Padła mi ładowarka czy nowy pomysł Canona ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • easyrider
    Coś już napisał
    • 2004
    • 94

Padła mi ładowarka czy nowy pomysł Canona ?

Mało fotek ostatnio robię... ale w końcu rozładowałem wszystkie akumulatory, więc podłączam ładowarkę do prądu.

Wkładam akumulator i... nic
    Wkładam drugi i... nic
    No tak - myślę sobie - ładowarkę diabli wzięli... a nowiutka była, ledwie miesiąc...

Ale uparty jestem, więc jeszcze raz próbuję:
    Wkładam pierwszy i... nic
    Wkładam drugi i... nic
    Wkładam trzeci i... błyska, czyli ładuje
    No to czwarty - błyska

Uff, jednak działa, pewnie coś nie kontaktowało... więc aby się uspokoić sprawdzam jeszcze raz:
    pierwszy i .. nic, drugi... nic... trzeci... błyska, czwarty... błyska ki czort
    I tak patrzę na te moje akumulatorki i własnym oczom nie wierzę - dwa pierwsze to "no name", dwa kolejne to Canony...

Poprzednia ładowarka (ta do 10D) ładowała wszystkie akumulatorki bez problemu.
    A nowa (do 20D) "lubi" tylko firmowe...
    Przecież to taka sama ładowarka - "CB-5L"

No i teraz nie wiem - takie dziwne uszkodzenie ? (jakoś nie wierzę w takie przypadki).
    Czy może Canon coś "poprawił" w swojej ładowarce ?
    Ale żeby tak po cichu? I nawet symbolu nie zmienili ?

Sam już nie wiem co o tym myśleć... może ktoś ma podobne doświadczenia... ?
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

Polecam kontakt z serwisem jesli sprzet na gwarancji.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• santiblue
      Początki nałogu
      • 2004
      • 322

moja od 20D laduje wszystkie. cos masz nie tak z ladowarka lub aku padly. czysciles styki aku?
      dSLR + coś tam...

Komentarz

• easyrider
        Coś już napisał
        • 2004
        • 94

Zamieszczone przez Pszczola
        Polecam kontakt z serwisem jesli sprzet na gwarancji.
        I co mam powiedzieć?
        Że nie ładuje niefirmowych akumulatorów, a z firmowymi jest OK

Ja tam w cuda nie wierzę - żeby dwa akumulatory padły w tym samym dniu... one zresztą działają jeszcze, na resztkach energii...
        Zaraz zrobię eksperyment - podładuję jeden zasilaczem, tak do połowy - ciekawe co na to później powie ładowarka... :wink:

No i naładowałem sobie jeden akumulatorek - mimo że pełny to orginalna ładowarka go nie widzi...

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Bylo juz cos na pl.rec.foto.cyfrowa . Wnioski byly podobne - niektore ladowarki od 20D laduja wszelkie akumulatorki, inne tylko firmowe lubia. Nikt nie zglosil sie kto by poszedl z tym do serwisu.
          Mozna na allegro znalezc tanio ladowarki BP-511 jesli boisz sie serwisu

Komentarz

• Czacha
            fotograf
            • 2004
            • 4868

20d & osprzet zaczyna byc jak odwtarzacze audio ktore cd-r'ek nie czytaja
            https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• easyrider
              Coś już napisał
              • 2004
              • 94

Dzięki Vitez.
              Poszukałem... znalazłem dwa podobne przypadki... widać mam pecha :P

Taniej będzie kupić "dziadowską" ładowarkę niż firmowe akumulatory

Mam jednak wrażenie, że to celowe działanie Canona... że te najnowsze tak mają...
              Obym był złym prorokiem...

Komentarz

• eternus
                Uzależniony
                • 2004
                • 668

Zamieszczone przez easyrider
                I co mam powiedzieć?
                Że nie ładuje niefirmowych akumulatorów, a z firmowymi jest OK
                Niekoniecznie - ja bym powiedzial, ze mam kilka akumulatorkow i niektore laduje, a niektore nie i ze nie widze jakis zwiazkow i zaleznosci.
                EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Ja mam 2xBP511, 1xBP511A i dwie podróbki 1800mAh. Oraz ładowarki do 10D i 20D Nie zauważyłem problemów w ładowaniu akumulatorków w dowolnych kombinacjach. Pod koniec miesiąca będę miał CA-PS400 (ta na dwa akumulatorki), dam znać "jak jest"
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• easyrider
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 94

Zamieszczone przez eternus
                    mam kilka akumulatorkow i niektore laduje, a niektore nie i ze nie widze jakis zwiazkow i zaleznosci.
                    A w serwisie stwierdzą że jest wszystko OK, bo mają akumulatorki tylko firmowe... ewentualnie każą ten "niedziałający" i itak usłyszę: "kup pan sobie orginał" (za 500złotych pewnie )

Zresztą za daleko mam do serwisu... koszty przesyłki mogą przekroczyć watrość ładowarki z Allegro (40 zł).

================================================== ===============
                    Wolę mieć spapraną ładowarkę niż np. matrycę (w 10D - szum na ISO800 taki jak na 3200 w 20D) :P

Komentarz

• eternus
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 668

A w serwisie stwierdzą że jest wszystko OK, bo mają akumulatorki tylko firmowe... ewentualnie każą ten "niedziałający" i itak usłyszę: "kup pan sobie orginał" (za 500złotych pewnie )
                      Tak czy inaczej to jest dosc wyjatkowa sytuacja. Sam mam niefirmowe aku i nie mam zadnych problemow z ladowaniem.

Choc co prawda to prawda - w Canonie Ci nie pomoga, ze masz problem z niefirmowymi. Za cos w koncu placi sie te cene podrobki x 10

Komentarz

• easyrider
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 94

Zamieszczone przez muflon
                        Nie zauważyłem problemów
                        No to fajnie się masz... (zauważ że aparat miałeś wcześniej)

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez eternus
                          Tak czy inaczej to jest dosc wyjatkowa sytuacja. Sam mam niefirmowe aku i nie mam zadnych problemow z ladowaniem.
                          Ale mowa jest o ladowarce do 20D a ty masz w podpisie 300D?

Komentarz

• Chris
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 152

moze problemem (w tym ze niektore laduje a niektore nie) jest "infochip" w akku ?
                            ktos tam gdzies na allegro pisal ze jego podroby bp511 maja najnowszy infochip
                            .... moze tedy droga ???
                            Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd.

Komentarz

• eternus
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 668

Zamieszczone przez Vitez
                              Ale mowa jest o ladowarce do 20D a ty masz w podpisie 300D?
                              Moze faktycznie za malo to zaakcentowalem, ale poparlem swoja teze, rozszerzajac rozwazania na ladowarki Canona w ogole.

Komentarz

Pracuję...