Welland 600 ME

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robson
    Bywalec
    • 2005
    • 228

Welland 600 ME

Witam wszystkich
    Postanowiłem dziś kupić Image Tanka. Decyzja nagła, bo nagle wyskoczyła mi ważna sesja zdjęciowa. A ja lubię robić w RAWach a nie JPEGach. Niestety mam tylko 2 CFy po 256 MB Postawiłem na Wellanda 600 ME i Samsunga 40GB... I od razu klops Wk.... sie maksymalnie. Miałem mało czasu, podskoczyłem do kumpla, zeby sformatowac dysk i zrobic na nim partycję, żebym mógł zgrywac zdjęcia w trakcie sesji. No i się zaczęły schody Od razu podkreślam, że piszę "na gorąco" i jestem strasznie wk...iony!!!!! Przez godzinę nie udało mi sie nic zrobić! Windows nie widział dysku Próbowałem wszystkiego, róznych ustawień, zmieniania zworek... NIC Normalnie ręce mi opadły NIe udało mi się przygotować Tanka na sesję. Ba! nawet się spóźniłem ponad 30 minut W rezultacie musiałem robić foty w dziadoskich JPEGach 3 MPIXelowych. Jestem rozwścieczony do granic możliwości iwytrzymałości! Nie wiem czy to sprawa obudowy czy dysku... Zaraz siadam do "rozgryzania" problemu. Jak mi sie uda coś osiagnąć, to odszczekam wszystko, ale w tej chwili jestem tak wk... Tylko nie wiem czy na obudowę czy na dysk, ale raczej na Wellanda. Jeśli ktoś miał podobne problemy to proszę o info, jak sobie z tym poradzić, jak działać, co ewentualnie reklamować... Ręce mi opadły do samej podłogi
    Pozdrawiam forumowiczów.
    Robson

moje fotki --->www.robson.deviantart.com
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Mój tank (nie welland, tylko Level Etank) czasem tak ma, że nie widzi dysku. Pomaga mu czasem wielkorotne włączenie/wyłączenie lub podpięcie dysku bezpośrednio do komputera.

Czy sama kieszeń widziała dysk? Czy komputer widział podpięty czytnik kart? Czy nie zgłaszał komunikatu o błędzie urzadznenia usb (sterowniki?)
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

nie widze zwiazku pomiedzy uzytkowaniem tanka a niemoznoscia sformatowania dysku.. kazdy nowy dysk trzeba sformatowac i jest na to kilka sposobow... NTG
      Moj welland od 'urodzenia' dziala swietnie i nie mialem z nim zadnych problemow
      Instagram

Komentarz

• robson
        Bywalec
        • 2005
        • 228

Windy widziały dostakowy dysk, jako, Mass Storage Device i cos tak bełkotały o nieprawidłowości sterowników. Ale po otworzeniu ->Mój Komputer, dysku nie było iwdać No i nie dało się zaktualizować sterów. Wiem, że piszę chaotycznie ale jeszcze emocje nie opadły... Zreszta dopiero siadam do rzogryzania sprawy, trzeba było jakiś późny obiad zjeść

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Zamieszczone przez robson
          ...Wiem, że piszę chaotycznie ale jeszcze emocje nie opadły... Zreszta dopiero siadam do rzogryzania sprawy, trzeba było jakiś późny obiad zjeść
          No to po kolei
          Kupiłeś HD osobno i tanka osobno? Przed włożeniem twardziela do tanka, sformatowałeś go na kompie?
          http://plieth.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

zakladałeś partycje przez manager dysków lub diskpart?
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• robson
              Bywalec
              • 2005
              • 228

Nie... Postępowałem zgodnie z instrukcją dostarczona przez Wellanda... Własnie się foramtuje, tylko nie wiem czemu NTFS a nie FAT32

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

zaraz. tank widzi NTFS? dziwie sie. W instrukcji kazali ntfs? Czy tylko w windowsie zle poklikales?

Komentarz

• robson
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 228

Włożyłem HD do Tanka i podpiąłem do kompa. Tak jak stało w instrukcji. Włączyłem dysk i teraz się formatuje. U kumla była d..pa

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

w windzie jesli widzi wellanda mozesz sprobowac tak:

1 podpowiedz
                    start/programy/administrative tools/computer management/ i tam zakladka storage/disk management... jesli widzi tam niesformatowany dysk to go sformatuj :-)

jak nie zadzial to napisz a bedzie 2-ga podpowiedz :-)
                    Instagram

Komentarz

• robson
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 228

Dobra, zapomnijmy o tym co było u kumpla. Piszę co sie dzieje teraz. Dysk w Tanku, podpiąłem do USB, włączyłe, Windy zawołały, że wykryto nowe urządznie USB... Bla bla bla. Urządzenie jest gotowe do uzytki. Uruchomiłem Windowe "zarządzanie dyskami" i jedyna opcja formatowania było NTFS :/ Własnie się formatuje

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Sprawdz koniecznie w instrukcji czy Welland widzi NTFS (wątpie bo specyfikacje nie są dostępne). Win musi pozwalać na fat32. Inaczej kiszka może być. Zawsze można formatować z palca w konsoli.

Komentarz

• robson
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 228

Welland w instrukcji pisze, że dostępne sa tylko FAT 32 i FAt 16 No już zgłupiałem totalnie

[ Dodano: 22-03-2005 ]
                          Swoją drogą, instrukcja jest napisana tak kulawą angielszczyzną, że głowa mała

Komentarz

• tiberek
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 128

To moze ja coś powiem (jako, że w robocie zajmuję się takimi sprawami). Maksymalna pojemność partycji FAT32 to (nomen omen) 32GB. To dlatego wybierajać caly dysk 40GB nie było FATu do wyboru. Podziel dysk na 30 i 10GB, i będzie na obu partycjach FAT32. Welland w trybie OTG też będzie szczęśliwy.
                            PS. Nie jest dziwne, że Welland ze świeżym dyskiem był niewidoczny w "Mój komputer". That's the way it works

Komentarz

• robson
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 228

Tiberek, zraz tak zrobie, jak tylko pójdzie cały fornat na NTFS. O wynikach poinformuję... Dzięki za podpowiedź

Komentarz

Pracuję...