Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam pytanie do osob ktore uzytkuja to cudo.Gdzie kupujecie tusz :i czy to sa zamienniki czy oryginaly?Ciekaw jestem oczywiscie cen i ewentualnie jakosci zamiennikow.Jaka jest wydajnosc tzn chcialbym wydrukowac np fotke w formacie A4(ile takich fotek jest w stanie wydrukowac )i w jakiej rozdzielczosci drukujecie te foty.
Pozdrawiam http://pp.allegro.pl/show_item.php?item=48576022 co mysliscie np o takim zamienniku,czy lepiej kupic oryginal zeby zdjecia byly the best
z zamienikami dalbym se spokoj - przeciez to maja byc zdjecia a nie wordowe literki, na allegro mozna kupic oryginaly czasami o polowe taniej niz w sklepie - 30-40 zl za kolor,
wydajnosc tonerow jest podobno duza, ale nie sprawdzilem jeszcze - wszystko zalezy ile drukarka bedzie pluła na papier (wybór jakości)
Tomek jestem zupelnym laikiem jesli chodzi o drukowanie zdjec,czy wykonywales ta drukarka wydruki zdjec A4 jesli tak to czy mozesz napisac jakie zdjecie drukowales tzn jaki rozmiar ,jaka rozdzielczosc i jaki wynik na papierzedzieki z gory za odpowiedz
Pozdrawiam
jasne, od razu powiem, ze nie ma sensu oszczedzac na papierze - jesli A4 to polecam papier Canona PR-101, oszczedzac mam na mysli o jakości papieru. Mnie rownież zadowalał efekt na papierze Kodak Ultima - reszta co drukowałem, to były wyrzucone pieniądze - nie wiem, może ja mam jakieś duże wymagania, co do wydruków i dlatego tak pisze, ale nie podobało mi sie wszystko co widziałem na innych papierach (tańszych)
drukowałem zdjęcia portretowe - format A4 (29,7x21) - rozdzielczość zdjęcia to jest taka jak mi wykadruje Photoshop podając powyższe rozmiary. Oczywiście wszystko przy 300dpi, wiec rozdzielczość dla a4 powinna się wachać w granicach 3508x2480. To nie znaczy ze jak dasz 270dpi to bedzie to znacznie gorsza jakość - nie bedzie to widoczne gołym okiem (no może z lupką by ktoś dostrzegł, ale ja nie widze) - w każdym badz razie tak przygotowuje fote do wydruku
Kupując papier innej firmy pamietaj, ze podobnie jak monitory to także drukarkę należy skalibrować pod dany papier - czesto producenci dołączają karteczke, jak ustawić drukarkę, aby wlansie na ich papierze odzwierciedlenie kolorów było najlepsze. Kodak na swojej stronie z papierami podaje takie ustawienia.
Wyniki na papierze są zadowalające - ale do labu to troche jeszcze brakuje. Aby uzyskiwać dobre efekty, trzeba neistety troche poeksperymentować w ustawieniach sterowników, bo wg mnie drukarka przy ustawieniach domyślnych zbyt jasno pluje na papier - foty za jasne dla mnie, wiec korekta by sie przydała.
Dużo lepsze efekty otrzymuje sie na mniejszym formacie papieru - wydruki 10x15 są super, 13x18 tez fajne, ale czym większy format tym już widać ze to jest wydruk a nie efekt laboratorium fotograficznego.
Powiem tak - do zdjęć na małym formacie papieru to drukareczka jest super, ale do A4 dla mnie nie do zaakceptowania.
Dziwne... Ja im wieksze drukuje tym bardziej mi sie podobaja Fakt jest taki ze A4 jest juz stosunkowo wymagajace i wyjda wszelkie wady na papierze. Trzeba miec i rozdzielczosc i ostrosc. Nie da sie brac byle czego i liczyc na rewelacje. Ja tam nie widze powaznych roznic ze to z drukarki jest miedzy malym a duzym... Wole duze...
Cholera wie jaka jest wydajnosc na samych A4... Rozdzielczosc ofkors ile sie da wycisnac z zestawu aparat<>drukarka.
Co do kalibracji... Ja tam majdrowalem nieco w sterownikach... Tutaj troche ciemniej, tam nieco wiecej czegos... Czasami zdaza mi sie drukowac na jakims papierze i ustawiac inny (widac roznice i robie to specjalnie)... Kwestia eksperymentow... Nie mam zestawu ustawien "tylko tak i nie inaczej".
A zamienniki... Hmmm... Nie mam zdania... Kolega ma starszego Canon'a "dowordowego"... Jak zaczal kupowac zamienniki to po 3 mial juz pozatykana glowice... Czwarty byl juz Canon'a i od tamtej pory jedzie dalej na tych Canon'ach i nie widac nic wiecej poza 3-4 dyszami ktore byly zatkane przy zamiennikach i sie nie odetkaly.
Nawet pomijajac kwestie gustu... Przeciez technologia druku nie zalezy od rozmiaru papieru... Taka sama jakosc jest na a4 i malej kartce na calej powierzchni... Jedynie co moze miec wplyw to plik wejsciowy...
Canon IP to nie taka cegla. Wymiary ma calkiem skromne przeto. Najmniejsza w swojej klasie. No ale jak mogli zapomniec o bateriach.A jak ja na łące chce wydrukwoac zdjecie to co do domu mam jechac.
Komentarz