Jaki filtr szary neutralny?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kadir
    • 2008
    • 9

Jaki filtr szary neutralny?

Witam

poszukuję filtra szarego neutralnego. Chcę robić zdjęcia z długimi czasami i zastanawiałem się nad tymi:

Hoya NDx400 - przyciemnia o 9 EV
    http://www.allegro.pl/item660073326_...a_77mm_77.html

Hitech ND 3.0 - przyciemnia o 10 EV
    http://www.allegro.pl/item667097767_...a_cokin_p.html

Teoretycznie dzięki Hitechowi uzyskam dłuższe czasy naświetlania, czy tak jest w rzeczywistości? Dodam, że jestem już w systemie Cokin.
    Proszę o szybką odpowiedź, gdyż niedługo wyjeżdżam i chciałbym podjąć odpowiednią decyzję ;-)
    Z góry dziękuję

Pozdrawiam
    Michał
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Czy Ty na pewno masz świadomość, co oznacza przyciemnienie o 10 EV? To oznacza wydłużenie czasu naświetlania ok. 1000-krotnie! Jesteś pewny, że o to właśnie Ci chodzi?

Komentarz

• kadir
      • 2008
      • 9

tak,tak - wiem o co mi chodzi

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Ok. Przy tak dużych przyciemnieniach, to chyba bałbym się filtrów typu Cokin. Bo zewnętrzne światło odbite od tylnej płaszczyzny filtra może stanowić istotną składową w stosunku do całości światła wpadającego przez obiektyw. W efekcie mogą powstać zupełnie niepożądane efekty.

Przy czym zaznaczam, że to tylko moje domysły. Sam nie używam filtrów ciemniejszych niż 3 EV. I to jest właśnie Hitec. Trudno mi znaleźć zastosowanie dla takich ekstremalnych szkiełek, ale skoro wiesz, że tego potrzebujesz....

Komentarz

• sniper88
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1156

Zamieszczone przez Kolaj
          Ok. Przy tak dużych przyciemnieniach, to chyba bałbym się filtrów typu Cokin. Bo zewnętrzne światło odbite od tylnej płaszczyzny filtra może stanowić istotną składową w stosunku do całości światła wpadającego przez obiektyw. W efekcie mogą powstać zupełnie niepożądane efekty.

Przy czym zaznaczam, że to tylko moje domysły.
          Też nie używałem, ale widzialem efekty. Jezeli robi sie zdjecia majac slonce za plecami, to rzeczywiscie potrafia cuda wyjsc niestworzone
          WWW | 500px | IG
          Semper in altum

Komentarz

• kadir
            • 2008
            • 9

Zamieszczone przez sniper88
            Też nie używałem, ale widzialem efekty. Jezeli robi sie zdjecia majac slonce za plecami, to rzeczywiscie potrafia cuda wyjsc niestworzone
            w negatywnym znaczeniu te cuda wychodziły...?

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez kadir
              w negatywnym znaczeniu te cuda wychodziły...?
              Nie. W pozytywnym. Pewnie się Matka Boska na zdjęciach pojawiała

Komentarz

• kadir
                • 2008
                • 9

;P już znalazłem na forum to co chciałem wiedzieć i decyduję się dołożyć kasę i kupić Hoyę Dziękuję i pozdrawiam

Komentarz

• sniper88
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1156

Zamieszczone przez Kolaj
                  Nie. W pozytywnym. Pewnie się Matka Boska na zdjęciach pojawiała
                  Wlasnie cud byl taki, ze Matki Boskiej nie bylo, tylko sama aureola się świeciła
                  WWW | 500px | IG
                  Semper in altum

Komentarz

• kadir
                    • 2008
                    • 9

jak na razie najlepsza oferta jaką znalazłem:

wiecie czy można gdzieś ten filtr dostać taniej?

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

troche za pozno wpadlem na ten watek.. dobrze zrobiles ze nie wziales hitech'a - hoya jest "szczelna" i nie ma ryzyka ze swiatlo dostanie sie gdzies "bokiem".. sam mam ta hoye i uzywam od ok 2 lat.. w sloneczny dzien mozesz uzyskac czasy kilku sekund :-)

tu masz 2 fotki - robilem je zeszlego lata:

Komentarz

• Merauder
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1092

Podlacze sie pod temat, ale o co innego troche mi chodzi. Zakladajac, ze sie ma 2 lampki CY200/CY100 i chce sie zejsc z wartosciami przeslon do ok 2.0 lub ciutke nizej to jakiego filtra ND trzeba by mniej wiecej uzyc?
                        7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• qb4hkm
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 239

dobry filtr jak chcemy sobie "usunąć" przechodniów ze zdjęć :-)
                          tylko... Kadir... jeśli nadal masz D7D, to możesz mieć problem z długimi naświetlaniami w mało słoneczne dni...

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

Hitech nie ma najmniejszego sensu, o ile nie masz jakiejs solidnej,
                            nieprzezroczystej oslony, ktora zablokuje wszelkie swiatlo,
                            ktore moze wejsc pomiedzy filtr, obiektyw a uchwyt do filtrow.
                            w przeciwnym wypadku w rogach bedziesz mial lusterko zamiast filtra.

efekt widac juz przy 4 dzialkach pokrycia (np. przy polowkowym 1.2)
                            a przy 10 to to bedzie koszmar.

na moje oko, to mnostwo ludzi zrobi sobie krzywde kupujac ten filtr.
                            bo to naprawde nie jest prosta sprawa. a zwlaszcza przy szerokich
                            katach, gdzie te filtry sie najczesciej stosuje
                            www albo tez flickr

Komentarz

• djctec

No właśnie a może zastosować jakąś szczelną osłonę w stylu DIY (Do It Yourself)?

Sam jestem posiadaczem systemu Cokin i zastanawiam się czy dokupić np. Hitech'a i kombinować z osłoną czy kupić Hoye?
                              Minusem tego drugiego rozwiązania jest to, że filtr będzie pasował tylko do danej średnicy obiektywu.

Komentarz

Pracuję...