5d problem z matówką

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • milko
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 48

5d problem z matówką

witam
    zakupiłem ostatnio matówke z naniesionymi liniami(canon) problem polega na tym, że nie jestem w stanie manualnie ostrzyc - przy af (potwierdzenie + ostra fotka)w wizjerze obraz jest lekko rozmyty- przy mf ostry obraz w wizjerze = nieostra fota. zmieniałem ustawienia w CF i bawiłem się pokrętłem przy wizjerze i nic. Problem znika po zmianie matówki na standardową.
    Czy ktoś ma pomysł czym jest to spowodowane i jakie jest na to lekarstwo?
  • fotokor1
    Początki nałogu
    • 2006
    • 373

Zamieszczone przez milko
    witam
    zakupiłem ostatnio matówke z naniesionymi liniami(canon) problem polega na tym, że nie jestem w stanie manualnie ostrzyc - przy af (potwierdzenie + ostra fotka)w wizjerze obraz jest lekko rozmyty- przy mf ostry obraz w wizjerze = nieostra fota. zmieniałem ustawienia w CF i bawiłem się pokrętłem przy wizjerze i nic. Problem znika po zmianie matówki na standardową.
    nie stresuj mnie właśnie czekam na taką matówkę
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4250

Zamieszczone przez milko
      Ustawienia w CF mają wpływ tylko na pomiar światła. To o czym piszesz jest spowodowane różną odległością matówki i matrycy od obiektywu.
      Najprawdopodobniej źle matówkę włożyłeś, spróbuj wpasować dokładnie tak jak oryginalną.
      Digart

Komentarz

• Mutt
        Początki nałogu
        • 2006
        • 252

Może jest grubsza od orginalnej. Spróbuj zamontować bez podkładekk dystansowych
        Instagram

Komentarz

• milko
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 48

matówka jest oryginalna canonowska dokładnie do 5d i nie można jej zle włożyc - a skoro jest dedykowana instalacja powinna byc prosta i szybka bez potrzeby dodatkowych modyfikacji - jak np wyjmowanie podkładek dystansowych chyba że się mylę
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          a jeśli się mylę czy jest jakiś prosty sposób na wyjecie owych podkładek?
          Ostatnio edytowany przez milko; 7805. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• miklo
            Uzależniony
            • 2006
            • 681

Tak jak piszą chłopaki - zła grubość matówki. Gdy masz ostro na matówce, to jest wyostrzone przed, czy za obiektem?

Komentarz

• janmar
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3468

Zamieszczone przez milko
              witam
              Bez żartów proszę.Poza zmianą w Cfn nie ma zadnych czynnosci ,podkładek,itd.Byc moze mozna włozyc odwrotnie,ale nie próbowałem.Matówka jest super.Uzywam non stop od roku.Acha,Aparat 5d canon oczywiscie.
              Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• miklo
                Uzależniony
                • 2006
                • 681

Ja nie żartuję. Nie mam 5D i nie wiem, jak to jest z oryginalną matówką. Wiem za to, co to jest jej justowanie ;-) Dlatego informacja o błędzie pozwoli nam ocenić, czy jest za grubo, czy za cienko Może wtedy ktoś cuś wydedukuje.

Komentarz

• milko
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 48

dzięki zrobie testa po robocie

Komentarz

• trampek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1546

moze jakis paproch wpadl na czujniki AF...
                    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Peri Noid
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 604

Czy ta matówka daje się zamontować tylko w jeden sposób? Może założyłeś ją po prostu odwrotnie?
                      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez Peri Noid
                        Czy ta matówka daje się zamontować tylko w jeden sposób? Może założyłeś ją po prostu odwrotnie?
                        Matówka jest niesymetryczna i bez użycia nożyczek nie daje się włożyć odwrotnie.

Janusz,
                        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• roa
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 119

a ja nie mam podkładek dystansowych...

Komentarz

• milko
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 48

paprochów nie ma bo jak pisałem wcześniej po włożeniu standardowej matówki problem znika - widzę że nikt nie spotkał się z podobnym problemem pozostaje mi więc reklamacja
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            dzięki za pomoc
                            Ostatnio edytowany przez milko; 7805. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• oskarkowy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2513

Spokojnie.. miałem to samo z matówką architektoniczną.
                              Ale rozwiązanie już napisał MMM. Masz źle włożoną matówkę w blaszaną rameczkę. Ewentualnie rameczka nie wskoczyła dokładnie na swoje miejsce. Podobne problemy mogą sie zdarzyć również po wydmuchiwaniu pyłków z matówki.
                              Zacznij od dokładnego dopchnięcia ramki matówki tak, aż usłyszysz, że sie zatrzasnęło. Powodzenia.
                              Jarek

Komentarz

Pracuję...