czy istnieje jakaś alternatywa dla statywów gitzo???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zigi
    Uzależniony
    • 2005
    • 532

czy istnieje jakaś alternatywa dla statywów gitzo???

Szukam statywu pod moje 400x1,4 oparte na głowicy kulowej giottos. Niestety sherpa jest dla mnie zbyt mało stabilna i ciut zbyt sprężysta. Potrzebuję statywu zdecydowanie sztywniejszego.
    Gdzie by nie zajrzeć wszem i wobec poleca się Gitzo. Super sprzęt bez dwóch zdań. Niestety praktycznie ta firma jest też chyba najdroższą z mi znanych.
    I tu pytanko w związku z tym jakim innym sprzętem w miarę przystępnych cenach (max do 1K zł) warto się zainteresować?
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
  • Bagnet007
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1344

Ja zwyczajowo mogę polecić mojego noname'a- FT-666 .
    W tej chwili utrzymuje 6,5kg (+ głowica) bez zająknięcia. Niestety jest stosunkowo mało mobilny.

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez Zigi
      Szukam statywu pod moje 400x1,4 oparte na głowicy kulowej giottos. Niestety sherpa jest dla mnie zbyt mało stabilna i ciut zbyt sprężysta. Potrzebuję statywu zdecydowanie sztywniejszego.
      Gdzie by nie zajrzeć wszem i wobec poleca się Gitzo. Super sprzęt bez dwóch zdań. Niestety praktycznie ta firma jest też chyba najdroższą z mi znanych.
      I tu pytanko w związku z tym jakim innym sprzętem w miarę przystępnych cenach (max do 1K zł) warto się zainteresować?
      Ja z Markinsem cały czas używam nóg Manfrotto 055ProB i mimo że miałem chęć kupić Gitzo, to przy obecnym sprzęcie (400/5.6 właśnie) nie widzę ku temu żadnego uzasadnienia (poza widzimisię i chęcią posiadania). Gitzo o podobnym udźwigu będzie lższejsze (kompozytowe), ale póki co daje radę dźwigać cały ten złom...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• Zigi
        Uzależniony
        • 2005
        • 532

... dodam jeszcze tylko iż przydało by się aby w razie spełnienia się kiedyś niemożliwego utrzymał np szkło 500 is f4mm...
        40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez Zigi
          ... dodam jeszcze tylko iż przydało by się aby w razie spełnienia się kiedyś niemożliwego utrzymał np szkło 500 is f4mm...
          Podobne plany mam ;-) Ale doszedłem do wniosku że najpierw kupię szkło a później się bedę martwił o statyw, szczególnie że 055 mam od dawna ;-) W sumię muszę kiedyś przetestować 500/f4 na tym statywie, tyle że nie mam płytki QR do takiego mocowania statywowego...
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Zigi
            Uzależniony
            • 2005
            • 532

u mnie to nawet jeszcze nie są plany... może kiedyś jak stwierdzę iż zasługuję... ale skoro mam coś nowego w dziedzinie statywów kupować to wolę już z lekkim zapasem.

Komentarz

Pracuję...