatu a lampą błyskową. Urządzenie pozwala na wyzwolenie dowolnej ilości lamp błyskowych. ...
Czy zastąpi Pocket Wizard za dużo mniejsze pieniądze?Komentarz
-
I to jest powod dla ktorego warto dozbierac do tych wyzwalaczy oczywiscie pod warunkiem ze beda pewnie wyzwalaly i realny zasieg wyniesie dobre 25mSynchronizacja wszystkich czasów ekspozycji aż do 1/8000 sKomentarz
-
Mnie zastanawiają te sprzeczności dotyczące współpracy jakoby tylko z EX II. Takie lampy są w systemie tylko dwie: 430 EX II oraz 580 EX II.
Czy to znaczy, że ze wszystkimi pozostałymi lampami serii EX (220, 270, 380, 420, 430, 550, 580) będzie działało tylko w manualu bez E-TTL ? To chyba jakaś bzdura, zwłaszcza, że połowa z tych lampa nawet nie posiada trybu manualnego.
Jeśli komuś uda sie wejść w posiadanie tych wyzwalaczy, kto jednocześnie posiada lampę Speedlite EX (nie II) to prosze o informację, czy w tym połączeniu działa E-TTL ?Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Nie wiem czy jestem ślepy, ale nie widzę tego w ofercie sklepu...Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLightKomentarz
-
Nie jesteś ślepy :-) Nie ma.
Pytałem ich mailem 29/03/2010 i w tym samym dniu odpisali, że spodziewają się w piątek.
Nie napisali tylko, który piątek mają na myśli; bo od tamtego czasu dziś mamy już kolejny piątek, a wyzwalaczy w sklepie jak nie było - tak nie ma...Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
Komentarz