system cokin

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karo82
    Bywalec
    • 2005
    • 125

system cokin

witam
    posiadam obiektyw tokina 28-80/2,8 gdzie srednica filtra wynosi 77mm
    chcialem sie dowiedziec od was, szanowni uzytkownicy forum jaki system cokina musialbym nabyc aby pasowal do mojej tokiny
    czy ma to byc holder typu A czy moze P czy moze cos innego?
    bede wdzieczny za wszelkie porady i wskazowki
    body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka
    digart|wikaad
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Zamieszczone przez karo82
    chcialem sie dowiedziec od was, szanowni uzytkownicy forum jaki system cokina musialbym nabyc aby pasowal do mojej tokiny
    czy ma to byc holder typu A czy moze P czy moze cos innego?
    Może ten link Ci pomoże.
    http://plieth.com

Komentarz

• karo82
      Bywalec
      • 2005
      • 125

Zamieszczone przez Jurek Plieth
      Może ten link Ci pomoże.
      no to juz wiem ze "P", dzieki
      czyli musialbym zakupic adapter p477 http://www.pragmatic.com.pl/sklep/sh...ge.php?id=1170
      i holder P http://www.pragmatic.com.pl/sklep/sh...ge.php?id=1101
      i pozniej filtry typu P ??

teraz takie pytanie, czy jesli kupie holder P, to czy bede mogl go nakladac na obiektyw o srednicy np 58mm, tzn czy jest ten holder uniwersalny dla srednic od 48 do 82mm czy dla kazdej srednicy inny bedzie potrzebny?
      Ostatnio edytowany przez karo82; 1702.
      digart|wikaad

Komentarz

• karo82
        Bywalec
        • 2005
        • 125

a tak btw, panie jurku, zdjecia z galerii Oldies but Goldies bardzo dobre
        digart|wikaad

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

a tak btw, panie jurku, zdjecia z galerii Oldies but Goldies bardzo dobre
          Dziękuję :grin:
          Nieśmiało tylko zwrócę uwagę, że tutaj wszyscy jesteśmy ze sobą na ty...

Komentarz

• karo82
            Bywalec
            • 2005
            • 125

Zamieszczone przez Jurek Plieth
            Dziękuję :grin:
            Nieśmiało tylko zwrócę uwagę, że tutaj wszyscy jesteśmy ze sobą na ty...
            ok,ok to tak dla podkreslenia mojego zachwytu uzyte zostalo, juz sie nie powtorzy
            czy odnosnie mojego wczesniejszego postu moge spodziewac sie odpowiedzi ?
            digart|wikaad

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

czy odnosnie mojego wczesniejszego postu moge spodziewac sie odpowiedzi ?
              Przykro mi, ale nie potrafię udzielić Ci odpowiedzi. Systemu Cokin używałem ostatnio ze 20 lat temu, a i wówczas bez wielkiego zaangażowania. Myślę, że najprościej byłoby wysłać mejla do dystrybutora na adres ze strony i stanie się jasność

Komentarz

• maku
                Uzależniony
                • 2004
                • 563

Holder nakłada się na taki adapter wkręcany w gwint obiektywu. Tak więc według mnie jest to kwestia dobrania odpowiedniego adaptera. Na pewno są różne.

Może tu się czegoś dowiesz: http://www.raysfoto.pl

Komentarz

• karo82
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 125

Zamieszczone przez maku
                  Holder nakłada się na taki adapter wkręcany w gwint obiektywu. Tak więc według mnie jest to kwestia dobrania odpowiedniego adaptera. Na pewno są różne.[/url]
                  wiem, ze holder naklada sie na adapter, pisalem o tym we wczesniejszym poscie. zastanwia mnie tylko czy do kazdej srednicy adaptera jest holder o takiej samej srednicy, czy jest to uniwersalne
                  digart|wikaad

Komentarz

• maku
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 563

zastanwia mnie tylko czy do kazdej srednicy adaptera jest holder o takiej samej srednicy, czy jest to uniwersalne
                    Są tylko dwie średnice holderów: A i P. Tak więc nie ma tu zbyt dużego wyboru. Zawsze możliwe jest przejście w górę tzn. mniejsza średnica obiektywu na większy holder.
                    Wszystko czego potrzebujesz to pierścień mocujący (adapter) do systemu P z gwintem 58.
                    Według mnie powinien taki występować.

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

Moze Ci to pomoze...
                      http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...MEWA%3AIT&rd=1

Sa trzy rozmiary filtrow... P to ten ktory najbardziej pasuje na te wszystkie amatorskie wynalazki (od 49 do 86mm)... Kupujesz holder, i do niego odpowiednie pierscienie na dane srednice obiektywow. No i ofkors do tego filtry Pierscienie sa chyba na wszystkie srednice po kolei w danym zakresie, wiec z P nie ma chyba szans ze nie zalozysz filtra na cos
                      ...

Komentarz

• karo82
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 125

Zamieszczone przez KuchateK
                        Moze Ci to pomoze...
                        http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...MEWA%3AIT&rd=1

Sa trzy rozmiary filtrow... P to ten ktory najbardziej pasuje na te wszystkie amatorskie wynalazki (od 49 do 86mm)... Kupujesz holder, i do niego odpowiednie pierscienie na dane srednice obiektywow. No i ofkors do tego filtry Pierscienie sa chyba na wszystkie srednice po kolei w danym zakresie, wiec z P nie ma chyba szans ze nie zalozysz filtra na cos

aaaa dzieki
                        widzisz, to zdjecie mi wiele pomoglo
                        mozna na nim zauwazyc, ze srednica zewnetrzna pierscieni jest taka sama, roznia sie wewnetrznym otworem, wiec holder bedzie taki sam dla 52 mm jak i 86 mm

teraz moze pytanie czy nie wystepuje winietowanie w tym systemie ??
                        digart|wikaad

Komentarz

• krwisty
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 372

Mam P do 62 i 52mm, szukam do 49mm. Winiety nie ma zadnej, uzywam kilku filtrow (miedzy innymi kolowy polaryzacyjny). Producent mowi, ze nie ma winiety do fi 77mm afair, oczywiscie, jezeli zalozysz jakis ultra szeroki kat, typu 17mm to nie bylbym w 100% pewny, ale to juz trzeba sprawdzic na konkretnym egzemplarzu.

W kazdym razie polecam, fajna sprawa, szczegolnie jesli masz duzo roznych obiektywow o roznych srednicach.
                          Martin Gorczakowski

Komentarz

• karo82
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 125

czy system P nie bedzie mi winietowal przy krotkiej ogniskowej, czyli w moim przypadku 28mm, gdy bede go stosowal z obiektywem o fi 77mm ??
                            to jest dla mnie wazne, poniewaz czesto uzywalbym tych filtrow wlasnie przy ogniskowej 28 mm
                            digart|wikaad

Komentarz

• krwisty
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 372

Tak jak mowie, musisz sprawdzic organoleptycznie. U mnie na 18mm (uwzgledniajac cropa 1.6 to 28) z adapterem 62mm nic sie nie dzieje
                              Martin Gorczakowski

Komentarz

Pracuję...