Jaki komputer?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • energia_ki
    Początki nałogu
    • 2007
    • 291

"20" iMac z 2 GB RAM i dyskiem powiększonym do 500 GB kosztuje ~7800 brutto teraz"

hmm, ale te jablkowe monitory 20" to panoramy 1680x1050, wiec to raczej odpada
    24" z 1GB ramu i 250 GB to ok. 8230 zl
    szukam dalej...

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Zamieszczone przez energia_ki
      hmm, ale te jablkowe monitory 20" to panoramy 1680x1050, wiec to raczej odpada
      Zgadza sie, panorama 16:10. Ale czy to jakas wada? Imo to glowna zaleta tych imakow Kwadraciaki pomalu odchodza do lamusa

Za pamiec w apple bym nie przeplacal. Kupilbym podstawowa konfiguracje i samamu rozbudowal. Dysk 250GB spokojnie wystarcza. W razie potrzeby dolozysz zewnetrzny na firewire.

Komentarz

• energia_ki
        Początki nałogu
        • 2007
        • 291

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
        Zgadza sie, panorama 16:10. Ale czy to jakas wada? Imo to glowna zaleta tych imakow Kwadraciaki pomalu odchodza do lamusa

Za pamiec w apple bym nie przeplacal. Kupilbym podstawowa konfiguracje i samamu rozbudowal. Dysk 250GB spokojnie wystarcza. W razie potrzeby dolozysz zewnetrzny na firewire.
        problemem nie jest to, że panorama, bo to faktycznie dobry uklad przy obróbce - palety ladnie ida na bok - problemem jest dla mnie te 1050 wysokosci, miałam apetyt na 1200

kolejne głupie pytanie - jak to 'samemu rozbudowal pamieć'? rozumialam z dotychczasowych dyskusji, ze w apple'u sie nie grzebie i niczego nie dokłada

wybaczcie poziom tych pytan, ale kwestią komputerow zainteresowalam sie dopiero przed tygodniem, mam prawo byc jeszcze na poziomie pierwszej klasy
        [za to gdyby ktos chcial pogadac o przekladach poezji angielskiej czy o teologii negatywnej... ]

aha, caly czas przypominam, ze chodzi mi o sprzet naprawde szybki i wydajny do obrobki sporej ilosci ciezkich plikow - stad to parcie na 2GB ramu i jeden ultraszybki dysk pod system
        - czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC? [Panowie tylko proszę bez żadnej wojny tym razem! naprawdę nie chcę wszczynać żadnych sporów, próbuję rozgryźć obcy mi problem i musze zrobić to szybko, bo czas ucieka]

Komentarz

• tmaciak
          Uzależniony
          • 2006
          • 610

kolejne głupie pytanie - jak to 'samemu rozbudowal pamieć'? rozumialam z dotychczasowych dyskusji, ze w apple'u sie nie grzebie i niczego nie dokłada
          No, można trochę pogrzebać jak ktoś sobie życzy, np. powiększyć pamięć...
          Pozdrawiam, Tomek
          Canon S-120PC II

Komentarz

• energia_ki
            Początki nałogu
            • 2007
            • 291

Zamieszczone przez tmaciak
            Format zapisu na płytach CD/DVD jest normowany standardem i (nie licząc jakiś starych i egzotycznych wynalazków) nie powinnaś mieć problemu z odczytem pod Windows płyty nagranej czy to pod MacOS X czy to pod Linuxem itp.

Co więcej, w Linuxie i MacOS X możesz czytać i zapisywać dyski twarde sformatowane pod Windows XP (FAT "od zawsze" NTFS czytać "od zawsze" zapisywać od jakiegoś czasu) aczkolwiek zwykle wymaga to doinstalowania małego drivera.
            'nie licząc starych wynalazkow' - a jesli ktoś, komu dam taką płytę, ma starego PC-ta? czy u niego ma szansę nie odtworzyć się płyta z nowego iMaca?
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            No, można trochę pogrzebać jak ktoś sobie życzy, np. powiększyć pamięć...
            ale to nie jest takie fajne grzebanie jak w pececie, gdzie mozna cale bebechy przebebeszać :wink:
            dzięki za link, znowu mi sie troche rozjaśniło

aha, i dzieki wszystkim za cierpliwosc okazywana komputerowemu pierwszakowi :-)
            Ostatnio edytowany przez energia_ki; 9971. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tmaciak
              Uzależniony
              • 2006
              • 610

'nie licząc starych wynalzakow' - a jesli ktoś, komu dam taką płytę, ma starego PC-ta? czy u niego ma szansę nie odtworzyć się płyta z nowego iMaca?
              Raczej odwrotnie, jeśli ma ktoś starego Mac'a (jeszcze sprzed "X") to chyba mogą być problemy z otworzeniem nagranej na takim starym Mac'u płytki, ponieważ mogła być nagrana w HFS+. W MacOS X to tylko w ISO 9660 można nagrać więc powinna być czytana wszędzie. Ale to już Dominique musiałby się wypowiedzieć
              Pozdrawiam, Tomek
              Canon S-120PC II

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

problemem nie jest to, że panorama, bo to faktycznie dobry uklad przy obróbce - palety ladnie ida na bok - problemem jest dla mnie te 1050 wysokosci, miałam apetyt na 1200
                1050px to nie jest zaden problem. W zupelnosci wystarcza Wiem, bo pracuje na takiej rozdzielczosci. Zamaist 24" wolalbym miec 2x20"

czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC?
                Napewno w zastosowaniach PSowych nie bedzie wolniejszy od peceta. Gwarantuje.

Komentarz

• Zeke

aha, caly czas przypominam, ze chodzi mi o sprzet naprawde szybki i wydajny do obrobki sporej ilosci ciezkich plikow - stad to parcie na 2GB ramu i jeden ultraszybki dysk pod system
                  - czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC? [Panowie tylko proszę bez żadnej wojny tym razem! naprawdę nie chcę wszczynać żadnych sporów, próbuję rozgryźć obcy mi problem i musze zrobić to szybko, bo czas ucieka]
                  Po co jeden ultraszybki, jak szybciej i wydajniej będzie na dwóch dyskach w RAID? http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID_(informatyka)
                  z testów http://pclab.pl/art5877-6.html :
                  "kontroler Adapteca Serial ATA RAID 1210SA - jest to produkt, któremu naprawdę niewiele można zarzucić - oferuje szybki odczyt i zapis danych na pojedynczym dysku, niezależnie od obciążenia transfer dochodzi wynosi 60 MB/s. Pozwala również na uzyskanie krótkiego czasu odpowiedzi i wysokich transferów (zarówno podczas zapisu, jak i odczytu) w konfiguracji RAID 0 i RAID 1"

Na jabłkach się nie znam, ostatnio miałem w rękach G3 ze szwedzkim systemem operacyjnym, to się nie liczy .
                  Ale: składając samemu można zmontować PC o bardzo poważnej wydajności, np 4 GB RAM, 2 dyski twarde SATA II WD Raptor w RAID, C2D i system 64 bity (ehem... na razie mnie osobiście nie stać na taki zestaw). Może ktoś znający się bardziej na ogryzkach powie o porównaniu wydajności . A co do 'firmowych' komputerów - zdarzało mi się 'naprawiać' takowe przez przepięcie taśmy do flopa obróconej o 180 stopni...

Kolejne pytanie, to co zrobisz za 4 lata, kiedy wyjdzie nowa super technologia - bo w PC wymienisz płytę + procesor i pamięć.

Komentarz

• energia_ki
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 291

Raczej odwrotnie, jeśli ma ktoś starego Mac'a (jeszcze sprzed "X") to chyba mogą być problemy z otworzeniem nagranej na takim starym Mac'u płytki, ponieważ mogła być nagrana w HFS+. W MacOS X to tylko w ISO 9660 można nagrać więc powinna być czytana wszędzie. Ale to już Dominique musiałby się wypowiedzieć
                    DoMiNiQuE - wypowiedz się :smile:
                    jesli klient, ktoremu np. zrobie zdjecia slubne, będzie mial 10-letniego peceta z windowsami 98 [chyba ze jeszcze nie upgradowal z 95 ], to czy na jego komputerze bezproblemowo otworzy sie plyta z nowego iMaca?

Komentarz

• DoMiNiQuE
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3548

DoMiNiQuE - wypowiedz się :smile:
                      jesli klient, ktoremu np. zrobie zdjecia slubne, będzie mial 10-letniego peceta z windowsami 98 [chyba ze jeszcze nie upgradowal z 95 ], to czy na jego komputerze bezproblemowo otworzy sie plyta z nowego iMaca?
                      Nie bedzie zadnych problemow :-)

Komentarz

• Zeke

Acha... Polecam _zdecydowanie_ mysz Logitech MX518. Przy pracy z grafiką jej jakość naprawdę robi różnicę.

Komentarz

• energia_ki
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 291

to teraz mam cholerną zagwozdkę...

za applem przemawia to, że kupuje za 1 zamachem, podlaczam i pracuje, licząc na spokoj, stabilnosć i przwidywalnosc systemu [uwaga dla zwolennikow PC: nie piszę, że mam to zagwarantowane, tylko ze na to licze]

za skladanym PC przemawia to, ze moge go sukcesywnie modyfikowac w zaleznosci od potrzeb i od wchodzacych nowych technologii [jak slusznie zauwazyl Zeke]

Komentarz

• DoMiNiQuE
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3548

za applem przemawia to, że kupuje za 1 zamachem, podlaczam i pracuje, licząc na spokoj, stabilnosć i przwidywalnosc systemu [uwaga dla zwolennikow PC: nie piszę, że mam to zagwarantowane, tylko ze na to licze]
                            Apple kupuje sie _glownie_ ze wzgledu na system To jest imo glowna zaleta. Inni kupuja ze wzgledu na dizajn i instaluje windowsy, no ale coz ...szanujemy ich

za skladanym PC przemawia to, ze moge go sukcesywnie modyfikowac w zaleznosci od potrzeb i od wchodzacych nowych technologii [jak slusznie zauwazyl Zeke]
                            Ale jakie nowe technologie moga wejsc przez najblizsze lata? Masz zamiar zmieniac sprzet za 2 lata? Watpie. Dziesiejsze komputery posiadaja taki potenclal, ze tak szybko sie nie zestarzeja Ja pracuje na kikuletnim maku z G5 (PPC Rulez ) i ani mysle go zmieniac na cos nowszego Moze za dwa lata.

Komentarz

• tmaciak
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 610

Pamiętaj, że jeśli chcesz wymieniać płyty główne, to jeśli planujesz Windowsy, to nie OEM, tylko retail, bo OEM jest "przywiązany" do płyty głównej, więc przy OEM za każdą nową płytą główną musisz kupować nowe Windowsy.
                              Pozdrawiam, Tomek
                              Canon S-120PC II

Komentarz

• energia_ki
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 291

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                                Apple kupuje sie _glownie_ ze wzgledu na system To jest imo glowna zaleta. Inni kupuja ze wzgledu na dizajn i instaluje windowsy, no ale coz ...szanujemy ich

Ale jakie nowe technologie moga wejsc przez najblizsze lata? Masz zamiar zmieniac sprzet za 2 lata? Watpie. Dziesiejsze komputery posiadaja taki potenclal, ze tak szybko sie nie zestarzeja Ja pracuje na kikuletnim maku z G5 (PPC Rulez ) i ani mysle go zmieniac na cos nowszego Moze za dwa lata.
                                dizajn sprzetu to ja mam głeboko w uchu, to ma dzialać i kropka

a jeśli chodzi o czas - chcialabym miec na jakies 5 lat spokoj z mysleniem o kompie... [ale nie wiem, czy tak sie da]

Pamiętaj, że jeśli chcesz wymieniać płyty główne, to jeśli planujesz Windowsy, to nie OEM, tylko retail, bo OEM jest "przywiązany" do płyty głównej, więc przy OEM za każdą nową płytą główną musisz kupować nowe Windowsy.
                                tak, wiem, wlasnie sobie czytam o tych windowsach - w sumie wyszloby na to samo, a moze nawet byloby taniej kupowac nowa plyte glowna i nowa wersje OEM, bo:
                                Windows XP Home Edition PL wersja z SP2 to ok. 950 zl [ceny z Cortlandu],
                                wersja OEM to 304 zl

chyba, że na kompie uzywanym w celach zarobkowych trzeba miec windowsy nie Home tylko professional:

XP Professional z Service Pack 2 [PS wymaga SP2] to juz ladnie ponad tysiac zl, za to wersja OEM to ok 500 zl

Komentarz

Pracuję...