Rozmiary BG-E2

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tgrze

Rozmiary BG-E2

Witam kolegow,

Mam banalne pytanie do posiadaczy ww. gripa do 20D

Jakie sa wymiary tegoz gripa?
    a dokladniej:
    jaka jest wysokosc 20D z BG-E2 ? (pozostale wymiary chyba sie nie zmieniaja?)

Prosze chociaz o orientacyjną liczbę.
    Moze w instrukcji zalaczonej z BG-E2 sa dokladne rozmiary?

Nie moge tej informacji znalezc ani na stronach firmowych
    ani google nie pomaga :-(

Po co mi ta informacja?
    Chcialbym wiedziec czy wcisne 20D z wkreconym gripem do plecaka o glebokosci 12,5 cm (lowepro Mini Trekker)
    Z watku: Canon Board Strona Główna -> Sprzet Cyfrowy -> Canon dSLR -> W czym nosic sprzet? wynika, ze z 10D mialbym klopoty.
    Moze 20D (jako, ze mniejszy) sie latwiej wcisnie??? (z gripem) :-)

Pozdrawiam,
    Tomek
  • maku
    Uzależniony
    • 2004
    • 563

Nie mam co prawda Mini Trekkera ale mam „Dry Zone” i z tego co się orientuję wewnętrzne wkłady tych plecaków są takie same. Tak czy inaczej do mojego plecaka 10D z gripem wchodzi bez problemu.

[ Dodano: 23 Luty 2005 ]
    Zresztą na stronie Lowepro możesz na pewno porównać wymiary tych plecaków. Jeśli są takie same to nie powinieneś mieć problemu.

Komentarz

• filip71
      Początki nałogu
      • 2004
      • 250

Chcialbym wiedziec czy wcisne 20D z wkreconym gripem do plecaka o glebokosci 12,5 cm (lowepro Mini Trekker)
      ZDECYDOWANIE SIĘ ZMIEŚCI.
      Ja ma Computrekker-a i jest to Mini Trekker plus jedna komora na kompa.
      Kupuj smiało - aparat trochę wystaje z głównej komory lecz plecak bez problemu się zamyka i wg mnie aparat jest bezpeczny.

Dodatkowo radzę zakupić jednak Compu Trekkera gdyż będziesz miał dodatkową sporą kieszeń na dodatkowe rzeczy no i ta dodatkowa komora jest naturalnym, dodatkowym amortyzatorem przy ew. upadku a cena nie duzo wyższa.
      Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

No ja tylko dorzucę, że do mojego Nature Trekkera II wchodzą obok siebie 10D/20D z gripem i szkłem
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• tgrze

Zamieszczone przez maku
          Nie mam co prawda Mini Trekkera ale mam „Dry Zone” i z tego co się orientuję wewnętrzne wkłady tych plecaków są takie same. Tak czy inaczej do mojego plecaka 10D z gripem wchodzi bez problemu.

Niestety
          dryzone 100 ma 14 cm
          dryzone 200 ma 15 cm

a compu trekker i mini trekker maja tylko 12,5 cm glebokosci :-(((

Zamieszczone przez muflon
          No ja tylko dorzucę, że do mojego Nature Trekkera II wchodzą obok siebie 10D/20D z gripem i szkłem
          tiaaa :-)
          naturetrekker II to juz spory plecak 15 cm glebokosci :-)

Zamieszczone przez filip71
          Ja ma Computrekker-a i jest to Mini Trekker plus jedna komora na kompa.
          Kupuj smiało - aparat trochę wystaje z głównej komory lecz plecak bez problemu się zamyka i wg mnie aparat jest bezpeczny.

Dodatkowo radzę zakupić jednak Compu Trekkera gdyż będziesz miał dodatkową sporą kieszeń na dodatkowe rzeczy no i ta dodatkowa komora jest naturalnym, dodatkowym amortyzatorem przy ew. upadku a cena nie duzo wyższa.
          Wlasnie chce zakupic Computrekker wspomnialem o Mini Trekker gdyz jest chyba bardziej popularny :-)

Ponizsze pytanie odnosi sie do aparatu ulozonego w plecaku jak na obrazku

A wiec ta dodatkowa komora amortyzowala by dodatkowo spod aparatu(tu: grip) podczas upadku na plaszczyzne przylegajaca do plecow.
          Jednak wspominasz ze troche aparat wystaje z komory.

Wiec czy upadek plecaka na przeciwlegla powierzchnie (wzgledem powierzchni przylegajacej do plecow) NAPEWNO nie zagrozi tej wystajacej czesci aparatu (tu: blok pryzmatu i wbudowanego flasha) ???
          Gdyby aparat nie wystawal poza glebokosc komory to podczas upadku wysokosc przegrod wewnetrznych (tu: TYLKO 12,5 cm) by przejela na siebie uderzenie. A tak gdy aparat lekko wystaje to istnieje ryzyko, ze np. lampa wew. "zarobi uderzenie" :-(

Dziekuje za odpowiedzi

pozdrawiam
          Tomek

Komentarz

• filip71
            Początki nałogu
            • 2004
            • 250

Wiec czy upadek plecaka na przeciwlegla powierzchnie (wzgledem powierzchni przylegajacej do plecow) NAPEWNO nie zagrozi tej wystajacej czesci aparatu (tu: blok pryzmatu i wbudowanego flasha) ???

Ja trzymam aparat spodem Gripa do klapy plecaka więc od strony lampy jest kieszeń na kompa. Jak napisałem aparat z Gripem jest trochę wyższy niż głębokość komory plecaka to po zamknięciu leciutko odkształca się jedynie ścianka pomiędzy komorą główną a kieszenią na kompa ale tutaj aparat jest chroniony dodatkowo przez przestrzeń tej kieszeniu oraz ściance, która styka się z plecami.

Po włożeniu laptopa aparat lekko wystaje w druga stronę ale wg mnie jest OK i nie mam żadnych obaw o jego bezpieczeństwo. Z reguły tej kieszeni staram się nie używać do kompa bo po włożeniu jego i całego arsenału bambetli foto plecak jest ch.... ciężki.

Ten układ trzymania aparatu spodem Gripa do klapy plecaka ułatwia też wkładanie i wyjmowanie oraz daje pewnośc taką, że jeżeli poprzez nieuwagę plecak upadnie z wysoka na klapę to częścią uszkodzoną powinien być GRIP a ze strony kieszeni na kompa nie powinno mu się nic stać.

[ Dodano: 23-02-2005 ]
            O kurczę - piersze dwa zdania powinny być zaznaczone jako cytat z wypowiedzi tqrze
            Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• tgrze

Dzieki filip71 za odpowiedz;
              Troche mnie martwi to "wystawanie" aparatu - ale Computrekker na tyle mi sie podoba, ze pomimo zmniejszenia jego funkcjonalnosci (tu: pelnej ochrony 20D z gripem)
              nadal sie nad nim powaznie zastanawiam(ze wzgledu na porecznosc/wielkosc mi odpowiadajaca)
              :-)

Moglbym Cie poprosic o podanie o ile tak orientacyjnie wystaje body z gripem ponad przegrody wewnetrzne? moze to mnie ostatecznie przekona :-)

LUB

Moze Jednak namowie chociaz jednego z kolegow na forum posiadajacych 20D z gripem by przylozyl do swego aparatu linijke i napisal na forum jakiej wysokosci(orientacyjnie) jest aparat????

:-)

Pozdrawiam,
              Tomek

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez tgrze
                Moze Jednak namowie chociaz jednego z kolegow na forum posiadajacych 20D z gripem by przylozyl do swego aparatu linijke i napisal na forum jakiej wysokosci(orientacyjnie) jest aparat????
                Proszę bardzo: 20D+BG-E2 = 150mm (położony na stole, od podstawy do czubka lampy), z tego grip - 40mm, aparat - 110mm
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• filip71
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 250

Moglbym Cie poprosic o podanie o ile tak orientacyjnie wystaje body z gripem ponad przegrody wewnetrzne? moze to mnie ostatecznie przekona
                  mierząc od krawędzi pianki ochronnej grip wystaje na ok. 20mm.

Komentarz

• tgrze

Dziekuje bardzo za pomocne dla mnie opowiedzi

Pozdrawiam,
                    Tomek

Komentarz

Pracuję...