Velbon Sherpa 435

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bogist
    Coś już napisał
    • 2006
    • 55

Velbon Sherpa 435

Proszę o wasze opinie o tym statywie.
    Dla mnie wydaje się być interesujący ze wzgl. m.in. na niską wagę (1,48kg z głowicą).
    Wiem, że na forum panuje pogląd, że sherpa 600 jest "debest" (no, oprócz manfrotto itp. oczywiście ), ale dlaczego? Pod jakim względem przebija 435? Jakoś nie przemawia do mnie argument, że 0,5kg więcej znacząco poprawia stabilność.:neutral:
    EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
    ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie
  • Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2063

Sherpa 600 jest pierwszym akceptowalnym statywem pod dSLR'a. Najlepiej jeśli poszedłbyś do dobrego sklepu i mógł porównać oba modele. Trudno przekonywać słowami, to trzeba zobaczyć. Manfrotto jest bardzo dobre, czy najlepsze nie wiem bo poza tą firmą jest jeszcze kilku równie dobrych producentów.
    Jeszcze jedno sprawdź jakie maksymalne obciążenie ma model 435.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• bogist
      Coś już napisał
      • 2006
      • 55

Różnice katalogowe znam:
      435: http://www.foto-technika.pl/shop.php...product&id=446
      600r: http://www.foto-technika.pl/shop.php...product&id=450
      Do sklepu wybiorę się jutro.
      Cenowo identyczne.
      EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
      ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie

Komentarz

• M@riusz
        Początki nałogu
        • 2006
        • 348

Zamieszczone przez bogist
        Pod jakim względem przebija 435?
        Jest wyższy, ma większe dopuszczalne obciążenie, jest bardziej ergonomiczny, stabilniejszy...
        Jakoś nie przemawia do mnie argument, że 0,5kg więcej znacząco poprawia stabilność.:neutral:
        Stabilność to nie tylko kwestia masy własnej.
        Spróbuj użyć jednego i drugiego przy dużym wietrze. Różnica może nie powali Cię na kolana - ale będzie bardzo wyraźnie zauważalna.
        Różnice katalogowe znam
        Różnice katalogowe są dla statystyków. Tak, jak pisze Mac - idź do sklepu, pomacaj, podepnij body (z największym obiektywem, jaki masz) do każdego z nich, oceń głowicę (jak chodzi, jak się ją obsługuje), ... a potem wyciągnij wnioski i kup to, co uznasz za lepsze / użyteczniejsze.

M@riusz
        Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• ghost7
          Bywalec
          • 2007
          • 201

Velbon Sherpa 435

Witam,
          chce zakupić statyw niedrogi bo raczej bedzie sporadycznie używany posiadam aktualnie Canona 5D i obiektyw Canon 24-70 2.8 razem ważą okolo prawie 2 kg czy statyw Velbon Sherpa 435 będzie się nadawał pod ten sprzęt??? Będzie to wszystko w miare stabilne? Zastoswanie?- pytacie. hmmm wycieczki z rodzinka (mam już dość tego że na zdjęciach mnie nie ma!!!) jakiś fajny krajobraz ...ooo... co tu tłumaczyć ważne by był mobilny (lekki i wytrzymały no i iczywiście nie drogi).
          Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Bardzo fajny lekki statyw.
            Używam w połączeniu z 40D + grip + C 17-40/ T 12-24. Przy umiarkowanym wietrze zapewnia dostateczną stabilność, nawet dla czasów naświetlania rzędu 10 - 15 s.
            Podstawowe ograniczenia to nieużytkowa kolumna (dla zestawu wymienionego wyżej można ją podnieść maksymalnie do 1/3 wysokości), czemu trudno się dziwić, w końcu to lekki statyw, oraz mała stabilność przy podmuchach silnych podmuchach wiatru (takich rzędu kilkudziesięciu kilometrów na godzinę).
            U nie pełni on rolę statywu wycieczkowego, kupiłem aby nie musieć zawsze targać ciężkiej Bilory 1122.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• ghost7
              Bywalec
              • 2007
              • 201

Zamieszczone przez MacGyver
              Bardzo fajny lekki statyw.
              Używam w połączeniu z 40D + grip + C 17-40/ T 12-24. Przy umiarkowanym wietrze zapewnia dostateczną stabilność, nawet dla czasów naświetlania rzędu 10 - 15 s.
              Podstawowe ograniczenia to nieużytkowa kolumna (dla zestawu wymienionego wyżej można ją podnieść maksymalnie do 1/3 wysokości), czemu trudno się dziwić, w końcu to lekki statyw, oraz mała stabilność przy podmuchach silnych podmuchach wiatru (takich rzędu kilkudziesięciu kilometrów na godzinę).
              U nie pełni on rolę statywu wycieczkowego, kupiłem aby nie musieć zawsze targać ciężkiej Bilory 1122.
              Dzięki za odpowiedz.
              Czyli jeśli potrzebuje statywu "wycieczkowego" to 435 spokojnie się nada? Troch moj sprzęt jest cięższy od Twojego, a pracowałeś na tym statywie z czymś cięższym? mój 24-70 2.8 to prawie 1kg!! kawał kloca myślisz że da rade pod moj sprzęt???

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Realne maksymalne obciążenie dla tego statywu to jakieś 2 - 2,2 kg (oczywiście ze schowana kolumną), przy większym stabilny to on już nie będzie.

Komentarz

• Martins
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 62

A ja byłem zdecydowany na Sherpę 600 i pojechałem do sklepu właśnie po nią. Ale na miejscu moją uwagę zwrócił First Opticam 6604, któy jest w porównywalnej cenie, a np. w MM nawet tańszy (ja przepłaciłem o jakieś 50zł . Jest cięższy od Sherpy, ale wydał mi się bardziej stabilny, solidniejszy, a przede wszystkim bardziej funkcjonalny w obsłudze i na prawdę nie żałuję wyboru, choć może niektórym może wydać się głupie zamieniać Velbona na Firsta..

FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Zamieszczone przez Martins
                    A ja byłem zdecydowany na Sherpę 600 i pojechałem do sklepu właśnie po nią....
                    Skoro cięższy to na trzydziesto kilometrową wycieczkę raczej na nic :-)

Komentarz

• ghost7
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 201

Zamieszczone przez MacGyver
                      Skoro cięższy to na trzydziesto kilometrową wycieczkę raczej na nic :-)
                      Dokładnie dopusowuje sie zakup do swoich potzreb. Ja szukam lekkier podpórki dla mojego aparatu wiec myśle ze velbon 435 bedzie ok jak go kupie (nie tak szybko) to napisze jak sie sprawdza z moim zsetawem jeszcze raz dzieki za zaineteresowanie MacGyver

Komentarz

• wuja
                        • 2007
                        • 14

posiadam statyw Velbon Sherpa 435.
                        co do stabilności załączę parę fotek...

1.30D + C70-200f/4L bez Tripod Mount Ring ... 25s/70mm
                        2.30D + C70-200f/4L bez Tripod Mount Ring ... 20s/200mm
                        3.30D + T17-50f/2.8 ... 20s/29mm
                        4.30D + T17-50f/2.8 ... 20s/17mm
                        5.30D + T17-50f/2.8 ... 15s/50mm

Komentarz

• Martins
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 62

McGyver tu się z Tobą zgodzę. Branie tego Opticama na 30 kilometrową wycieczkę, to jakby to powiedzieć?... lekki masochizm.

FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Komentarz

Pracuję...