krótka rozprawka na temat kart

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rolaj
    Uzależniony
    • 2006
    • 584

Zamieszczone przez himi
    Właśnie muszę kupić coś większego od 4GB. Co sądzicie o Kingstonach Elite Pro takich jak ta?http://www.allegro.pl/item702080092_...elite_pro.html
    O tej nie wiem nic, o mniejszych, ciut dawniejszych wiele złego. Padły mi 3 kingstony pod rząd. Ta marka firmuje/robi? wciąż niezłe kości pamięci RAM i od jakiegoś czasu fatalne karty.

Komentarz

• sztajmes
      Coś już napisał
      • 2008
      • 89

Ostatnio uzywam tylko Sandisk Extreme III 30 MB.
      Poprzednio tez w wiekszosci uzywalem Sandisk.
      Nigdy z Sandisk nie mialem klopotow w przeciwienstwie do innych producentow.
      Jakis Lexar super pro kiedys mi padl ;(

sztajmes

Komentarz

• magix
        Początki nałogu
        • 2006
        • 298

Z doświadczenia mogę powiedzieć że nie warto kupować PQI i kingstonów. Potrafią się dziwnie zachowywać, np czasem pojawiaj się uszkodzone pliki, znikniecie zawartości karty albo po prostu padały. Z Sandiskiem EIII zero problemów
        C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
        http://magix.digart.pl/

Komentarz

• sirlukas
          Początki nałogu
          • 2009
          • 301

Jak na razie z 4 Lexarów (3x UDMA i 1x x133) jedna była wadliwa, ale to była wada już "wrodzona". Przechodziła test skanowania softem od Lexara, ale w aparacie i po zainstalowaniu systemu na niej padała zawsze w tym samym miejscu.
          Ogólnie karty świetne i jestem z nich bardzo zadowolony.
          "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
          ... mój zestaw...

Komentarz

• michal_sokolowski
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1159

Zamieszczone przez himi
            Właśnie muszę kupić coś większego od 4GB. Co sądzicie o Kingstonach Elite Pro takich jak ta?http://www.allegro.pl/item702080092_...elite_pro.html
            nie kupuj kingstona. najwięcej jest reklamacji na kingstony -
            pytałem w 3 sporych sklepach w wawie.
            moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• quail
              Początki nałogu
              • 2008
              • 400

Zamieszczone przez sirlukas
              Jak na razie z 4 Lexarów (3x UDMA i 1x x133) jedna była wadliwa, ale to była wada już "wrodzona". Przechodziła test skanowania softem od Lexara, ale w aparacie i po zainstalowaniu systemu na niej padała zawsze w tym samym miejscu.
              Ogólnie karty świetne i jestem z nich bardzo zadowolony.
              Ja mam największe zaufajnie do Lexara. Używałem 2GB, teraz 8GB 133x i zero problemów. Za to problemy miałem z SanDiskiem - padły mi dwie ultra2 (na szczęście na gwarancji)...

Komentarz

• Merauder
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1092

Z ta wielkoscia w SD cos faktycznie jest na rzeczy, jak jeszcze mialem FZ50 i juz kupilem 450D to mialem Extreme III 2GB wersja 20 mb/s i Extreme III 4GB w wersji 30 mb/s. Okazalo sie, ze ta dwojka byla zauwazalnie szybsza od tej czworki. Widac to bylo po wyswietlaniu sie zdjecia na LCD po jego zrobieniu i przy przegladaniu fot, ciekaw jestem jaki wplyw mialo na zapis.

Obecnie sie juz przyzwyczailem, ale na poczatku odczuwalem drobny dyskomfort.
                7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Flanel
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 300

Ekhm...przepraszam że oftop lekko, ale intryguje mnie, jakie faktycznie osiągacie prędkości przy waszych kartach...

Aktualnie testuję sobie ( CF ) Ext III wersję 8GB 30mb/s ( zieew ), i wychodzi mi prędkość odczytu w granicach 17 - 18 mega na sek. ( czytnik to ext III sandiska + solidny kabel usb - oryginał od body - podłączony bezpośrednio z płytą główną ).

Teraz zerkam...stara ext III 4GB... osiągnęła 17mb/s

dla porównania wrzucam jeszcze PQI 8GB ( x120 ) - praawie 16,5 mb/s
                  co ciekawe - druga taka sama ( sic ! ) PQI 8gb dała wynik odczytu 17mb/s

i na koniec jeszcze pretec 16GB ( x233 ) - 18,26 mb/s !

Dla pewności podpiąłem czytnik Hama 19in1 - pretec dał radę tylko 6,80 mb/s

soft to USBDeview

Ktoś mi powie czy osiągam normalne prędkości czy coś u mnie nie bangla jak należy ?

Komentarz

• APP
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 664

@ Flanel

Mamy przecież na forum wątek Czytniki Kart Pamięci.
                    Mój skromny wkład tam, to #131

Wniosek, jaki z tego płynie, jeśli chodzi o Extreme III i Extreme III 30MB/s:

Jeśli czytnik nie wspiera UDMA, to wynik jest w normie, jeśli czytnik wspiera UDMA, to wersja 30MB/s powinna być wyraźnie szybsza.

Nie pamiętem niestety jak to jest z tym czytnikiem SanDisk'a (i czy np. nie zmieniał się w czasie pod kątem tego UDMA), ale w wątku podlinkowanym na początku przewija się on regularnie, więc możesz porównać swoje doświadczenia, ew. podpytać konkretne osoby.
                    Ostatnio edytowany przez APP; 5125.

Komentarz

Pracuję...