Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
hmm, ale te jablkowe monitory 20" to panoramy 1680x1050, wiec to raczej odpada
Zgadza sie, panorama 16:10. Ale czy to jakas wada? Imo to glowna zaleta tych imakow Kwadraciaki pomalu odchodza do lamusa
Za pamiec w apple bym nie przeplacal. Kupilbym podstawowa konfiguracje i samamu rozbudowal. Dysk 250GB spokojnie wystarcza. W razie potrzeby dolozysz zewnetrzny na firewire.
Zgadza sie, panorama 16:10. Ale czy to jakas wada? Imo to glowna zaleta tych imakow Kwadraciaki pomalu odchodza do lamusa
Za pamiec w apple bym nie przeplacal. Kupilbym podstawowa konfiguracje i samamu rozbudowal. Dysk 250GB spokojnie wystarcza. W razie potrzeby dolozysz zewnetrzny na firewire.
problemem nie jest to, że panorama, bo to faktycznie dobry uklad przy obróbce - palety ladnie ida na bok - problemem jest dla mnie te 1050 wysokosci, miałam apetyt na 1200
kolejne głupie pytanie - jak to 'samemu rozbudowal pamieć'? rozumialam z dotychczasowych dyskusji, ze w apple'u sie nie grzebie i niczego nie dokłada
wybaczcie poziom tych pytan, ale kwestią komputerow zainteresowalam sie dopiero przed tygodniem, mam prawo byc jeszcze na poziomie pierwszej klasy
[za to gdyby ktos chcial pogadac o przekladach poezji angielskiej czy o teologii negatywnej... ]
aha, caly czas przypominam, ze chodzi mi o sprzet naprawde szybki i wydajny do obrobki sporej ilosci ciezkich plikow - stad to parcie na 2GB ramu i jeden ultraszybki dysk pod system
- czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC? [Panowie tylko proszę bez żadnej wojny tym razem! naprawdę nie chcę wszczynać żadnych sporów, próbuję rozgryźć obcy mi problem i musze zrobić to szybko, bo czas ucieka]
Format zapisu na płytach CD/DVD jest normowany standardem i (nie licząc jakiś starych i egzotycznych wynalazków) nie powinnaś mieć problemu z odczytem pod Windows płyty nagranej czy to pod MacOS X czy to pod Linuxem itp.
Co więcej, w Linuxie i MacOS X możesz czytać i zapisywać dyski twarde sformatowane pod Windows XP (FAT "od zawsze" NTFS czytać "od zawsze" zapisywać od jakiegoś czasu) aczkolwiek zwykle wymaga to doinstalowania małego drivera.
'nie licząc starych wynalazkow' - a jesli ktoś, komu dam taką płytę, ma starego PC-ta? czy u niego ma szansę nie odtworzyć się płyta z nowego iMaca?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez tmaciak
No, można trochę pogrzebać jak ktoś sobie życzy, np. powiększyć pamięć...
ale to nie jest takie fajne grzebanie jak w pececie, gdzie mozna cale bebechy przebebeszać :wink:
dzięki za link, znowu mi sie troche rozjaśniło
aha, i dzieki wszystkim za cierpliwosc okazywana komputerowemu pierwszakowi :-)
Ostatnio edytowany przez energia_ki; 9971.
Powód: Automerged Doublepost
'nie licząc starych wynalzakow' - a jesli ktoś, komu dam taką płytę, ma starego PC-ta? czy u niego ma szansę nie odtworzyć się płyta z nowego iMaca?
Raczej odwrotnie, jeśli ma ktoś starego Mac'a (jeszcze sprzed "X") to chyba mogą być problemy z otworzeniem nagranej na takim starym Mac'u płytki, ponieważ mogła być nagrana w HFS+. W MacOS X to tylko w ISO 9660 można nagrać więc powinna być czytana wszędzie. Ale to już Dominique musiałby się wypowiedzieć
problemem nie jest to, że panorama, bo to faktycznie dobry uklad przy obróbce - palety ladnie ida na bok - problemem jest dla mnie te 1050 wysokosci, miałam apetyt na 1200
1050px to nie jest zaden problem. W zupelnosci wystarcza Wiem, bo pracuje na takiej rozdzielczosci. Zamaist 24" wolalbym miec 2x20"
Zamieszczone przez energia_ki
czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC?
Napewno w zastosowaniach PSowych nie bedzie wolniejszy od peceta. Gwarantuje.
aha, caly czas przypominam, ze chodzi mi o sprzet naprawde szybki i wydajny do obrobki sporej ilosci ciezkich plikow - stad to parcie na 2GB ramu i jeden ultraszybki dysk pod system
- czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC? [Panowie tylko proszę bez żadnej wojny tym razem! naprawdę nie chcę wszczynać żadnych sporów, próbuję rozgryźć obcy mi problem i musze zrobić to szybko, bo czas ucieka]
Po co jeden ultraszybki, jak szybciej i wydajniej będzie na dwóch dyskach w RAID? http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID_(informatyka)
z testów http://pclab.pl/art5877-6.html :
"kontroler Adapteca Serial ATA RAID 1210SA - jest to produkt, któremu naprawdę niewiele można zarzucić - oferuje szybki odczyt i zapis danych na pojedynczym dysku, niezależnie od obciążenia transfer dochodzi wynosi 60 MB/s. Pozwala również na uzyskanie krótkiego czasu odpowiedzi i wysokich transferów (zarówno podczas zapisu, jak i odczytu) w konfiguracji RAID 0 i RAID 1"
Na jabłkach się nie znam, ostatnio miałem w rękach G3 ze szwedzkim systemem operacyjnym, to się nie liczy .
Ale: składając samemu można zmontować PC o bardzo poważnej wydajności, np 4 GB RAM, 2 dyski twarde SATA II WD Raptor w RAID, C2D i system 64 bity (ehem... na razie mnie osobiście nie stać na taki zestaw). Może ktoś znający się bardziej na ogryzkach powie o porównaniu wydajności . A co do 'firmowych' komputerów - zdarzało mi się 'naprawiać' takowe przez przepięcie taśmy do flopa obróconej o 180 stopni...
Kolejne pytanie, to co zrobisz za 4 lata, kiedy wyjdzie nowa super technologia - bo w PC wymienisz płytę + procesor i pamięć.
Raczej odwrotnie, jeśli ma ktoś starego Mac'a (jeszcze sprzed "X") to chyba mogą być problemy z otworzeniem nagranej na takim starym Mac'u płytki, ponieważ mogła być nagrana w HFS+. W MacOS X to tylko w ISO 9660 można nagrać więc powinna być czytana wszędzie. Ale to już Dominique musiałby się wypowiedzieć
DoMiNiQuE - wypowiedz się :smile:
jesli klient, ktoremu np. zrobie zdjecia slubne, będzie mial 10-letniego peceta z windowsami 98 [chyba ze jeszcze nie upgradowal z 95 ], to czy na jego komputerze bezproblemowo otworzy sie plyta z nowego iMaca?
DoMiNiQuE - wypowiedz się :smile:
jesli klient, ktoremu np. zrobie zdjecia slubne, będzie mial 10-letniego peceta z windowsami 98 [chyba ze jeszcze nie upgradowal z 95 ], to czy na jego komputerze bezproblemowo otworzy sie plyta z nowego iMaca?
za applem przemawia to, że kupuje za 1 zamachem, podlaczam i pracuje, licząc na spokoj, stabilnosć i przwidywalnosc systemu [uwaga dla zwolennikow PC: nie piszę, że mam to zagwarantowane, tylko ze na to licze]
za skladanym PC przemawia to, ze moge go sukcesywnie modyfikowac w zaleznosci od potrzeb i od wchodzacych nowych technologii [jak slusznie zauwazyl Zeke]
za applem przemawia to, że kupuje za 1 zamachem, podlaczam i pracuje, licząc na spokoj, stabilnosć i przwidywalnosc systemu [uwaga dla zwolennikow PC: nie piszę, że mam to zagwarantowane, tylko ze na to licze]
Apple kupuje sie _glownie_ ze wzgledu na system To jest imo glowna zaleta. Inni kupuja ze wzgledu na dizajn i instaluje windowsy, no ale coz ...szanujemy ich
Zamieszczone przez energia_ki
za skladanym PC przemawia to, ze moge go sukcesywnie modyfikowac w zaleznosci od potrzeb i od wchodzacych nowych technologii [jak slusznie zauwazyl Zeke]
Ale jakie nowe technologie moga wejsc przez najblizsze lata? Masz zamiar zmieniac sprzet za 2 lata? Watpie. Dziesiejsze komputery posiadaja taki potenclal, ze tak szybko sie nie zestarzeja Ja pracuje na kikuletnim maku z G5 (PPC Rulez ) i ani mysle go zmieniac na cos nowszego Moze za dwa lata.
Pamiętaj, że jeśli chcesz wymieniać płyty główne, to jeśli planujesz Windowsy, to nie OEM, tylko retail, bo OEM jest "przywiązany" do płyty głównej, więc przy OEM za każdą nową płytą główną musisz kupować nowe Windowsy.
Apple kupuje sie _glownie_ ze wzgledu na system To jest imo glowna zaleta. Inni kupuja ze wzgledu na dizajn i instaluje windowsy, no ale coz ...szanujemy ich
Ale jakie nowe technologie moga wejsc przez najblizsze lata? Masz zamiar zmieniac sprzet za 2 lata? Watpie. Dziesiejsze komputery posiadaja taki potenclal, ze tak szybko sie nie zestarzeja Ja pracuje na kikuletnim maku z G5 (PPC Rulez ) i ani mysle go zmieniac na cos nowszego Moze za dwa lata.
dizajn sprzetu to ja mam głeboko w uchu, to ma dzialać i kropka
a jeśli chodzi o czas - chcialabym miec na jakies 5 lat spokoj z mysleniem o kompie... [ale nie wiem, czy tak sie da]
Zamieszczone przez tmaciak
Pamiętaj, że jeśli chcesz wymieniać płyty główne, to jeśli planujesz Windowsy, to nie OEM, tylko retail, bo OEM jest "przywiązany" do płyty głównej, więc przy OEM za każdą nową płytą główną musisz kupować nowe Windowsy.
tak, wiem, wlasnie sobie czytam o tych windowsach - w sumie wyszloby na to samo, a moze nawet byloby taniej kupowac nowa plyte glowna i nowa wersje OEM, bo:
Windows XP Home Edition PL wersja z SP2 to ok. 950 zl [ceny z Cortlandu],
wersja OEM to 304 zl
chyba, że na kompie uzywanym w celach zarobkowych trzeba miec windowsy nie Home tylko professional:
XP Professional z Service Pack 2 [PS wymaga SP2] to juz ladnie ponad tysiac zl, za to wersja OEM to ok 500 zl
Komentarz