Grip BG-E2 do 20D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez muflon
    http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=11024387

W skrócie: grip przekłamuje odczyt stanu baterii i w efekcie mozna zrobić tylko 50-100 zdjęć. gietrzy/filip71 - co Wy na to?
    Jeśli chodzi o mnie to bez problemu wystrzelam 1,5 Gb w RAW. Wiesz tak dokładnie to nie mogę Ci powiedzieć "75 zdjęć" i padł. Nie liczę :wink: Faktem jest, że dwie karty poszły (1.0, 0.5 Gb) i bateria nadal ładuje.

Poza tym nigdy grip mi nie odciął zasilania sam z siebie. Ostatnio dla sportu zacząłem odkręcać śrubę by to sprawdzić. Wystarczył jeden obrót śruby by pojawił się err99 i zwis aparatu. Powtarzam zrobiłem to umyślnie. Jedyne na co narzekam to to, że się ten grip rusza jak ... no i plastik fantastik
    the silence is deafening

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

Możesz się trochę zdziwić.. to nie chodzi do końca o pojemność, ale również o sposób pracy akku
      zdaję sobie z tego sprawę zdam relacje jak przetestuje... w razie czego paluszki kupuje sie w kazdym kiosku a BP-511 nie :-) i to jeszcze naładowane
      Instagram

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Możesz się trochę zdziwić.. to nie chodzi do końca o pojemność, ale również o sposób pracy akku. Poszukaj na pl.rec.foto.cyfrowa postów Marka Lewandowskiego p.t. "wykład gościnny".
        Czekam na post Viteza o teoretykach :P
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Możesz się trochę zdziwić.. to nie chodzi do końca o pojemność, ale również o sposób pracy akku. Poszukaj na pl.rec.foto.cyfrowa postów Marka Lewandowskiego p.t. "wykład gościnny".
          Jaki 'sposób pracy'? O czym Ty mówisz?
          http://plieth.com

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez Jurek Plieth
            Jaki 'sposób pracy'? O czym Ty mówisz?
            Hmm, tu wkraczam trochę na grząski dla siebie grunt ;-) Ale w skrócie chodziło o to, że aparat pobiera prąd nie "ciągle", ale bardziej "impulsowo", w momencie zwolnienia migawki. I że zwykłe ogniwa tego nie lubią.

Ale w sumie to mogło mi się popieprzyć.. jeżeli ktoś potrafi to konkretnie naprostować, to chętnie przyjmę krytykę
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

O ile zrozumiałem to tu chodzi tylko i wyłącznie o opór wewnętrzny aku.

[ Dodano: 08-12-04, 14:46 ]
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Jurek Plieth
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2087

Ale w skrócie chodziło o to, że aparat pobiera prąd nie "ciągle", ale bardziej "impulsowo", w momencie zwolnienia migawki. I że zwykłe ogniwa tego nie lubią.
                Tu IMHO lubienie' nie ma nic do rzeczy :wink:
                Generalnie to każde ogniwo oprócz napięcia charakteryzuje pojemność oraz prąd zwarcia. Prąd zwarcia najczęściej rośnie wraz z pojemnością, ale wcale nie jest z nią tożsamy. Tzn., że są i ogniwa o dużych pojemnościach, ale małych prądach zwarcia (np. ogniwa w UPS'ach), oraz odwrotnie - o małych pojemnościach oraz dużych prądach zwarciowych (np. aku do samochodów z silnikami diesla). Jak łatwo zgadnąć, silniki wysokoprężne potrzebują najwidoczniej większego momentu rozruchowego.
                Oczywiście, że w aparacie foto prąd pobierany jest bardziej impulsowo niż w sposób ciągły. Jednak IMHO te 'piki' prądu są tak znikome, że taki aku niczym nie różni się od akumulatora z telefonu komórkowego.
                Takie jest moje zdanie.
                http://plieth.com

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Oj, chyba już kojarzę. W tym poście (i w innych, nieco dłuższych) chodziło najpierw o to, dlaczego "się nie da na zwykłych bateriach", a potem "dlaczego NiMh jest lepsze od LiIo"

Czyli w takim razie odszczekuję. Na dobrych akumulatorkach paluszkach to ma szansę działac dobrze

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

Czyli w takim razie odszczekuję. Na dobrych akumulatorkach paluszkach to ma szansę działac dobrze
                    empirycznie, panowie empirycznie :-) kazda teorie mozna obalic ale to juz NTG :-)
                    Instagram

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Jac, to bardzo odważne twierdzenie, ale niestety nieprawdziwe. Jest wiele teoryj w matematyce nieweryfikowalnych. Również wiele teoryj współczesnej fizyki jest nie do sprawdzenia doświadczalnego (zwłaszcza bezpośrednio). Jeśli dobrze pamiętam, to tak jest nawet z istnieniem kwarków.

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

Jeśli dobrze pamiętam, to tak jest nawet z istnieniem kwarków
                        kwarki istnieja :-) mam w lodowce, ze szczypiorkiem, z miodem :-)... NTG i EOT

Akurat terie dot. akku mozna zweryfikowac.. co niebawem uczynie...
                        Instagram

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Hmm.. byłem sobie dzisiaj w serwisie Canona (i było bardzo ciekawie, ale ten temat opiszę w osobnym wątku jak znajdę czas :-)) i obmacałem gripa do 300D. No, powiedzmy że gigant wrażenia solidności to to nie jest ;-) ale jest zupełnie używalny i spełnia swoje zadanie.

Wadą jest na pewno to, że nie ma takiego "chropowatego" pokrycia jak BG-ED3 - ale z tego co kojarzę zdjecia, to BG-E2 również je ma. Także jestem dobrej myśli

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

Wadą jest na pewno to, że nie ma takiego "chropowatego" pokrycia jak BG-ED3 - ale z tego co kojarzę zdjecia, to BG-E2 również je ma. Także jestem dobrej myśli
                            dobrze widziałeś, E2 ma to pokrycie z przodu apartu i od dolu i jest ono identyczne jak na body
                            Instagram

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

No to super. O ile nie będzie tego problemu z odczytem stanu baterii, to już mi się podoba

Komentarz

• Jac
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 4813

O ile nie będzie tego problemu z odczytem stanu baterii, to już mi się podoba
                                u mnie w/w problem nie wystepuje :-), pozostaje _tylko_ robic zdjecia :-)
                                Instagram

Komentarz

Pracuję...