Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
mam mały problem. Podczas robienia zdjęć w plenerze, przy temp ok. 0 stopni, wyskakuje mi błąd(nie pamiętam jaki). Macie też takie problemy?
Pozdrawiam!
Witam,
mam mały problem. Podczas robienia zdjęć w plenerze, przy temp ok. 0 stopni, wyskakuje mi błąd(nie pamiętam jaki). Macie też takie problemy?
Pozdrawiam!
Ja nie mam takich problemow, ale zapisz sobie nastepnym razem numer bledu, to moze ktos bedzie Ci mogl pomoc
tak jak pisali poprzednicy numer błędu jaki Ci wyskakuje jest podstawą, bo po nim będzie można zidentyfikować problem. Miałem podobny przypadek, który był dla mnie zaskoczeniem, ale przy znacznie niższej temeraturze ok -15 i wtedy mogłem bezpośrednio doświadczyć jak szybko siadają baterie w niskich temperaturach.
Wita ponownie.
Przed chwila blad znowu sie pojawil. Jest to na czerwonym tle komunikat: Blad99. Nie mozna fotografowac. Wyjmij i wloz baterie (czy jakos tak). Z tym ze myslalem ze ten blad wyskakuje tylko wtedy, gdy jest zimno. Dzisiaj aparat caly czas lezal w domu (czyli bylo cieplo ). Mozecie mi cos poradzic? Chcialbym dodac ze mam softa 1.1.1 .
Pozdrawiam!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...aha, i bledy czesciej wyskakiwaly po wgraniu softa (chociaz przed tez czasami wyskakiwaly)
Ostatnio edytowany przez Gość; 14353.
Powód: Automerged Doublepost
error 99 to "inny" błąd, gdzie przyczyn może być wiele.
Ja np miałem problem ze starym obiektywem, w którym zacinała się przysłona.
Może też być problem z kartą, zasilaniem, stykami itd.
Poszukaj na forum, a znajdziesz wiele wątków
Ja tez milem ten blad kiedys
Po nacisnieciu spustu lustro sie zacinalo.
Zmiana gripa, baterii, karty, czy softu nic nie pomogla.
W moim przypadku bez serwisu sie nie obeszlo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja tez mialem ten blad kiedys
Po nacisnieciu spustu lustro sie zacinalo.
Zmiana gripa, baterii, karty, czy softu nic nie pomogla.
W moim przypadku bez serwisu sie nie obeszlo
Ostatnio edytowany przez CoobaCK; 10820.
Powód: Automerged Doublepost
Aktualnie mam karte PQI 2gb, 85/1.8 i gripa. Grip nie jest oryginalny więc moze to przez niego?
Przetestuj inną kartę, inne szkło i odłącz gripa.
Po kolei każda z opcji. Jak się będzie pojawiał error, przechodź do nastepnej aż wyeliminujesz wszystkie warianty.
Przetestuj inną kartę, inne szkło i odłącz gripa.
Po kolei każda z opcji. Jak się będzie pojawiał error, przechodź do nastepnej aż wyeliminujesz wszystkie warianty.
Zalecam zgodnie z tym co pisze RNz "Po kolei". Jeżeli zmian dokonasz naraz to może być problem ze szczegółową identyfikację źródła błędu.
Pisałem wcześniej o mrozie, ponieważ było to dla mnie duże zaskoczenie (tempo w jakim padły baterie), ale co jakiś czas systematycznie wyskakiwał mi ten błąd, a pracowałem na sigmie, gripie delty i jakiejś tam karcie (już nie pamiętam). Zacząłem od karty i przez trzy ostatnie miechy spokój, ani jednego komunikatu:-)
Oprocz tej PQI mam jeszcze jakas "ALLROUND extreme me mory" 512. Zobaczymy co z tego bedzie. Ale z tego co wime to PQI jest w miare dobra firma i nie wiem czy to wina karty...
Komentarz