Skaner Medion - problem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aligator16
    Początki nałogu
    • 2008
    • 457

Skaner Medion - problem

Nie wiem czy w dobrym miejscu wstawiłem ten temat, także proszę o przeniesienie jeżeli jest taka potrzeba.
    Kupiłem skaner firmy Medion 4800dpi za niedużą kwotę. Miał mi służyć do skanowania klisz. W temacie skanowania jestem zupełnie zielony. I tak po kilku próbach jest to nalpepszy skan jaki uzyskałem:

Co wy o tym myślicie? Czy taka jakość to standard czy mam coś ze skanerem??
    Aha i proszę o linki do jakiś programów/tutoriali do skanowania
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

To nie klisza chyba??
    Poza tym zeskanuj coś normalnego a nie druk z drukarni - i zobacz co w driwerze można poustawiać (gamma, korekcje itp.) ..

Poza konkursem stwierdzę że mopim skromnym zdaniem to co wiem o urządzeniach Medion pozwala mi na twierdzenie żeby trzymać się od nich z bardzo daleka - to coś jak Canomatic wśród aparatów (chociaż "aparaty" medion też robi ) za skaner który przyzwoicie będzie klisze skanował (i tylko klisze) trzeba parę tysięcy wywalić (przynajmniej niedawno tyle było) więc obawiam się że tym co masz nie powalczysz za bardzo..
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• aligator16
      Początki nałogu
      • 2008
      • 457

To była gazeta
      Tutaj skan odbitki 18x24
      A tutaj skan z negatywu

Nie chialem mieć super jakosci tylko taką "stykowkę" ok by wiedzieć mniej wiecej czy robić odbikę czy nie. Żeby w rozdzielczości ok 1024 na dłuższym jakość nie miała nic do zarzucenia
      Gdyby nie byłoby tego rozmycia to chyba by było ok.
      Program którym skanuje to ScanWizard 5 - można tam krzywe gammy i inne duperele ustawiać ale jak cos przestawie to wydaje mi sie ze jest gorzej

Komentarz

• Michu (Pentax)
        Początki nałogu
        • 2006
        • 306

Z tego, co widzę, to skany refleksyjne fundują Ci w pakiecie konwencjonalnym efekt zmiękczający, zaś transparentne banding. Jak dla mnie - zwrot urządzenia. Skan nawet na ustawieniach fabrycznych powinien być w miarę użyteczny - tutaj tego nie widzę. Możesz oczywiście zassać z sieci próbną wersję Vuescana (i chyba silverfasta też) i spróbować z tym softem, by się przekonać na 100%, czy to wina sprzętu.
        Z tego, co się orientuję, Medion nie produkuje żadnych urządzeń. Sprzedaje po prostu sprzęty różnych producentów pod własną marką.
        Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Komentarz

• aligator16
          Początki nałogu
          • 2008
          • 457

Oprogramowanie zmieniłem ciagle to samo
          Chyba zaraz sie wkurze i kupie epsona v200
          Mam pytanie: Czy te wady co wymienił Michu (Pentax) to są wady fabryczne czy pozostałość po użytkowaniu? Pytam się bo nie wiem co w takim razie zrobić ze skanerem bo kupiłem go jako używany

Komentarz

• canis_lupus
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1252

Na mój gust to skaner ma już kilka lat i jest koszmarnie brudny. Trzeba go rozkręcić i wyczyścić cała optykę, lustra i soczewki.
            "I love You Cię" Różyczko...
            Galeria ,
            Druga galeria,

Komentarz

• aligator16
              Początki nałogu
              • 2008
              • 457

Więc tak: rzuciłem skanerem klika razy, wbiłem kilka gwoździ i wyszło takie cuś:

Ale na serio: skaner kosztował mnie 70 dych więc myślę sobie: a co mi tam najwyżej go rozpier... Rozebrałem go, a na tych całych lusterkach była warstwa kurzu - początkowo mi się wydawało że tak ma być bo wyglądały jak matowe. Wyczyściłem złożyłem (to mi zajęło najwięcej czasu ) podłączyłem i działa.

canis_lupus dzięki za pomysł co do czyszczenia
              Aha i gdzie można wyczyścić skaner bardziej PRO w Łodzi??

Komentarz

• marcin_s18
                Coś już napisał
                • 2008
                • 83

Zamieszczone przez aligator16

Ale na serio: skaner kosztował mnie 70 dych
                700 zł ? :-o

;-)

Ważne, że działa :smile:

Komentarz

Pracuję...