Filtry fotograficzne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • airhead
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2495

mi się w ogóle nie podobają kolorowe połówki
    a biorąc pod uwagę fotografowanie 50mm (ważniejsze jest pole widzenia niż soczewka msz), to brałbym 0,9... hard
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• berbec_188
      Coś już napisał
      • 2010
      • 78

tak dla odświeżenia...jakiej marki kupić pierścień redukcyjny do filtru polaryzacyjnego z 77mm na 58mm lub 72 mmm?czy tutaj jest istotny producent czy te redukcje dostępne np. na allegro made in china są wystarczające?

Komentarz

• Greg S
        Bywalec
        • 2008
        • 188

Ostatnio kupowałem coś takiego - ważne żeby byl metalowy, reszta raczej nie ma znaczenia.
        Pozdrawiam

Komentarz

• berbec_188
          Coś już napisał
          • 2010
          • 78

Zamieszczone przez Greg S
          Ostatnio kupowałem coś takiego - ważne żeby byl metalowy, reszta raczej nie ma znaczenia.
          Pozdrawiam
          pytam, bo zamierzam kupić polara kenko 77 mm i widziałem, że np. marumi ma te redukcje ...a czy grubość obudowy filtra nie ma znaczenia czy może ma?

Komentarz

• OrzelPiotr
            Początki nałogu
            • 2009
            • 350

Jeśli obiektyw ma mniejszą średnice niż w filtr to generalnie szerokość obudowy filtra nie powinna mieć znaczenia.

Osobiście nie jestem fanem redukcji bo przeszkadza w mocowanie osłony obiektywu.
            Ostatnio edytowany przez OrzelPiotr; 29007.
            7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Komentarz

• berbec_188
              Coś już napisał
              • 2010
              • 78

nie wątpię...jednakże tańsze jest to rozwiązanie niż zakup nowego polara......to,że nie można korzystać z osłony w moim przypadku to szczegół, gdyż przeważnie korzystam z szerokiego kąta do którego dokupuję filtr polaryzacyjny...przejściówka jest doraźnie do innego szkła o mniejszej średnicy...
              Ostatnio edytowany przez berbec_188; 37798.

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

Filtr polaryzacyjny i obiektyw szerokokątny to zły pomysł.Nie uzyskasz poprawnego efektu w całym kadrze.Np.niebo z ciemnymi i jasnymi pasami itd.

Komentarz

• Merauder
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1092

Zamieszczone przez janmar
                  Filtr polaryzacyjny i obiektyw szerokokątny to zły pomysł.Nie uzyskasz poprawnego efektu w całym kadrze.Np.niebo z ciemnymi i jasnymi pasami itd.
                  Z jakich przyczyn się tak dzieje?

Sam się zastanawiam nad polarem do 10-22 i po za możliwością winietowania o innych zonkach nie słyszałem na szerokim.

Sent from my GT-I9000
                  7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• janmar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3468

Nie ma co słuchać :-) .Wystarczy spróbować.:-)

Jest tak:
                    Efekt polaryzacji jest zależny od kata padania światła względem osi wzdłużnej obiektywu.
                    Im bardziej odchodzi od 90 stopni,tym jest słabszy.
                    W pewnym kącie znika całkowicie,nie polaryzuje.
                    Im kąt obiektywu jest większy tym większe różnice w np. niebieskości nieba.Od lekkiego granatu do bladoniebieskiego.
                    Niektóre polary przy określonych obiektywach maja dziury w polaryzacji i przejścia są nie płynne,jakby plamy koloru.
                    Na ogół nic z tym nie zrobisz.
                    Powiedzmy że 50 mm i dłuższe ogniskowe dobrze powinny współpracować.Ale przed kupnem filtra określonej firmy dla danego obiektywu ,warto zawsze wykonać próby jak pracuje.
                    Ufff...

10-22 zapomnij o polarze.
                    Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• airhead
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2495

Zamieszczone przez Merauder
                      Z jakich przyczyn się tak dzieje?
                      albo prościej: z przyczyny szerokiego kąta widzenia
                      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• berbec_188
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 78

..no to zajefajnie nie ma co...ponieważ raczkuje w HDR-ach to polar był mi potrzebny do lepszego nasycenia barw w tym także do chmur i nieba...co wobec tego radzicie?chodzi o to czy są jakieś filtry które mógłbym wykorzystać do celów o których wspomniałem i do szerokiego kąta jakim jest C10-22mm...bo takowy posiadam właśnie...

Komentarz

• atlantel
                          • 2009
                          • 14

Ktoś ma sposób jak korzystać z dwóch filtrów naraz na szeroki kącie (w tym przypadku Canon 17-40) minimalizując przy tym winiete pochodzącą od holdera?

Zastanawiam się nad kupnem dwóch holderów slim i spróbować je jakoś skręcić (piłując rogi holdera), ale może ktoś ma inne pomysły? System z zamocowaniem jednego filtra w holderze i trzymaniem drugiego w rece odpada, bo łapa czasem i tak wejdzie w kadr, a ustawianie ekspozycji jest zbyt nieporęczne.

Komentarz

• qufel
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 45

Witam
                            Zdecydowałem się na kupno filtra ND8. Jednak nie bardzo wiem na jaką firmę się zdecydować, do wyboru mam:

http://allegro.pl/filtr-hoya-szary-n...911001790.html
                            http://allegro.pl/filtr-marumi-dhg-n...html?source=ob

Który wybrać?, a moze są inne w które warto zainwestować? Budżet to ok 130 zeta.

Komentarz

• berbec_188
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 78

Zamieszczone przez berbec_188
                              ..no to zajefajnie nie ma co...ponieważ raczkuje w HDR-ach to polar był mi potrzebny do lepszego nasycenia barw w tym także do chmur i nieba...co wobec tego radzicie?chodzi o to czy są jakieś filtry które mógłbym wykorzystać do celów o których wspomniałem i do szerokiego kąta jakim jest C10-22mm...bo takowy posiadam właśnie...
                              ..jak pisałem tak i zrobiłem...zakupiłem kenko Pro1 DCPL, który podpiąłem pod c 10-22...stwierdzam, iż to był dobry wybór...nie widze żadnych mankamentów na fotach z tym związanych a wręcz przeciwnie niebo, chmury i inne kolory teraz nabrały odpowiedniego wyglądu...teraz zamierzam do tego jeszcze podpiąc filtr zmiękczający np. marumi sylki soft a...co wy na to ?
                              Ostatnio edytowany przez berbec_188; 37798.

Komentarz

• kristek
                                Dopiero zaczyna
                                • 2011
                                • 39

Witam
                                Który z poniższych filtrów jest jakościowo najlepszy?
                                Hoya HMC Super: http://allegro.pl/filtr-hoya-uv-hmc-...915341552.html
                                Hoya HD: http://allegro.pl/filtr-ochronny-uv-...927050212.html
                                Czy może jednak Hoya UV Pro1 Digital: http://allegro.pl/filtr-ochronny-uv-...927050212.html
                                Z tego co czytałem to najlepsze są z czarnej serii, tylko HD, czy HMC? No i co to za filtr ten ostatni? Czy dopisek Digital dyskwalifikuje go w fotografii analogowej?
                                Dodam, że bardziej zależ mi na funkcji "protect" niż UV.
                                :grin:EOS30, 40D, T28-75/2.8, T70-300VC, C20-35/3,5-4,5:grin:

Komentarz

Pracuję...