statywy Benro - opinie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mgtan
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1084

statywy Benro - opinie

Witam,

Nie odnalazłem opini o firmie Benro a o pojedynczym modelu

Z racji tego że komplet Manfrotto to jednak za duży wydatek, rzuciłem okiem na firmę Benro - mam wrazenie że się "zapatrzyli" na Manfrotto ;-)

zastanawima się nad modelem A650 z głowicą kulową BH-2. jedyny mankament to wysokość - max 160cm tyci za nisko... ja mam 182 cm więc optymalnie by było jkaby statyw miał 170cm. Plusem jest cena komplet z głowicą to 520PLN.

ale wracając do tematu. Jakie macie opieni o tych statywach. warto je kupować?
    czy tez z tanich dalej pozostaje Velbon?
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
  • himi
    Zablokowany
    • 2006
    • 2638

Ja interesując się swego czasu benro znalazłem jakieś konkretne informacje na forum nikona. Rzuć tam okiem. Np. tutaj

Komentarz

• Kolaj
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3293

Zamieszczone przez mgtan
      mam wrazenie że się "zapatrzyli" na Manfrotto ;-)
      Nie wiem, gdzie dostrzegasz podobieństwo do Manfrotto. Oni "czerpią" raczej z Gitzo, co akurat jest lepszym wzorem do naśladowania.

Ogólnie firma robi całkiem przyzwoity sprzęt, natomiast o tym modelu nic nie powiem. Używam C-268 i nie narzekam. Być może czytałeś moje forumowe wypociny na jego temat.

Komentarz

• mgtan
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1084

Zamieszczone przez Kolaj
        Nie wiem, gdzie dostrzegasz podobieństwo do Manfrotto. Oni "czerpią" raczej z Gitzo, co akurat jest lepszym wzorem do naśladowania.

Ogólnie firma robi całkiem przyzwoity sprzęt, natomiast o tym modelu nic nie powiem. Używam C-268 i nie narzekam. Być może czytałeś moje forumowe wypociny na jego temat.
        patrz głowice... w sklepie w wawie stały manfrotto obok Benro... i Benro róniło sie tylk ozaczepami...a odlewy jak skopiowane.

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Zamieszczone przez mgtan
          patrz głowice... w sklepie w wawie stały manfrotto obok Benro... i Benro róniło sie tylk ozaczepami...a odlewy jak skopiowane.
          Może jakieś 3D albo te starsze kulowe. Obecne głowice kulowe Benro z serii B-* są wykonane kompletnie inaczej niż te wszystkie Frotki 488RC2 itp. Moim zdaniem na korzyść Benro.

Poza tym miało być o statywach a nie o głowicach

Komentarz

• mgtan
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1084

jak dla mnie statyw i głowica to jedność. Mówiąc o statywie rozważam zakup i głowicy i statywu razem jako całość.

Komentarz

• mgtan
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1084

chyba zostanie Benro A-500 + KB1A. Jedyne co to nie wiem czy można aparat podpiąć do góry nogami. żeby zmniejszyć dystans do ziemi bo nogi sie rozkłądają ale "patyk" zostaje... a wtedy powinno sie go teoretycznie odwrócić do góry nogami.

Komentarz

• Seb.S
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 15

Hej,
                mozna odwrócić:-)
                ..mam od kilku dni własnie ten statyw tzn. nogi bo głowice wybrałem BH-1M.
                Naprawdę jakość wykonania i stabilność pierwsza klasa. Porównywałem ze Slikiem 330 i Sherpą 600, zdecydowanie Benro było dla mnie najlepsze.

pozdr.

p.s
                ...ale i droższe ;-)

Komentarz

• mgtan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1084

a głowica czemu nie KB1A? jakies spostrzeżenia masz co do niej?

Komentarz

• Seb.S
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 15

..dla moich zastosowań BH 1 jest wystarczająca, nie zależy mi tak bardzo no "oddzielnej" regulacji kuli a i cena jest sporo niższa.
                    Co do KB1A nie mam zadnych zastrzerzeń, bawiłem się nią tylko parę minut - fajna. IMHO nie podoba mi się tylko zabezpieczenie płytki (szybkozłączki) ...pokrętło.

pozdr.

Komentarz

• EZOGHUL
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 54

Ja zastanawiałem się nad 650 ale ostatecznie kupiłem 297n6 + BH-2.
                      Mam 196 cm i nie wysuwam kolumny bo akurat pasuje do mojego wzrostu.
                      Maiłem obawy co do bh-2 ale spokojnie trzyma stabilnie 40d+grip+sigma 100-300.
                      Canon

Komentarz

• mgtan
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1084

tak ale u mnie en statyw odpada z racji wymiarów po złożeniu i wagi. Jeśli dobrze widze to miałęm go w ręku.. i coś mi nie leży. Ma fajny mechanizm ryglowania kolumny w pionie i poziomie. To jest plus.

w KB-1A...jedyna rzecz która mi przeszkadza to sposób mocowania stopki..w sumie rzadko robie ze statywu w Pionie..ale czy to sie nie wyślizgnie pod obciążeniem?

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Zamieszczone przez mgtan
                          w KB-1A...jedyna rzecz która mi przeszkadza to sposób mocowania stopki..w sumie rzadko robie ze statywu w Pionie..ale czy to sie nie wyślizgnie pod obciążeniem?
                          Jak porządnie zrobione to na pewno nie - po takiej stopce (Arca-Swiss) może poznać prawdziwą głowicę kulową...
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Yova
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 160

Witam

Na początku chciałbym się przywitać, bo chodź na forum zaglądam od dłuższego czasu to dopiero teraz zacznę coś pisać

Potrzebuję statywu który będzie trzymał głównie 20d + 70-200L f4 lub Sigme 12-24 i zastanawiam się właśnie nad zestawem Benro A257 + HD28. Kulowe głowice raczej odpadają, bo jakoś nie przepadam za nimi no i panoramki . Co sądzicie o takim zestawie warto?

Pozdrawiam
                            "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
                            18-35+85

Komentarz

• mgtan
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1084

Zamieszczone przez Yova
                              Witam

Na początku chciałbym się przywitać, bo chodź na forum zaglądam od dłuższego czasu to dopiero teraz zacznę coś pisać

Potrzebuję statywu który będzie trzymał głównie 20d + 70-200L f4 lub Sigme 12-24 i zastanawiam się właśnie nad zestawem Benro A257 + HD28. Kulowe głowice raczej odpadają, bo jakoś nie przepadam za nimi no i panoramki . Co sądzicie o takim zestawie warto?

Pozdrawiam
                              Witam, tez stoje przed tym samym problemem i rozważam ten statyw albo A-500EX. Jutro jadę oglądac i bawić się nimi. i z którymś wróce

co do głowicy to wachałem się między tą HD a kulową ale rozwiązaniem jest KB-1A..kulowa z blokadą pionu i możliwością trzaskania panoram w poziomie a przy tym wszelkie zalety głowicy kulowej. W statywie którym się bawiłem akurat KB-1A chodziły lepiej niż BH... precyzyjniej.

Komentarz

Pracuję...