Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Proszę o wasze opinie o tym statywie.
Dla mnie wydaje się być interesujący ze wzgl. m.in. na niską wagę (1,48kg z głowicą).
Wiem, że na forum panuje pogląd, że sherpa 600 jest "debest" (no, oprócz manfrotto itp. oczywiście ), ale dlaczego? Pod jakim względem przebija 435? Jakoś nie przemawia do mnie argument, że 0,5kg więcej znacząco poprawia stabilność.:neutral:
EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie
Sherpa 600 jest pierwszym akceptowalnym statywem pod dSLR'a. Najlepiej jeśli poszedłbyś do dobrego sklepu i mógł porównać oba modele. Trudno przekonywać słowami, to trzeba zobaczyć. Manfrotto jest bardzo dobre, czy najlepsze nie wiem bo poza tą firmą jest jeszcze kilku równie dobrych producentów.
Jeszcze jedno sprawdź jakie maksymalne obciążenie ma model 435.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Jest wyższy, ma większe dopuszczalne obciążenie, jest bardziej ergonomiczny, stabilniejszy...
Zamieszczone przez bogist
Jakoś nie przemawia do mnie argument, że 0,5kg więcej znacząco poprawia stabilność.:neutral:
Stabilność to nie tylko kwestia masy własnej.
Spróbuj użyć jednego i drugiego przy dużym wietrze. Różnica może nie powali Cię na kolana - ale będzie bardzo wyraźnie zauważalna.
Zamieszczone przez bogist
Różnice katalogowe znam
Różnice katalogowe są dla statystyków. Tak, jak pisze Mac - idź do sklepu, pomacaj, podepnij body (z największym obiektywem, jaki masz) do każdego z nich, oceń głowicę (jak chodzi, jak się ją obsługuje), ... a potem wyciągnij wnioski i kup to, co uznasz za lepsze / użyteczniejsze.
M@riusz
Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300
Witam,
chce zakupić statyw niedrogi bo raczej bedzie sporadycznie używany posiadam aktualnie Canona 5D i obiektyw Canon 24-70 2.8 razem ważą okolo prawie 2 kg czy statyw Velbon Sherpa 435 będzie się nadawał pod ten sprzęt??? Będzie to wszystko w miare stabilne? Zastoswanie?- pytacie. hmmm wycieczki z rodzinka (mam już dość tego że na zdjęciach mnie nie ma!!!) jakiś fajny krajobraz ...ooo... co tu tłumaczyć ważne by był mobilny (lekki i wytrzymały no i iczywiście nie drogi).
Bardzo fajny lekki statyw.
Używam w połączeniu z 40D + grip + C 17-40/ T 12-24. Przy umiarkowanym wietrze zapewnia dostateczną stabilność, nawet dla czasów naświetlania rzędu 10 - 15 s.
Podstawowe ograniczenia to nieużytkowa kolumna (dla zestawu wymienionego wyżej można ją podnieść maksymalnie do 1/3 wysokości), czemu trudno się dziwić, w końcu to lekki statyw, oraz mała stabilność przy podmuchach silnych podmuchach wiatru (takich rzędu kilkudziesięciu kilometrów na godzinę).
U nie pełni on rolę statywu wycieczkowego, kupiłem aby nie musieć zawsze targać ciężkiej Bilory 1122.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Bardzo fajny lekki statyw.
Używam w połączeniu z 40D + grip + C 17-40/ T 12-24. Przy umiarkowanym wietrze zapewnia dostateczną stabilność, nawet dla czasów naświetlania rzędu 10 - 15 s.
Podstawowe ograniczenia to nieużytkowa kolumna (dla zestawu wymienionego wyżej można ją podnieść maksymalnie do 1/3 wysokości), czemu trudno się dziwić, w końcu to lekki statyw, oraz mała stabilność przy podmuchach silnych podmuchach wiatru (takich rzędu kilkudziesięciu kilometrów na godzinę).
U nie pełni on rolę statywu wycieczkowego, kupiłem aby nie musieć zawsze targać ciężkiej Bilory 1122.
Dzięki za odpowiedz.
Czyli jeśli potrzebuje statywu "wycieczkowego" to 435 spokojnie się nada? Troch moj sprzęt jest cięższy od Twojego, a pracowałeś na tym statywie z czymś cięższym? mój 24-70 2.8 to prawie 1kg!! kawał kloca myślisz że da rade pod moj sprzęt???
A ja byłem zdecydowany na Sherpę 600 i pojechałem do sklepu właśnie po nią. Ale na miejscu moją uwagę zwrócił First Opticam 6604, któy jest w porównywalnej cenie, a np. w MM nawet tańszy (ja przepłaciłem o jakieś 50zł . Jest cięższy od Sherpy, ale wydał mi się bardziej stabilny, solidniejszy, a przede wszystkim bardziej funkcjonalny w obsłudze i na prawdę nie żałuję wyboru, choć może niektórym może wydać się głupie zamieniać Velbona na Firsta..
Skoro cięższy to na trzydziesto kilometrową wycieczkę raczej na nic :-)
Dokładnie dopusowuje sie zakup do swoich potzreb. Ja szukam lekkier podpórki dla mojego aparatu wiec myśle ze velbon 435 bedzie ok jak go kupie (nie tak szybko) to napisze jak sie sprawdza z moim zsetawem jeszcze raz dzieki za zaineteresowanie MacGyver
Komentarz