Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam nadzieje że temat nie był poruszany.
Dziś na prędce natknąłem się na artykuł lutowego DIGITAL FOTO VIDEO gdzie autor opisuje ten problem wykonując te same ujęcia z poziomu statywu twierdząc że korzystanie z GRIPA (BG-E3 i DELTY) ma niekorzystny wpływ na ostateczna jakość zdjęć. Czy ktoś z Was miał/ma podobne problemy ze swoim Gripem?
W tej chwili pracuję na 5D z podpiętym BG-E4, faktycznie na jednej z pierwszych sesji (z gripem) zauważyłem że nie mogłem trafić idealnie z ostrością, jednak zwaliłem to na przyzwyczajenia robienia "bez"
W moim przypadku to raczej nie jest wina szkła (135 f2.0L - ostra jak ...)
Uważam, iż jedyne co mogło im z fotografowaniem ze statywu się nie podobać, to mniejsza sztywność pomiędzy głowicą statywu, a body, która to mogła mieć wpływ na drgania aparatu, ewentualnie zwiększyć podatność zestawu na podmuchy wiatru. Mogłoby to mieć wpływ na fotografowanie krajobrazów ze statywu. Może jestem jakiś ciemny i niedouczony, ale to trochę tak jakby napisali że zastosowanie zamiennika baterii, czy karty cf innej marki ma wpływ na jakość zdjęć. IMHO z gripem czy bez nie powinno być różnicy.
autor opisuje ten problem wykonując te same ujęcia z poziomu statywu twierdząc że korzystanie z GRIPA (BG-E3 i DELTY) ma niekorzystny wpływ na ostateczna jakość zdjęć
Za luźno miał pasek w spodniach - albo przed testem zjadł coś nieświeżego...
Nie chce mi sie wierzyć że ktoś taki bzdet napisał w "gazetce" - nawet gdyby "podróba" kiwała sie na prawo i lewo - trudno w to uwierzyć.
KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl
Ja wierzę, że grip delty ma wpływ. Na mnie produkt delty działał tak, że na samą myśl o nim miałem atak zwieracza. Możliwe, że gdybym go używał, a nie wysłał po 20 minutowych oględzinach, dziś miałbym 70 procent nieudanych zdjęć.
Ale zaraz. Ameryki przecież nie odkryli.
Grip pogarsza sztywność całego układu, choćby przez to, że oddala się aparat od punktu podparcia. Nawet gdyby sam grip sztywno trzymał się body to uzyskamy efekt identyczny jak przy wysunięciu kolumny o parę centymetrów więcej. Oczywiste jest, że zdjęcie MOŻE wyjść gorsze w takim przypadku bo będzie poruszone.
Dodając do tego (podobno) kłopoty Delty z pasowaniem do spodniej ścianki body mamy już niemal oczywistość nie wymagającą testowania.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Ten artykuł to prawda (niestety). Prawdą jest również, że korpus z gripem na statywie będzie dawać większy odsetek zdjęć poruszonych niż bez gripa jeśli spust migawki wciskamy palcem. Ale sam tytuł artykułu "Uchwyt zmiękczający", zapisane dwie strony i stwierdzenie autora na samym końcu: "...Ja w każdym razie rezygnuję w ogóle z korzystania z gripa." są mało profesjonalne.
Ale sam tytuł artykułu "Uchwyt zmiękczający", zapisane dwie strony i stwierdzenie autora na samym końcu: "...Ja w każdym razie rezygnuję w ogóle z korzystania z gripa." są mało profesjonalne.
Hehe, fajne dziennikarstwo. Grip, jak sama nazwa wskazuje, służy do trzymania w ręce. Czy w tym teście jest cokolwiek na temat robienia zdjęć z ręki?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Tak. Cokolwiek jest . Choć zdrugiej strony dla całkowitego laika to może i wartościowy artykuł. A sensacja nie ladaodtytuły :"Giętki aparat" , "Z gripem czy bez gripa, OTO JEST PYTANIE" . Dobrze, że to pismo tylko wypożyczam . Tyle w temacie.
Hehe, fajne dziennikarstwo. Grip, jak sama nazwa wskazuje, służy do trzymania w ręce. Czy w tym teście jest cokolwiek na temat robienia zdjęć z ręki?
Zgadza się. Sam po przeczytaniu wspomnianego artykułu zastanawiałem się czy to test czy tylko niepotrzebne bicie piany.
Logicznym jest, że projektanci z firmy Canon dlatego założyli wykorzystanie tylko jednej śruby mocującej, żeby grip można było łatwo i szybko demontować (pozostaje kwestia zaślepki komory baterii, którą trzeba mieć przy sobie - nie mogli tego zrobić jak w EOS-ie 33, w którym zaślepki się nie odłączało gdyż chowała się we wnęce w gripie). Niestety jest to kompromis między szybkością odłączania gripa i sztywnością połączenia.
Jak chcę fotografować ze statywu to odłączam grip. Jak fotografuję z ręki to z gripem bo bez gripa od robienia kadrów pionowych boli nadgarstek.Tak samo można dyskutować o sensowności kupowania obiektywów z IS-em. Po co IS, który muszę wyłączać gdy fotografuję ze statywu.
A tak przy okazji, to czy projektanci z Canona nie mogliby jakoś lepiej dopasować wizualnie gripa do linii korpusu ? W EOS-ie 10D grip był dopasowany do korpusu. Wiem , że można bo spójrzcie na gripy w Nikonie. Widać tutaj rękę projektantów włoskich.
link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.
Komentarz