Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jest to mój pierwszy wątek na forum.
Musiałem szybko kupić drukarkę do foto w rozsądnej cenie.
Kupiłem jak w tytule iP4500.
Nigdzie nie mogłem dostać iP6700D - czy wiecie dlaczego została wycofana.
Co sądzicie o teście drukarek w Chipie 09/2007 gdzie poprzednik iP4500 - iP4300 wypadł rewelacyjnie, lepiej od iP6700D mimo, że ma tylko 3 kolory + 2 czarne. Czy ktoś porównywał wydruki z tych drukarek.
Pytania do forumowiczów o wrażenia na temat iP4500.
Jakie stosujecie papiery oraz ustawienia do tych papierów.
Dzisiaj ćwiczyłem na Kodaku Premium Photo Paper, w sterowniku drukarki usprawniacze i poprawiacze wyłączone - fatalne cienie w czerwonym - czarny się rozmywa i przechodzi w tych cieniach w ziemnozielony - dyskwalifikacja.
zamówiłem oryginały Canona - zobaczymy.
jeśli mówisz o chipie to nie mów o teście, tylko artykule porównawczym sponsorowanym... aż dziwne, że canon tam dobrze wypadł - zazwyczaj to hp rządziło chyba
Co do papierów - Agama i zamienniki tuszów OHC czy jakoś tak. Do czego odnosisz kolory wydruków?
Skąd wiem, że kolorystyka zjechana.
Ogólna tonacja jest lekko do bani. Z czarnym widać jak na dłoni, że się źle miesza (może źle oceniam i nie chodzi o czarny lecz brąz z 3 kolorów - miejsca gdzie są głębokie cienie w czerwieni "ściemniacz" leje się oraz przechodzi w zieleń).
Wracając do testów.
Zazwyczaj HP wygrywał i to wydaje się było przegięciem. Raczej jest zgoda, że Canon jest nieco lepszy w foto. Epson fajny ale z tego co słyszałem ma problemy techniczne.
Interesuje mnie porównanie iP4500 (lub iP4300) do iP6700D.
Paweł
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zapomniałem dodać, że nie jest to problem korekcji zdjęć - tu jest OK.
Paweł
Ostatnio edytowany przez Gość; 12914.
Powód: Automerged Doublepost
a jakie wybrałeś ustawienia druku do tego papieru? Może tu jest pies pogrzebany - papier nie nadąża przyjąć tuszu i dostaje następną porcję.. (tak gdybam tylko)
a jakie wybrałeś ustawienia druku do tego papieru? Może tu jest pies pogrzebany - papier nie nadąża przyjąć tuszu i dostaje następną porcję.. (tak gdybam tylko)
Witam
Papier to A4 Kodak "Premium Photo Paper (Glossy)" / PRM-G-1
Kodak zaleca do wyboru dwa ustawienia dla tego papieru dla Canona:
- Photo Paper Glossy
lub
- Photo Paper Pro
W obu ustawieniach rodzaju papieru ten sam efekt.
Na zwykłym bardzo tanim papierze kupionym parę lat temu - "Maximus Photo Print" takiego efektu zamazywania/rozlewania/brudnych cieni nie ma.
Witam
Padło w tym wątku pytanie o zamieniiki do tego modelu więc pozwolę sobie odświerzyć wątek.
Czy ktoś używa do IP4500 zamienników SKYHORSE ?
Jeśli tak to jaka opinia (czytałem dobre na tym forum). Jeżeli nikt to jakie są polecane? (linki mile widziane)
Pytam ponieważ sprzedawca http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1346087 nie potrafił mi odpowiedzieć czy sprzedawane zamienniki do ip4300 będą tak samo działały do ip4500 (chodziło mi czy nie ma jakiegoś patentu producenta by nie używać).
pozdrawiam
oszin
trzydziecha na karku +kicior+budżetowa stałka+ lampki softy i parasolki
Mam takie pytanko, odnośnie tej drukarki. Kupiłem zamienniki, ale musiałem nacisnąć (przytrzymać) 5 sekund przycisk wyłączający sprawdzenie poziomu tuszy. Zakupiłem ponownie oryginały i niestety (pokazuje zawsze full). Czy da się jakoś to przywrócić?
Komentarz