No i znow podrobki CF .. tym razem Xtreme 4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JaBlam
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1304

No i znow podrobki CF .. tym razem Xtreme 4

No i mnie sie trafilo. Zakupiona na Alledrogo Xtreme 4 4GB okazala sie wstretna podrobka. Co prawda szybkosc zapisu wynosi tyle co moja Xtreme III ale... Niesmak pozostaje.

Zadzwonilem do sprzedajacego z problemem, on mi na to ze przeciez karta bedzie chodzila ok bo to tylko pudelko moze sie takie trafilo. (Juz ja wiem co sie trafilo) i w koncu napisal mi ze moze umowimy sie tak ze on mi 100 zl odda i nie bedziemy sobie smiecic na Allegro komentarzami negatywnymi.

Bede sie staral o zwrot kasy bo to jest niewywiazanie sie z umowy (a ja zostalem ukarany za swoja pazernosc ).

Porownalem sobie Extreme III z ta IV ale przeciez nie powinno byc roznicy!

1. Extreme kupilem w zgrzewie, IV byla w zaciskowym blisterze
    2. III ma zloty napis - IV bardzo bladozloty
    3. Ladne etui na III - koszmarne chude i brzydki nadruk na etui do IV
    4. Plyta z rescue pro na podrobie nie ma numeru seryjnego potrzebnego do instalacji (w oryginale jest na kopercie)
    5. Plyta jest szarobiala (nadruk w oryginale jest na bardzo bialym)
    6. Instrukcja do karty rozklada sie jak plakat z czego tylko 30% jest zadrukowane. pozostale to biale kartki,

Nie wiem co zrobic w przypadku kiedy Allegrowicz nie odda mi pieniedzy. Nie chce wystawiac na allegro i wciskac komus ze karta jest super bo wiem jak to potem sie odczuwa w swiadomosci ze kupilo sie podrobe.

Czy ktos ma z was tez podrobki SanDisk i ich uzywa? Jak to jest z ich zawodnoscia? Mozna zaufac w razie czego i jako awaryjna karte zostawic? Czy lepiej od razu odpuscic sobie?

----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Zamieszczone przez JaBlam
    Nie wiem co zrobic w przypadku kiedy Allegrowicz nie odda mi pieniedzy. Nie chce wystawiac na allegro i wciskac komus ze karta jest super bo wiem jak to potem sie odczuwa w swiadomosci ze kupilo sie podrobe.
    Negatyw, info do allegro o oszuście. Może zawieszą mu konto. Pewnie negatyw pojawi się jako odwet, no ale cóż...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Kolaj
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3293

Zamieszczone przez piast9
      Może zawieszą mu konto. Pewnie negatyw pojawi się jako odwet, no ale cóż...
      Czy w takiej sytuacji Allegro nie usuwa takich odwetowych negatywów? Martwi mnie bardzo to, że w sumie kara w postaci zawieszenia konta w systemie nie jest wystarczająco dotkliwa. W końcu jest to jawne oszustwo i kodeks karny przewiduje w tym zakresie konkretne sankcje. Niestety kwoty pojedynczych transakcji są zbyt niskie, żeby poszkodowanym opłacało się w imię walki o zasady wstępować na ścieżkę sądową. A sumarycznie to już mogą być całkiem duże dochody z takich fałszerstw
      Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Zamieszczone przez Kolaj
        Czy w takiej sytuacji Allegro nie usuwa takich odwetowych negatywów? ...
        Z załącznika do regulaminu:
        3. Czy Allegro może usunąć wystawiony komentarz?
        Na Allegro obowiązuje generalna zasada braku ingerencji w wystawiane komentarze. Za treść opinii odpowiedzialny jest wystawiający.
        Allegro nie decyduje o zasadności komentarzy. Aby jednak uniknąć nadużyć, możemy rozważyć usunięcie lub edycję treści komentarza (dotyczy to także odpowiedzi na komentarze) w określonych sytuacjach:
        - Użytkownik wystawił komentarz zawierający elementy opisane w punkcie 2* (nasze działanie: edycja treści lub usunięcie komentarza).
        - Użytkownik omyłkowo wystawił komentarz niewłaściwej osobie i/lub do niewłaściwej transakcji (nasze działanie: usunięcie komentarza, jeśli identyczny został już wystawiony odpowiedniemu Użytkownikowi, a treść jednoznacznie wskazuje na pomyłkę).
        - Użytkownik omyłkowo zaznaczył niewłaściwy typ, np. "Negatywny" zamiast "Pozytywny" (nasze działanie: korekta typu komentarza, jeśli jego treść jednoznacznie wskazuje na pomyłkę).
        - Osoba, która wystawiła komentarz, kupowała przedmiot jedynie w celu zamieszczenia opinii, z intencją zaszkodzenia Użytkownikowi Allegro (nasze działanie: usunięcie wszystkich wystawionych w ramach takiej akcji komentarzy i wyciągnięcie konsekwencji wobec wystawiającego)

* wulgaryzmy, etc - dop. MG
        Czyli rączki umywają i tyle :-)
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• tpop
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1465

napisz mu maila ze poniewaz nie sprzedał ci tego co oferowal (bo oferowal zapewne karte SanDisk a ty nie dostales karty SanDisk) to odeslesz mu ta karte na jego koszt a on zwroci ci na konto cala kase. Odczekaj 2 dni. Jesli nie dostaniesz odpowiedzi lub odpowiedz bedzie inna niz: "Zgoda" to wystaw negatyw, opisz to dokladnie w komentarzu i zgłoś sprawę do allegro. Dodatkowo podaj nazwe tego uzytkownika na CB w watku o oszustach.
          Jesli on sie nie zgodzi na zwrot to pewnie juz nie bedziesz mial ani kasy ani oryginalnego SanDiska. No chyba ze osobiscie pojedziesz i wepchniesz mu ta karte gleboko w dupe a kase wyrwiesz z gardła.

PS I wlasnie dlatego zakupilem karte PRETEC
          Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
          photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• JaBlam
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1304

no niestety. Allegro ma gleboko w d.. takie sprawy wiec na ich pomoc moge sobie pomaryc (nie pierszy raz - w odpowiedzi dostaje ze "namawiaja abym sprobowal skontaktowac sie z uzytkownikiem - debile - jakbym nie wiedzial)

Napisalem do sprzedajacego ze oczekuje ze pieniadze zostana mi zwrocone w przeciagu 2 dni a karte odsylam . Oczywiscie dostalem informacje ze jaka sprzedajacy ma gwarancje ze ja odesle karte.... W razie czego bede informowal. Wyslalem maile do pozostalych osob ktore kupowaly u niego te karty zeby zapoznali sie z linkiem: (zreszta Wy tez mozecie)

zanim wystawia komentarze. Jeden pospieszyl sie i wystawil ze aukcja wspaniala i w ogole kontakt super i towar pierwsza klasa. No jak widac niektorym wystarcza!

A co do mojego pytania - uzytkuje ktos z was karte podrobke?

Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Zielony
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2928

Zamieszczone przez JaBlam
              A co do mojego pytania - uzytkuje ktos z was karte podrobke?
              Ja użytkuje podróbkę CF SanDisk Ultra II 1GB (skapłem się jakoś po 1-1,5 roku od zakupu ) i nie miałem do tej pory problemów żadnych. Żadnych utraconych zdjęć czy jakiegoś zamulania - chyba, że nie zauważyłem. Transferów nie sprawdzałem, a miałem zamiar porównać z oryginałem. Ale jakoś na testy czasu brak
              Tak czy siak od tamtego czasu odstawiłem ją na koniec szeregu.
              Od dłuższego czasu zabieram się za zakup 4GB - posłużę się sprzedawcą poleconym przez Tomasza1972
              sigpic

Komentarz

• dj_zibi
                Uzależniony
                • 2007
                • 541

Głupota jest walenie negatywa na początku. Wpierw rozmowa rozmowa i jeszcze raz rozmowa jak nie działa to straszenia że się zgłosi do allegro i na policje w 99% odda ci kase
                Moja strona

Komentarz

• marekb
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2273

ja tez bym żądał zwrot kasy, a w razie sprzeciwów za dj zibi

Komentarz

• Jacek Deka
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 356

Chyba jest w Polsce prawo odstąpienia od umowy (zwrotu towaru) w przeciągu jakiegoś czasu.
                    Może się mylę.

Edit: Jeszcze coś mi przyszło do głowy.
                    Jeżeli to handlarz i sprzedaje tego towaru sporo, to wystarczy postraszyć urzędem skarbowym (że się to zgłosi, albo ma się tam znajomych), jeżeli nie wystawia dowodu zakupu (może też nie ma zarejestrowanej działalności) to najprawdopodobniej poskutkuje.
                    Ostatnio edytowany przez Jacek Deka; 7508.

Komentarz

• dj_zibi
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 541

panowie troszku sprzedaje na allegro i troszku kupuje. Wiem ze tylko sprawe mozę załatwic rozmowa w ostateczności straszenie. Nie ma co nawet wystawiać negatywów
                      Moja strona

Komentarz

• adalbert
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 353

Hmm... temat wraca jak bumerang... dlaczego Polak zawsze mądry po szkodzie (mam na myśli także siebie - nie sprawdzałem info w sieci na ten temat przed zakupem ??: ... na szczęście trafiłem na allegro na uczciwego sprzedawcę i w 100% oryginalną kartę - tę z promocji z Capture One) podawałem już ten link w podobnym wątku ( http://canon-board.info/showthread.php?t=12761 )
                        ale jak widać nie zaszkodzi raz jeszcze go przypomnieć :

- to tak gwoli uzupełnienia linku do forum ślubnego
                        Ostatnio edytowany przez adalbert; 9745.

Komentarz

• JaBlam
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1304

adalbert ale to nie chodzi ze madry po szkodzie. Pytalem gnoja jak to wyglada, czy jest oryginal, czy jest w zapakowanym blisterze itd itd. Przeciez dopoki nie otworzysz to nie zobaczysz! Dzwonilo kilka innych osob i tez potwierdzily ze sprzedawca zarzekal sie ze karty ma od producenta dlatego taniej, no i sam opis aukcji tez nie budzil podejrzen.

Komentarz

• ripek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1486

Wszystko z Chin idzie - rozmawiałem ze skośnookim i jak zamówie kilka tysięcy kart to mi zrobią z moim własnym logiem

Miałem ściągać trochę towaru i dobrze że tego nie zrobiłem. Jedni sprzedawcy wprost mówili że trefny towar inni że oryginały.
                            Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• miszaqq
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 678

no to sie okazalo ze ten Extreme IV to jest nie taki ekstremalny,

http://canon-board.info/showpost.php...03&postcount=3

naprawde po tym jak sie wszedzie slyszy ze tak latwo wpakowac sie w podorbe to nie rozumiem ludzi ktorzy kupuja na allegro ? czy w polska az tak trudno jest znalesc autoryzowanego dealera sandiska ?

no to polecam www.picstop.co.uk - wysylaja na cala europe http://www.picstop.co.uk/delivery do tego naprawde maja baaaardzo atrakcyjne ceny, wysylka do polski to raptem 5,8Ł a cena np za 4GB eIV to 55.90Ł wiec za gwarancje spokoju ze sie dostanie ORYGINALNA karte, trzeba zaplacic 61,7Ł x kurs funta,

no chyba ze ktos lubi ryzyko i adrenalinke to polecam podrobki prosto z peoples republic of china, na 90% obstawiam ze nie sa to oryginaly an tej aukcji:

http://allegro.pl/item200983037_extr...yprzedaz_.html

do tego sprzedajacy z 6 komentarzami i byki w opisie aukcji

o a tutaj:

http://allegro.pl/item198391109_cf_s...gw_krakow.html

za 349zl + wysylka = cena w picstop.co.uk (z gwarancja oryginalnosci)
                              EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

Pracuję...