nowa karta SDHC

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomba1982

nowa karta SDHC

witam

zakupiłem nową kartę SDHC 4GB kingstona

czy należy tę kartę sformatować w aparacie by działała czy te karty nie wymagają takiego zabiegu

dzięki
  • krzysztofr
    Bywalec
    • 2008
    • 233

Lepiej zacząć od formatowania. Karta powinna być wstępnie sformatowana, ale lepiej nie narażać się na niespodzianki.
    Krzysztof Rogoziński | fotografia
    http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• tomba1982

a można sformatować w kompie?

gdzie w 450d jest opcja formatowania?

Komentarz

• krzysztofr
        Bywalec
        • 2008
        • 233

Lepiej w korpusie.
        W menu 4 zakładka, 4 pozycja od góry - formatowanie.
        Krzysztof Rogoziński | fotografia
        http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• andrewjohn
          Początki nałogu
          • 2008
          • 349

Zamieszczone przez krzysztofr
          Lepiej w korpusie.
          W menu 4 zakładka, 4 pozycja od góry - formatowanie.
          Zgadza się,nową kartę trzeba sformatować w aparacie, w którym będzie używana.
          Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• janmar
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3468

Zamieszczone przez tomba1982
            witam

zakupiłem nową kartę SDHC 4GB kingstona

czy należy tę kartę sformatować w aparacie by działała czy te karty nie wymagają takiego zabiegu

dzięki
            Windows Vista "czyta" SDHC .O ile pamietam to do XP potrzebny czytnik.
            [Np: "San Disk micromate"].[Mam nadzieję że mi sie nie pozajączkowało bo juz dość długo używam Vistę]

Komentarz

• Jago
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1503

Formatowanie jest m.in. procesem przygotowania nośnika danych do zapisu danych - ta operacja wykonywana na pececie czy też w aparacie w sumie daje ten sam efekt.
              C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• LISU
                Coś już napisał
                • 2009
                • 83

a tak właściwie - po co sie formatuje ?
                po kupieniu SanDics'a Extreme III 8gb, nie formatowałem go tylko od razu robiłem zdjęcia. wszystko czyta, i aparat i czytnik itp.
                "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
                Fotoblog (:

Komentarz

• Jago
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1503

Zamieszczone przez LISU
                  a tak właściwie - po co sie formatuje ?
                  po kupieniu SanDics'a Extreme III 8gb, nie formatowałem go tylko od razu robiłem zdjęcia. wszystko czyta, i aparat i czytnik itp.
                  Poszukaj sobie tutaj: http://www.google.pl/ jak nie masz fachowej literatury pod ręką.

Komentarz

• LISU
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 83

szukałem.
                    nic szczególnego, bo bzdury typu 'błędnie będzie numerował' albo 'na wszelki wypadek formatuj, nic ci sie nie stane jak to zrobisz' mnie nie przekonują w momencie gdy mi numeruje poprawnie, również po zmianie karty na inną i nic sie tez nie stało jak tego NIE zrobiłem (nie formatowałem)
                    a fachowej literatury nie mam pod ręką, więc jeśli ktoś zna FAKTYCZNY powód, dla którego powinienem to zrobić teraz (po tym jak wszystko sprawnie działa), niech mnie oświeci :]
                    ale z doświadczenia. a nie 'bo lepiej w razie czego'.

każdy tylko pisze 'formatuj formatuj' a nikt nie pisze tak właściwie DLACZEGO i co sie stanie jak nie sformatuje.

poza tym, ze tak na prawde nic sie nie stało (:

PS. rozróżniam oczywiście przełożenie karty z innego aparatu a włożenie nowej. acz po przełożeniu innej i NIE formatowaniu też było wszystko ok, numeracja z nowej też była zachowana.
                    Ostatnio edytowany przez LISU; 25364.
                    "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
                    Fotoblog (:

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Ale po co czujesz potrzebę, by Cię ktoś na siłę przekonywał?
                      Nie potrzebujesz formatowania ? To nie formatuj.
                      Po co sztucznie dyskusję wywoływać?

Formatowanie to bardzo ogólnie przygotowanie nośnika danych do pracy z jakimś typem systemu przechowywania danych. Nie musisz tego robić skoro 'preformatowana' karta Cię zadowala. Inni wolą dmuchać na zimne - też nie musisz od razu ich piętnować "bo tobie działa" .

Komentarz

• Jago
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1503

Ja w każdym razie "dmucham na zimne" i po każdym kontakcie karty z gniazdem w moim pececie (dysk twardy, sieć i etc) po włożeniu jej z powrotem do aparatu od razu korzystam z funkcji formatowania.

Komentarz

• LISU
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 83

Zamieszczone przez Vitez
                          Ale po co czujesz potrzebę, by Cię ktoś na siłę przekonywał?
                          (..)Inni wolą dmuchać na zimne - też nie musisz od razu ich piętnować "bo tobie działa" .
                          nie piętnuje
                          nie chcę też żeby na siłę ktoś mnie przekonywał, po prostu z ciekawości chciałem sie dowiedzieć, lubię się dowiadywac nowych rzeczy
                          czyli rozumiem, że nie ma sensu żebym teraz już formatował (bo mam kilka zdjec juz w aparacie ktorych bym nie chciał kasować a nie wiem czy moge wgrać je po formacie z powrotem, acz nie sądzę.)

ale wiesz, co do tego 'Nie potrzebujesz formatowania ? To nie formatuj.'
                          nie czuje, bo mi działa, ale zakładam, że mogę się mylić po prostu nie wiedząc o czymś ważnym
                          dobra, luz :]
                          Fotoblog (:

Komentarz

• andrewjohn
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 349

Zamieszczone przez LISU
                            (bo mam kilka zdjec juz w aparacie ktorych bym nie chciał kasować a nie wiem czy moge wgrać je po formacie z powrotem, acz nie sądzę
                            Przy formatowaniu zdjęcia zostaną skasowane z karty.
                            Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

Pracuję...