zamiennik Speedlite Transmittera?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • energia_ki
    Początki nałogu
    • 2007
    • 291

zamiennik Speedlite Transmittera?

czy istnieje zamiennik canonowskiego speedlite transmittera, ktory kosztuje ok.800 zł?

wiem, do bezprzewodowego wyzwalania lampy najlepiej byłoby sobie sprezentować jakiegoś pocket wizarda, wszędzie piszą, że jest bardziej niezawodny od transmittera, ale to byłby wydatek ok. 2 tys, więc chwilowo nie przejdzie

nie ma jakiejś w miarę niedrogiej zabaweczki do zdalnego wyzwalania lampy?
    na razie, gdy potrzebuję bocznego oświetlenia, podbieram mężowi lampę i wyzwalam ją jako slave'a za pomocą mojej 580 EX, ale to naprawdę nie jest najlepsze rozwiązanie...
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Coś takiego ma sie wkrótce pojawić:
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• maxbmx
      Początki nałogu
      • 2006
      • 364

Speedlite Transmitter i pocket wizard mają zasadnicza różnice - ETTL i brak ETTL'a.
      Moje zdjęcia
      RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Radiopopper nie będzie legalny chyba nigdzie poza US. Pakuje się na jedno z pasm GSM.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez piast9
          Radiopopper nie będzie legalny chyba nigdzie poza US.
          Czy aby na pewno?

Will it ship to {my} country?

- [...] Our first unit will be licensed for the United States. We will begin production on a European model the month following. [...]

Zamieszczone przez piast9
          Pakuje się na jedno z pasm GSM.
          hamerykański tak, ale j.w. - przebąkują coś o "European model" więc chyba wzięli to pod uwagę.
          Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Nie doczytałem tak daleko
            Możliwe, fajnie by było. Ale wtedy niezrozumiałe jest robienie w US wersji 900cośtam MHz skoro tam 433 MHz chyba też jest ogólnie dostępne.
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• radvenom

Wbrew pozorom - ST-E2 Canona wydaje się najsensownieszym i najtańszym rozwiązaniem. (Jeżeli wyzwalane mają być lampy Canon’a oczywiście.)

Co ja cenię osobiście w ST-E2 to możliwość pracy bez E-TTL’a. ST-E2 służy w tym przypadku jako ‘czysty’ wyzwalacz. I to jest moim zdaniem bardzo faaajne rozwiązanie. (Obok trybu pracy z E-TTL’em)

Komentarz

• energia_ki
                Początki nałogu
                • 2007
                • 291

gwozdzt, dzięki za link, będę sprawdzać, czy ten wynalazek w ogóle się pojawi

Zamieszczone przez maxbmx
                Speedlite Transmitter i pocket wizard mają zasadnicza różnice - ETTL i brak ETTL'a.
                wiem, ale nie waham się teraz między transmitterem a wizardem, tylko w ogóle chciałam coś tańszego - jakiegoś prostego chińskiego pilota do bramy, który przy okazji odpalałby również lampę

Zamieszczone przez radvenom.com
                Wbrew pozorom - ST-E2 Canona wydaje się najsensownieszym i najtańszym rozwiązaniem.
                to już chyba lepiej byłoby dołozyć parę złotych na 430EX i odpalać ją za pomocą 580, bo koszt niewiele wyższy niż transmittera, a ma się dwa źródła światła, więc i z przodu można leciutko doświetlić w razie potrzeby, w dodatku można wygodnie sterować ustawieniami 430 z 580-tki, która przekazuje wszystkie informacje
                tyle, że master i slave właściwie powinny się widzieć [piszę 'właściwie', bo w w zamkniętych przestrzeniach nie jest to zawsze konieczne] i tu jest hund begraben...

Komentarz

• radvenom

energia_ki: No nie do końca, ponieważ Transmitter ma całkiem inny zasięg. (do 15m w pomieszczeniach i 10m po za.) Jest znacznie mocniejszy od klasycznej lampy. Ma również szerszy kąt emitowania wiązki. Pracuję tym urządzeniem i jest em zdania, że lampa w żaden sposób nie jest w stanie zastąpić ST-E2.

A Chińczycy za transmittery w trybie E-TTL jeszcze się nie zabrali... Może i lepiej, bo i tak by nie działało...

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Zamieszczone przez energia_ki
                    to już chyba lepiej byłoby dołozyć parę złotych na 430EX i odpalać ją za pomocą 580, bo koszt niewiele wyższy niż transmittera, a ma się dwa źródła światła, więc i z przodu można leciutko doświetlić w razie potrzeby, w dodatku można wygodnie sterować ustawieniami 430 z 580-tki, która przekazuje wszystkie informacje
                    tyle, że master i slave właściwie powinny się widzieć [piszę 'właściwie', bo w w zamkniętych przestrzeniach nie jest to zawsze konieczne] i tu jest hund begraben...

Sęk tylko w tym że te źródło światła na aparacie to w zasadzie zbędne (IMHO) - i tak byś musiała je gdzieś dalej umieścić, więc albo off shoe cord albo właśnie ST-E2...
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• energia_ki
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 291

energia_ki: No nie do końca, ponieważ Transmitter ma całkiem inny zasięg. (do 15m w pomieszczeniach i 10m po za.) Jest znacznie mocniejszy od klasycznej lampy. Ma również szerszy kąt emitowania wiązki.
                      580EX ma dokładnie taki sam zasięg jako master do wyzwalania slave'a/ów
                      [przynajmniej tak twierdzi instrukcja]
                      co do kąta - zoom jest wtedy automatycznie ustawiany na 24mm, więc wyzwalajacy preflash też leci dość szeroko

Pracuję tym urządzeniem i jest em zdania, że lampa w żaden sposób nie jest w stanie zastąpić ST-E2.
                      czemu w żaden? czemu aż tak dyskredytowac możliwości lampy?
                      przewaga transmittera [owszem, istotna] jest tylko jedna: lampa nie musi go widzieć

Zamieszczone przez Krzychu
                      Sęk tylko w tym że te źródło światła na aparacie to w zasadzie zbędne (IMHO) - i tak byś musiała je gdzieś dalej umieścić, więc albo off shoe cord albo właśnie ST-E2...
                      oczywiście, że byłoby fajnie i to drugie źródło światła dać z boku i wziąć obiekt w krzyżowy ogień ;-)
                      ale z drugiej strony on-shoe flash nie jest aż taki tragiczny, gdy używa się go wraz z drugą, umieszczoną z boku lampą

a z off-shoe cordem robić nie będę, bo za chiny nie potrafię fotografować jedną ręką - jestem raczej zoomowa, potrzebuję lewej ręki do kadrowania [fanaberie takie ]

Komentarz

• radvenom

>czemu w żaden? czemu aż tak dyskredytowac możliwości lampy? przewaga >transmittera [owszem, istotna] jest tylko jedna: lampa nie musi go widzieć

Nie no… Ja lampy nie dyskredytuję. Jeżeli chcesz sterować w ten sposób – oczywiście. Piszę tylko z własnego doświadczenia, że ST-E2 działa zdecydowanie efektowniej. I sama wymieniłaś ten najważniejszy czynnik właśnie – ‘lampa musi go widzieć’. Nie wiem, w czym szczegół, bo nie rozkładałem ST-E2 na części, ale to małe urządzenie ma to do siebie, że skuteczniej działa po prostu. (Również wtedy, kiedy lampy masz za sobą.) Pomijając już samo zagadnienie dowolnego ustawiania światła (dwóch lamp na przykład), bo jak dla mnie – podstawowy sens transmitera. Chcę powiedzieć tylko, że lepsze dwie lampy + transmiter, jak dwie lampy (w tym jedna przymusowo na stopce aparatu). Taki przykład z 'głupia franc': (ST-E2 i 2x 580)

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: we.JPG
Wyświetleń: 2
Rozmiar: 2,89 MB
ID: 2088903
                        Ostatnio edytowany przez Gość; 12473.

Komentarz

• energia_ki
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 291

pod zdaniem, że lepsze dwie lampy + transmitter podpisuję się obiema rękami [któżby się nie podpisał?], teraz pozostaje mi znaleźć sponsora...
                          jacyś chętni?
                          las rąk, jak widzę ;-)
                          w takim razie kończę czytać forum i wracam do roboty, żeby zarobić na nowe zabawki

ps

fajny puchacz

Komentarz

• maxbmx
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 364

moj punkt widzenia jest taki:

ettl tylko do reporterki gdzie nie ma czasu na ustawianie lamp itp Trzeba strzelac bo obiekt ucieknie.

Jezeli masz wiecej czasu (skoro rozkładasz lampy na boki - to masz więcej czasu) Stosujesz ustawienia manualne, które dokładnie dopalają obiekt tak jak chcesz TY, a nie tak jak chce jakiś mini komputer w danej chwili. Profesjonalne lampy studyjne nie mają ettl'a - dlaczego? Bo nie ma takiej potrzeby, a nawet to jest nie wskazane.
                            pozdr

ps polecam pocket wizardy - bede moje sprzedawał 3 sztuki Pocket Wizard Pluss II, cena: 1550zł
                            Moje zdjęcia
                            RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• radvenom

I dlatego też ST-E2, ponieważ można tym urządzeniem pracować w taki sposób, że na lampach ustawiasz sobie dowolną/wybraną moc a transmitter je tylko wyzwala. Jednym słowem – klasyczny tryb manualny + transmiter.

Komentarz

Pracuję...