Jaki komputer?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
Z tego widać że jestem cienki w audiovoodo, bo mnie chodziło o sygnałowe
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Ech... czytasz czasami co się pisze, czy tylko powtarzasz w kółko?
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=395
Zamieszczone przez muflonJa nie neguję złotych wtyczek jako takich. Ani nawet (a niech tam ) tego, że Matroxy dają lepszą jakość obrazu niż "zwykły proszek". Tyle że polecanie takich zabawek do zastosowań innych-niż-wysoce-wyspecjalizowane-gdzie-różnicę-naprawdę-widać zamiast normalnego sprzętu "dla ludzi" to totalna pomyłka.Komentarz
-
Zdarza się mi nawet czasem czytać posty przed odpowiedzią. Polecono (nie ja) Martoxa, jako lepszą alternatywę kart ogólnodostępnych, do komputera dla normalnego śmiertelnika. Przypomnę Ci, że rozpętał się, przez niektórych, dym, że wcale nie są godne polecenia, przestarzałe, "audiofilne" itp. Faktem jest, że te karty są lepsze od 90% dostępnych na rynku i polecenie takiej, za te same pieniądze, jest jak najbardziej na miejscu. Na pewno nie będzie to zły wybór. Uważasz inaczej, ok, Twoja decyzja.Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: [email protected]Komentarz
-
Polecenie takiej za te same pieniądze to nie bedzie dobry wybór, Taki matrox wart jest dzisiaj 20-40zł. a nie 300zł jak dzisiejsze karty. Chodziło mi o to że jesli ktos nie gra to jak kupi taką karte to po pierwsze 25zł w kieszeni zostaje a obraz ma lepszej jakości.Komentarz
-
Witaj Tom01
.. i kolejna burza z Twoim udziałem (to nie zarzut oczywiście - stwierdzenie faktu)..
Wiem - z PW - że nie jesteś ortodoksyjnym fanatykiem matroxa, etc. - "wpadłeś w dyskusję", w której pojawiło się masę - mniej lub bardziej uzasadnionych argumentów...
Mam taką propozycję - wspomniałeś o 90% kart gorszych od M. ... aby przerwać falę ataków i pyskówek - dla użytkownika forum CB niewiele IMHO z tego wynika (pozostaje niesmak po wycieczkach osobistych) - WSKAŻ proszę karty, które w Twoim mniemaniu (na bazie Twojego doświadczenia) są w miarę godną alternatywą dla matroxów a jednocześnie pozwalają na nieco więcej w aplikacjach innych niż 2D.
Na początek - gwoli przypomnienia
- sugerowałeś Sapphire'a. ("To tajwan ale niezły.") i modele RADEON X1300 (do stacji jednomonitorowej) lub X1950 (2xDVI)
Myslę, że Twoje sugestie będą dobrym punktem odniesienia dla wielu osób modyfikujących swoje komputery pod kątem obróbki w PS.
Pozdrawiam
P.S. Krótka lista 5-10 modeli w różnych przedziałach cenowych - modele pewne, kupowane przez Twoich klientów
EDIT: To pytanie o charakterze POMOCOWYM dla innych - ja wybrałem polecany przez Ciebie model Sapphire X1950
- dzięki
Ostatnio edytowany przez adalbert; 9745.Komentarz
-
Bo ja jakiś kłótliwy chyba jestem ;-).
Godnym polecenia producentem jest tajwański Sapphire. Być może dlatego, że firma ta, produkowała swego czasu karty dla ATI, firmowane jako oryginały. Coś z tej współpracy widać zostało. Druga liga to Asus, Leadtek, Gigabyte. Trzecia liga to MSI, HIS, Palit, Gainward. Poza peletonem: Super Grace, Galaxy.
Nie wdaję się w konkretne modele, bo tych jest masa i do tego ciągle się zmienia. Dobrze wiedzieć, że oferty są podzielone na karty do różnych grup docelowych. Np chłodzenie pasywne, odlewane ciężkie radiatory, okrojone wersje GPU - do zastosowań desktopowych i pracy z 2D, szybkie procesory i pamięci, wyrafinowane radiatory - do grania.Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: [email protected]Komentarz
-
jeżeli chodzi o procek to niebawem jest premiera Core 2 duo E6850 3Ghz zapowiada się nieźle, cenowo również a do RAW'u przydają się takie smoki
wiem po sobie bo mi takowego brakuje monitorki polecam Eizo
pozdrawiam
Komentarz
-
Śledziłem dyskusję na temat kart graficznych ale niewiele z tego zrozumiałem bo wogóle nie siedzę w tym temacie.
W poniedziałek chcę zamówić komputer więc proszę napiszcie czy zamówić ta poleconą mi:
Galaxy GeForce 7300GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-Express
czy polecacie inną. Mam tez syna co czasami lubi pograć
.
Komentarz
-
Komentarz
-
Być może - dla niektórych - będzie to lamerskie pytanie - ale trudno
Czy warto przy modernizacji komputera "pakować się" w kupno systemu Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
Zastanawiam się, czy pozwoli to przyspieszyć PS CS3 - oczywiście pośrednio - poprzez możliwość dołożenia dodatkowych kości RAM...
Przy 32bitowej wersji systemu operacyjnego - CS3 jest w stanie wykorzystać max.2GB RAMu.
Znam tę sronę: http://kb.adobe.com/selfservice/view...1088&sliceId=2
ale proszę praktyków o radę
Jaki system wybrać przy zmianie? Vista chyba jeszcze odpada - chyba, że coś przeoczyłem i już można spokojnie w szopie na niej pracować - bez bezsensownych powtórnych aktywacji aplikacji, etc.Komentarz
-
Być może - dla niektórych - będzie to lamerskie pytanie - ale trudno
Czy warto przy modernizacji komputera "pakować się" w kupno systemu Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
Zastanawiam się, czy pozwoli to przyspieszyć PS CS3 - oczywiście pośrednio - poprzez możliwość dołożenia dodatkowych kości RAM...
Przy 32bitowej wersji systemu operacyjnego - CS3 jest w stanie wykorzystać max.2GB RAMu.
Znam tę sronę: http://kb.adobe.com/selfservice/view...1088&sliceId=2
ale proszę praktyków o radę
Jaki system wybrać przy zmianie? Vista chyba jeszcze odpada - chyba, że coś przeoczyłem i już można spokojnie w szopie na niej pracować - bez bezsensownych powtórnych aktywacji aplikacji, etc.
XP Professional 32 bitowy
Komentarz
-
Tomaszu - wiem o tym, że:
" If you are running Windows XP Professional with Service Pack 2, you can set the 3 GB switch in the boot.ini file, which allows Photoshop to use up to 3 GB of RAM.
Important: The 3 GB switch is a Microsoft switch and may not work with all computers. Contact Microsoft for instructions before you set the 3 GB switch, and for troubleshooting the switch. You can search on the Microsoft support page for 3gb for information on this switch."
Pomyślałem sobie po prostu o tym, że dodawanie RAMu, który jest coraz tańszy - jest najprostszą metodą na zwiększanie wydajności... na mojej płycie (już zamówionej) będę mógł wpakować max.8GB RAMu - stąd pytanie - czy wersja 64bit systemu to godne uwagi rozwiązanie?Komentarz
-
Komentarz
-
DoMiNiQuE - pisałem o tym we wcześniejszym poście
przymierzam się do Windows XP Professional x64 Edition (i w przypadku wersji 64b. mam wątpliwości, czy te 8GB da się własnie wykorzystać)
wiem, że jesteś "makowiec" ale z różnych względów nie biorę pod uwagę kolejnej przesiadki (po "aparatowo-systemowej") - na maca...
- jesteś pewien, że XP 64 nie da rady?
- sugerujesz, że VISTA jest lepszym rozwiązaniem? (usunęli już kłopoty? - CS3 chodzi na niej bez problemu?) - jeśli tak - którą wersję polecasz?
["osiołkowi w żłoby dano... "
]
Ostatnio edytowany przez adalbert; 9745.Komentarz

Komentarz