cokin a winietowanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bebesky
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1231

cokin a winietowanie

pytanie konkrente:
    obiektyw 24-70 czyli średnica 77
    holder cokin P
    aparat z cropem 1,6

czy taki zestaw będzie widoczny w kadrze????

Znalazłem na forum tylko:
    "prawdopodobnie tak. mozesz sciac jeden slot i wtedy przy 24mm holder nie bedzie wchodzil w kadr. nie wiem jak pierscien (tez bywa problem)."

tyle że ja chcę mieć pewność i nie chcę nic ścinać. Czy ktoś używał takiego zestawu lub podobnego (np z obiektywem 24-105) i mógłby mi jednoznacznie powiedzieć że wchodzi w kadr lub nie.

W sklepie w którym normalnie się zaopatruję mają holdery ale nie mają adapterów i nie chce mi się na nie czekać żeby samemu sprawdzić (szczególnie że musieliby zamówić specjalnie dla mnie i trzeba czekać)
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

Zamieszczone przez bebesky
    pytanie konkrente:
    holder cokin P
    aparat z cropem 1,6

"prawdopodobnie tak. mozesz sciac jeden slot i wtedy przy 24mm holder nie bedzie wchodzil w kadr. nie wiem jak pierscien (tez bywa problem)."

tyle że ja chcę mieć pewność i nie chcę nic ścinać. Czy ktoś używał takiego zestawu lub podobnego (np z obiektywem 24-105) i mógłby mi jednoznacznie powiedzieć że wchodzi w kadr lub nie.

W sklepie w którym normalnie się zaopatruję mają holdery ale nie mają adapterów i nie chce mi się na nie czekać żeby samemu sprawdzić (szczególnie że musieliby zamówić specjalnie dla mnie i trzeba czekać)
    Sa holdery Cokin P do obiektywów szerokokatnych.Maja bodajze tylko jeden slot.Jak wróce wieczorem do domu to moge załozyc szerokokątny holder na 24-105 f4 IS L z canonem 5d i zobaczyc jak wyglada na 24mm.Z normalnym wieloslotowym holderem sprawdze tez ale mysle ze z tym na kilka slotow to winieta gwarantowana.Tylko zebym nie zapomniał Pozdrawiam:smile:
    Nie mam w tej chwili aparatu z cropem wiec moge tylko z FF sprawdzic.
    Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• Kubak82
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2348

z 10-22 mi nie winietuje wiec tym bardziej z 24-70 nie bedzie 8)

edit: z 24-105 L tez uzywam - winiety rowniez brak (nie mowie o FF)
      Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• bebesky
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1231

dzięki - kupuję

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez Kubak82
          z 10-22 mi nie winietuje wiec tym bardziej z 24-70 nie bedzie 8)
          Mi z Tokina 12-24 jak najbardziej winietuje...
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• janmar
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3468

pytanie konkrente:
            holder cokin P
            aparat z cropem 1,6

Zrobilem ze statywu po dwa zdjecia jasnej sciany w ustawieniu:5d i 24-105 obiektyw"goły" bez filtra i oslony przeciwslonecznej,nastepnie z osloną przeciwsłoneczna,bez oslony z pierscieniem 77mm od systemu Cookin P,z pierscieniem i standartowym[3sloty]holderem Cookin P,oraz z pierscieniem i szerokokatnym holderem Cookin P[2 sloty].
            Otrzymalem dziesiec identycznych fotek.Pozdrawiam.:smile:

Komentarz

• bebesky
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1231

jeszcze raz dziękuję
              kupię bo już mnie wkurza używanie filtra połówkowego bez holdera

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

jeszcze raz dziękuję
                kupię bo już mnie wkurza używanie filtra połówkowego bez holdera
                Uzywam pierścieni i holderow Cokin P natomiast filtry firmy HI-Tech ze wzgledu na brak zabarwien wystepujacych w szarych filtrach Cookina.W wypadku obiektywów w których pojawiłaby sie winieta lub winieta z powodu uzycia jednoczesnie innych nakładek można unikac winiety trzymajac płytke filtra
                w palcach.Ważne jest stosowanie osłon przeciwsłonecznych systemowych, lub improwizowanych, popularnie np.czapeczka.Pozdrawiam.

Komentarz

• mikie_001
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 75

5D, 24-105 i Cokin

Wczoraj podpialem pierscien z uchwytem na 3 filtry i polarem, na obiektywie Hoya slim 3mm i mocno sie zdziwilem. Na 24mm niemalze pelna, okragla winieta.
                  Przeszukalem forum, ale nie widze - czy jest jakis patent na podpiecie filtrow Cokina, aby nie winietowalo? vbmenu_register("postmenu_387098", true);
                  Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Zamieszczone przez mikie_001
                    Wczoraj podpialem pierscien z uchwytem na 3 filtry i polarem, na obiektywie Hoya slim 3mm i mocno sie zdziwilem. Na 24mm niemalze pelna, okragla winieta.
                    Przeszukalem forum, ale nie widze - czy jest jakis patent na podpiecie filtrow Cokina, aby nie winietowalo? vbmenu_register("postmenu_387098", true);
                    Tak - można odpiłować kawałek holdera, kupić holder szerokątny (ma tylko jedną szufladkę) a zacząłbym od wywalenia Hoyi Slim 3 mm...
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• an_zak
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 427

U mnie na kliszaku, 28mm z gwintem 58mm i pełnym holderem z jedną osłoną p.słon nie ma śladu winiety.
                      Tak jak powiedział Krzychu - wywalić filtr, spiłować holder (taniej wychodzi spiłować niż kupić szerokokątny) i na pewno bedzie ok

Komentarz

• paweleverest
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1138

24 -105 na 5d winetuje już sam więc wzbogacenie tego zestawu o kolejne pierścienie potęguje ten efekt - moja rada zamienić 24-105 na 24-70

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

wykrec filtr, zacisnij (lub zawies) holder na samym bagnecie oslony przeciwslonecznej (bez uzywania pierscienia).
                          nie powinno byc winietowania. tylko kwestia, czy na tyle sztywno siedzi, zeby mozna tym bylo w terenie pracowac.

przy 24mm dobrze zalozony Cokin P nie ma prawa winietowac. winietowanie zalezy od kata widzenia. ja uzywam zwyklego holdera scietego o 1 slot (do 2 slotow) nakladanego na zywca na bagnet oslony w Tokinie 12-24 i przy 12 mm winieta pokazuje sie tylko przy wyraznym odchyleniu uchwytu od pionu (tak ze 30 stopni trzeba zrobic). przy zalozeniu pierscienia do mocowania jest kaszana, bo focenie zaczyna sie gdzies od 16 mm a nie o to przeciez chodzi
                          www albo tez flickr

Komentarz

• pattom
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 61

Jeśli nie masz zbyt wiele kasy w Cokinie to może warto pomyśleć o Systemie filtrów LEE, tam jest takie coś:
                            Zamieszczone przez www.raysfoto.pl
                            KOMPENDIA I OSŁONY PRZECIWSŁONECZNE SYSTEMU LEE
                            Kompendium szerokokątne - PANORAMICZNE - to osłona przeciwsłoneczna do obiektywów szerokokątnych lub innych dużych obiektywów, gdzie użycie standardowego kompendium mogłoby powodować winietowanie, wyposażonym w 1 lub 2 sloty systemu 100 mm, o maksymalnym wyciągu 140 mm, otwór wyjściowy ma wymiar: 135x180mm.
                            więcej na:

nie wiem jak się sprawdza ale sam się do takiego przymierzam i chcę podpinać pod 17-40/4 L
                            Ostatnio edytowany przez pattom; 13741.
                            pattom

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Zamieszczone przez pattom
                              Jeśli nie masz zbyt wiele kasy w Cokinie to może warto pomyśleć o Systemie filtrów LEE, tam jest takie coś:
                              Z Lee jest tylko drobny problem z ceną i filtru i systemu (przynajmniej jak dla mnie), a na Cokinie P można spokojnie pracować nawet na szerokich szkłach przy odrobinie wysiłku...
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...