4 GB RAMu vs. Vista 32 bit i PS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mancat
    Bywalec
    • 2006
    • 153

Dla mnie wśród produktów Microsoftu nie ma alternatywy dla Visty, tak samo zresztą Vista nie jest alternatywa dla np. XP. Po prostu Vista jest z gruntu niedopracowana, choć teraz udało się programistom poskładać ten system do kupy.

Inne systemy linuxy czy Apple OS w moim przypadku nie są altenatywą. Raz, że lubie sobie pograć dwa, że używam 3D Maxa. W obydwu przypadkach uruchamianie tego typu aplikacji na systemach nie-windowsowych wiąże się z kombinowaniem.

Nie pozostaje nic innego jak czekac na Win 7.

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez banan82
      czemu sie z ta Vista meczycie. Sa inne alternatywy systemow
      Bo chcę mieć uniwersalny system obsługujący z minimalną ilością problemów 8GB RAM. Uniwersalny = głównie obróbka zdjęć do 16bit TIFF w PS CS (Linuxy sie wykładają), obsługa dowolnej gry komputerowej, szczególnie z DirectX 10 (Linuxy i Maci wymiękają), multimedia (tu żaden system nie wymięka).
      Co do bezproblemowości to jednak Vista 64 jest mimo wszystko mniej problemowa niż XP 64. Więc tu masz odpowiedź na pytanie czemu się z tą Vistą męczą co niektórzy i proszę nie kontynuować dyskusji w kierunku "Windows vs pozostałe systemy (szczególnie Mac)".
      Do agitacji do Maca służą inne wątki .

Komentarz

• scooter
        Uzależniony
        • 2005
        • 857

A właśnie że każdy użytkownik legalnego Windows Vista Home Basic, Home Premium lub Business mogą zamówić lub zainstalować Vistę w wersji 64 bit na tym samym kluczu co 32bit. dokładne informacje na stronach Microsoftu.

Komentarz

• mancat
          Bywalec
          • 2006
          • 153

Zamieszczone przez scooter
          [...]dokładne informacje na stronach Microsoftu.
          Czy mógłbyś podać jakiś odnośnik potwierdzajacy tę informację? Ja szukałem, nie dość dokładnie przyznaję, ale nawet na cień tego nie natrafiłem...

Swoją drogą, tak jak wieść niosła, po zainstalowaniu nowego ramu, Vista wykrywa 4GB, ale używa 3198MB (wg. menedżera zadań). Tak więc cudu nie ma :-)
          Ostatnio edytowany przez mancat; 7423.

Komentarz

• banan82
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1165

Vitez - tak dla scislosci, wiekszosc CS chodzi pod Linuxem Na najnowszym Wine 1.0. Nie bawie sie osobiscie bo jade na Gimpie ale jest to mozliwe.

EOT
            5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
            Crazy Apple Fanboy
            Ex Linux User

Komentarz

• oszczepnik
              Początki nałogu
              • 2008
              • 279

Sam używam Ultimate 64 bit i nic mi się nie gryzie z niczym, może to wina procka i MB, może to ma znaczenie. U siebie mam 8 GB Ram i mam święty spokój, szczególnie przy obecnych cenach Ram-u. Czy wykorzystuje to wszystko pewnie nie zawsze i nie w 100% ale jak to już ktoś powiedział: "lepiej więcej niż mniej"
              pozdrawiam
              "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Vitez - tak dla scislosci, wiekszosc CS chodzi pod Linuxem Na najnowszym Wine 1.0. Nie bawie sie osobiscie bo jade na Gimpie ale jest to mozliwe.

EOT
                Słowo-klucz w mojej wypowiedzi to TIFF 16bit. Że CS chodzi pod Wine to nie wątpię.

Komentarz

• banan82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1165

wybacz ale nie rozumiem co do tego ma system skoro oprogramowanie bedzie dzialalo na innej platformie jak windows? Jak to wplywa na obrocke TIFFow, rozwiniesz to? Po prostu nie wiem nic na ten temat.
                  Crazy Apple Fanboy
                  Ex Linux User

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

wybacz ale nie rozumiem co do tego ma system skoro oprogramowanie bedzie dzialalo na innej platformie jak windows? Jak to wplywa na obrocke TIFFow, rozwiniesz to? Po prostu nie wiem nic na ten temat.
                    _Wydaje mi się_ że w Wine nie ma możliwości obróbki 16bitowej oraz że nie ma obsługi DX 10.
                    Ktoś kto takowy zestaw posiada powinien potwierdzić lub zaprzeczyć, nie ma sensu gdybać.
                    Jeśli ktoś mi na 100% potwierdzi że w Wine zarówno można bezproblemowo obrabiać 16bitowe Tiffy jak i grać w każdą grę w tym z DirectX 10 to odszczekam bezużyteczność Linuxa do moich potrzeb .

Komentarz

• banan82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1165

hehe, spoko Vitez Przetestuje i dam znac Gry chyba juz chodza ale tez pewny nie jestem
                      Crazy Apple Fanboy
                      Ex Linux User

Komentarz

• Kolaj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3293

czemu sie z ta Vista meczycie. Sa inne alternatywy systemow
                        A no właśnie z tego powodu:
                        hehe, spoko Vitez Przetestuje i dam znac Gry chyba juz chodza ale tez pewny nie jestem
                        Ze wszystkim trzeba kombinować, jak koń pod górę i człowiek ma satysfakcję, że mu się cośtam udało odpalić.

Komentarz

• vietcargo
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 33

Wine i Adobe Photoshop? Powiem tak, chyba nigdy nie widziałeś jak działa ten program na Maku Pro. Wine strasznie zamula, wiem bo próbowałem. Nie po to się wydaje takie pieniądze na aplikację, żeby potem ograniczać jej wydajność.

Komentarz

• banan82
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1165

moze zalezy to wlasnie od ilosci pamieci itp? Wiem ze na maku wszystko chodzi jak tralala. Po prostu nie cierpie Microsoftu i wole meczyc sie z linuxem (o ile to meczarnia - pojecie wzgledne) niz pracowac na windowsie - taka moja zasada.
                            Ale nie o tym watek wiec nie mieszajmy juz
                            Crazy Apple Fanboy
                            Ex Linux User

Komentarz

• marcin_s18
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 83

Zamieszczone przez mancat
                              Czy mógłbyś podać jakiś odnośnik potwierdzajacy tę informację? Ja szukałem, nie dość dokładnie przyznaję, ale nawet na cień tego nie natrafiłem...
                              "Wychodząc naprzeciw tym potrzebom Microsoft uruchomił witrynę internetową, za pośrednictwem której można zamówić dodatkowe nośniki za niewielką, uwzględniającą koszty transportu opłatą. Zamówienie może obejmować 6 nośników CD lub nośnik DVD z 64-bitową edycją. Można z nich korzystać w ramach posiadanej licencji - to znaczy posiadając licencję np. na Vistę Home Premium 32-bit można spokojnie instalować wersję Home Premium 64-bit. Ważne, aby nie korzystać z obu wersji jednocześnie - dozwolona jest tylko zamiana, a drugi nośnik nie oznacza drugiej licencji."

Informacja w języku angielskim i formularz zamówienia tutaj.

To samo ale po polsku tutaj.
                              Ostatnio edytowany przez marcin_s18; 15531.

Komentarz

• Kolaj
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 3293

Dodam tylko, że to nie dotyczy wersji OEM.

Komentarz

Pracuję...