Karta pamięci do 7D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Adammm
    Dopiero zaczyna
    • 2013
    • 32

Odp: Karta pamięci do 7D

O 40 zł tańsza od wolniejszego Sandiska Extreme, także nie wiem czy taka droga

Komentarz

• Bolek02
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 3225

Niezupełnie tak jest jak napisałeś , bo porównywaliśmy z kartą SanDisk Extreme III 45 MB/s a tych już w sklepie nie uświadczysz ( na aukcjach jednak taniej ).
      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Adammm
        Dopiero zaczyna
        • 2013
        • 32

45 MB/s nie miały przypadkiem Extreme IV? Mam Extreme III i ma 30. Poza tym, w serwisie na A widzę same używki.
        Ostatnio edytowany przez Adammm; 49370.

Komentarz

• Canonierzysta
          Bywalec
          • 2012
          • 185

Witajcie, tak mnie zaciekawiło to zdanie
          Zamieszczone przez Bolek02
          LEXAR CF 16GB 800x Professional UDMA 120MB/s to porządna karta, ale tania nie jest jak na swoją pojemność.
          Sam właśnie chcę kupić nowszą większą kartę. Do tej pory pracowałem na K ElitePro 4gb 133x... czas na coś większego...

Bolek02 napisałeś, że zaproponowana karta Lexar to porządna karta... ale nie jest tania jak na tę pojemność.... pozwolę sobie tu wrzucić linka do sklepu o TUTAJ i jak widać... wcale nie tak drogi ten lexar... zwłaszcza że prędkość jest o wiele większa to lexar jest tańszy... a dodatkowo wspomagany oprogramowaniem odzyskującym zdjęcia...

Co więc stoi na przeszkodzie do kupienia tego lexara?
          Bardzo mnie to intryguje... zwłaszcza, że już miałem ją kupować... wahałem się pomiędzy zaproponowany Lexarem a zapodanym SanDiskiem...lexar nie dość, że szybszy, to jeszcze tańszy... czemu więc nie?
          EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Komentarz

• Fotopstryczek
            Uzależniony
            • 2013
            • 653

Zamieszczone przez Canonierzysta
            pozwolę sobie tu wrzucić linka do sklepu o TUTAJ i jak widać... wcale nie tak drogi ten lexar... zwłaszcza że prędkość jest o wiele większa to lexar jest tańszy...
            Lexar 120MB/s powinieneś porównywać z tym Sandiskiem - SanDisk Extreme Pro CF 120MB/s 16GB (1238500000) - Ceneo.pl

Obie karty zapis będą mieć na poziome 60-70MB/s, odczyt około 120MB/s

Komentarz

• Canonierzysta
              Bywalec
              • 2012
              • 185

To ja już nic nie rozumiem....

Proste pytanie: czemu wolniejsza karta o tej samej pojemności jest droższa od szybszej? Co mam więc kupić patrząc na cena/szybkość?

P.S. Co nie zmienia faktu że Lexar i tak jest tańszy
              Ostatnio edytowany przez Canonierzysta; 44030.
              EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

Komentarz

• becekpl
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 4318

każda z tych kart jest ok
                Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

Żeby była jasność - nie mam nic do Lexara, bo to dobra firma i pewnie dobra karta.
                  Zwykle oceniam konkretny egzemplarz karty bez względu na markę. Traktuję je między innymi testem ATTO Disk Benchmark.
                  Zdarzyło mi się testować SanDiski i okazała się ciekawa rzecz, mianowicie karta EXTREME IV o gwarantowanym transferze 45MB/s miała ok. 42MB/s a ULTRA, która ma mieć 30MB/s doszła w testach ku mojemu zdziwieniu do 120MB/s.
                  Wyszło tak kolejno w trzech różnych testach, więc nie ma mowy o pomyłce - nie wiem co o tym sądzić.
                  Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.
                  Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Adammm
                    Dopiero zaczyna
                    • 2013
                    • 32

A próbowałeś zrobić test w aparacie na prędkość zapisu?

Komentarz

• Canonierzysta
                      Bywalec
                      • 2012
                      • 185

Żeby była jasność - nie mam nic do Lexara, bo to dobra firma i pewnie dobra karta.
                      Zwykle oceniam konkretny egzemplarz karty bez względu na markę. Traktuję je między innymi testem ATTO Disk Benchmark.
                      Zdarzyło mi się testować SanDiski i okazała się ciekawa rzecz, mianowicie karta EXTREME IV o gwarantowanym transferze 45MB/s miała ok. 42MB/s a ULTRA, która ma mieć 30MB/s doszła w testach ku mojemu zdziwieniu do 120MB/s.
                      Wyszło tak kolejno w trzech różnych testach, więc nie ma mowy o pomyłce - nie wiem co o tym sądzić.
                      No właśnie to jest jakaś masakra...
                      Sam dotarłem do porównania kart Lexara o TUTAJ

Napisane jest tak:

Lexar Professional 800x UDMA Compact Flash:
                      120MB/s minimum guaranteed read
                      8GB-32GB 45MB/s minimum write
                      64GB - 128GB 75MB/s minimum write
                      (when paired with a UDMA 7 enabled device)
                      oraz

Lexar Professional 600x UDMA Compact Flash:
                      600x (90MB/s) guaranteed minimum sustained write speed
                      (when paired with a UDMA 6 enabled device)
                      Wychodzi na to, że karta 800x jest wolniejsza w zapisie niż karta 600x ---> 45MB w porównaniu do 90MB

Niestety zanim znalazłem to porównanie to kupiłem tego Lexara 800x.... no i kupa... będę musiał z tym żyć...

Komentarz

• Bolek02
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 3225

Wcale nie, bo jeśli nie spełnia deklarowanych założeń w zakresie prędkości transferu danych, to możesz ją zwyczajnie zwrócić.
                        Ja po tych wszystkich testach stwierdziłem, że najlepiej wypada SanDisk ULTRA i inaczej nie chce wyjść
                        większość tych opisów na kartach to czysta bujda marketingowa i tyle

Komentarz

• Canonierzysta
                          Bywalec
                          • 2012
                          • 185

najlepiej wypada SanDisk ULTRA i inaczej nie chce wyjść
                          A możesz kolego nakierować na konkretny model?
                          Tych SanDisków Ultra tez jest kilka typów/rodzajów... rozważam zwrot tego Lexara... więc najpierw chciałbym się rozeznać w tych SanDiskach...

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

SanDisk ULTRA 30MB/s szaro-czerwona szata graficzna opisana na opakowaniu jako Full HD Video - w testach i pomiarach benchmarkami dochodzi do 120MB/s

Komentarz

• Fotopstryczek
                              Uzależniony
                              • 2013
                              • 653

SanDisk ULTRA 30MB/s szaro-czerwona szata graficzna opisana na opakowaniu jako Full HD Video - w testach i pomiarach benchmarkami dochodzi do 120MB/s
                              Miałem taką, w testach wykazywała 30-32MB/s. Może masz jakaś "wadliwą" serię, gdzie szybszą wersję spakowali do 30MB/s?
                              Lub trafiłeś na chińską podróbkę z lepszymi parametrami

Komentarz

• Canonierzysta
                                Bywalec
                                • 2012
                                • 185

Wiecie co... jak dla mnie to chyba i tak nie ma większego znaczenia... przyzwyczaiłem się do wolniejszej karty i każda nawet odrobinę szybsza będzie dla mnie ok.
                                Za pozostaniem przy karcie Lexara przemawia do mnie także fakt, że support który mają do tych kart i oprogramowania naprawdę działa Wczoraj napisałem do supportu głównego z USA w sprawie ImageRescue i ku mojemu zdziwieniu nie dość, że odpisali szybko to jeszcze konkretnie Pewnie więcej się do nich nie odezwę, ale fakt, że mogę to zrobić działa na plus

Na przyszłość jednak zapoznam się z tematem głębiej, bo widać, że temat kart pamięci to temat rzeka...
                                Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

Komentarz

Pracuję...