Schemat przejściówki puszka EOS -> obiektywy M42

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MaciejM
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 27

Schemat przejściówki puszka EOS -> obiektywy M42

Witam, to mój pierwszy post chociaż forum czytam od dłuższego czasu, w związku z zakupem sprzętu i nawałem pytań postanowiłem sie wreszcie zarejestrować , moje pytanie dotyczy schematu (rys. techn.) przejściówki ponieważ chciałem sobie sam wykonać takową, jeśli ktoś posiada rysunek lub namiar na niego to b.poproszę

Pozdrawiam
    350D kit
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

jest taka sam jak przejsciowka z kazdego Canona EOS-a na M42.

podpowiedz: popatrz na gorny pasek menu i znajdz funkcje szukaj. skorzystaj - to nie boli
    www albo tez flickr

Komentarz

• MaciejM
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 27

Zamieszczone przez akustyk
      jest taka sam jak przejsciowka z kazdego Canona EOS-a na M42.
      podpowiedz: popatrz na gorny pasek menu i znajdz funkcje szukaj. skorzystaj - to nie boli
      domyslam sie ze taka sama, co do szukaj, probowalem wpisac m42 i nic nie wyszukal
      350D kit

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

moze: "przejściówka M42" ?
        www albo tez flickr

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Zamieszczone przez MaciejM
          domyslam sie ze taka sama, co do szukaj, probowalem wpisac m42 i nic nie wyszukal
          Nic? Chyba za dużo?

Co do schematu, to obejrz jak wygląda mocowanie w obiektywie. Tak wygląda jedna strona przejściówki. Druga to gwint M42. I tyle.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• MaciejM
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 27

admin czuwa

widzę że wątek przeniesiony, spoko nie ma sprawy , trochę poszukałem ale schematu nigdzie nie widzę, do Tomka G: wiem że z jednej strony eos (np. z dekielka) a z drugiej gwint M42 ale potrzebuję resztę danych, tzn. wysokości, ile gwintu ile reszty i w zasadzie jeszcze z czego najlepiej wykonać

Jakby ktoś mógłby obfocić swoją M42 to by trochę ułatwiło sprawę
            350D kit

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Zamieszczone przez MaciejM
              potrzebuję resztę danych, tzn. wysokości, ile gwintu ile reszty i w zasadzie jeszcze z czego najlepiej wykonać
              Moze nie warto sie babrac? Nie raz taniej jest kupic np taka .

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Ok, oto zdjęcia:

Grubość całkowita ma ca 7mm (nie mam precyzyjnych przyrządów pomiarowych pod ręką...) Gwintu są 4 okrążenia (jak to ładnie nazwać też nie wiem )

Ważne jest, żeby przejściówka nie była za gruba. Za cienka objawi się tylko tym, że obiektyw będzie umożliwiał ustawienie ostrości poza nieskończoność.

Wątek przenoszę z powrotem, ale zmienie tytuł na coś konkretniejszego.
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• MaciejM
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 27

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  Ok, oto zdjęcia:

Grubość całkowita ma ca 7mm (nie mam precyzyjnych przyrządów pomiarowych pod ręką...) Gwintu są 4 okrążenia (jak to ładnie nazwać też nie wiem )

Ważne jest, żeby przejściówka nie była za gruba. Za cienka objawi się tylko tym, że obiektyw będzie umożliwiał ustawienie ostrości poza nieskończoność.

Wątek przenoszę z powrotem, ale zmienie tytuł na coś konkretniejszego.
                  ok, dzieki, te "okrazenia" to zwoje BTW , szkoda ze nie masz suwmiarki to bys mi ladnie powymiarowal ale nic to, sprobuje cos jutro lub pojutrze w pracy wyrzezbic jak bede mial czas (tzn poprosze kolege tokarza, ja tylko narysuje schemacik )

ps. jak zrobie przejsciowke to podwedze tesciowi heliosa i poprobuje
                  Ostatnio edytowany przez MaciejM; 2181.
                  350D kit

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Może jutro skoczę do garażu i znajdę jakąś suwmiarkę... W pracy tokarzy nie będę niepokoił...

BTW. Helios elegancko działa. Właśnie nim ostatnio fociłem

Komentarz

• MaciejM
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 27

Czy ta srubka na twojej m42 to spelnia ta sama funkcje co ten zabek co zaznaczylem na dekielku? czyli taki opor?
                      350D kit

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Chyba tak. Jest dokładnie w tym samym miejscu ci ząbek (względem czerwonej kropki).

Komentarz

• MaciejM
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 27

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                          Chyba tak. Jest dokładnie w tym samym miejscu ci ząbek (względem czerwonej kropki).
                          no wlasnie, ta kropka to konkretnie w okreslonym miejscu musi byc czy tak mniej wiecej?
                          350D kit

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Wydaje mi się, że w konkretnym, ale też nie do końca precyzyjnie musi być. Chodzi tylko o to, żeby pprzejściówka ustawiła się w takim położeniu, żeby nie wypadła

Komentarz

Pracuję...