CF & SD znaki ?? zamiast zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Don SzaSzlykos

CF & SD znaki ?? zamiast zdjęć

witam

Zwracam się z pytaniem o powody znikania zdjęc z kart CF i SD (z tymi mam styczność) a zamiast zdjec na LCD aparatu pojawiają się znaczki ? ? ?
    Wspomniane problemy pojawiły dotychczas w sprzęcie:

A75 + CF 512Mb
    S3 IS + SD Sandisk 1Gb
    350D + CF Sandisk Ultra II 2Gb
    Pro1

aparaty nie są używane w ekstremalnych warunkach problemy pojawiają sie zarówno w wakacje jak i w zimie (opisane przypadki to sylwester na sali i plener w słoneczną zimę )

jeśli ktoś miał podobne przypadki i wie jak tego unikac to proszę o wskazówki bo na razie to mało ważne plenery ale kiedyś moze zniknąć coś ważnego i Nagroda Pulitzera koło nosa przejdzie :-D

(przeszukałem CB i nie znalazłem podobnych tematów jak byłu to sorr a jeśli miejsce nie to to proszę przerzucić w odpowiedznie-dziękuję)

wygląda to tak: (350d & S3 IS)
  • zOOn
    Bywalec
    • 2006
    • 220

A nie robiles cos z tymi jpegami w kompie - np. obracanie w Acdsee?

Tak sie dzieje - jak sie zmieni kompresje lub obroci zdjecie i wlozy karte z powrotem do aparatu.

Komentarz

• Don SzaSzlykos

Zamieszczone przez zOOn
      A nie robiles cos z tymi jpegami w kompie - np. obracanie w Acdsee?
      Nie, nic nie robione, w większosci przypadków ta "dolegliwość" jest zauważana jeszcze w plenerze...

SZYBKI TEST

zOOn to był dobry trop nawet bardzo i musiałem to sprawdzić i faktycznie....

ZDJęCIA EDYTOWANE W KOMPIE, W APARACIE WIDNIEJą JAKO ?

ale nadal to nie to
      Ostatnio edytowany przez Gość; 6570.

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Jakoś dziwnie formatowałeś te karty?

Zdjęcia po zgraniu do kompa działają?
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Don SzaSzlykos

Karty formatuje tylko w aparacie<BR>
          obrazy, których nie widac to nie ma....tylko czasami jest tak ze są ale to wyjątki.

więc niema zasady zadnej i nie mam sie czego czepic więc istnieje jeszcze jakis czynnik o którym nie wiem
          pierwszy to edycja w kompie a reszta ?????

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Nosisz magnes w torbie foto?

Wpadły Ci karty do jeziora? Może spróbuj pożyczyć od kogoś kartę i zobaczyć, co będzie.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Don SzaSzlykos

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
              Nosisz magnes w torbie foto?
              tak ...neodymowy...:-)

to sie zdarza nie tak często i tak jak mowilem wyżej- niema zasady wiec pozyczyc karte to i ze 2 miechy moge biegać i nic...

a swoja droga ciekawe co by było jak by wpadły do jeziora??

Komentarz

• wawak
                Coś już napisał
                • 2007
                • 66

Zamieszczone przez Don SzaSzlykos
                witam

Zwracam się z pytaniem o powody znikania zdjęc z kart CF i SD (z tymi mam styczność) a zamiast zdjec na LCD aparatu pojawiają się znaczki ? ? ?
                Wspomniane problemy pojawiły dotychczas w sprzęcie:

A75 + CF 512Mb
                S3 IS + SD Sandisk 1Gb
                350D + CF Sandisk Ultra II 2Gb
                Pro1
                Kiedys, bedac na imprezie zabraklo mi kart CF, tj wolnego miejsca na moich.
                Karte Sandiska Extreme III pozyczyl mi jeden z kolegow fotoreporterow, z zastrzezeniem, ze jest wolna i czasem cos z nia nie gra.

Podczas imprezy zapelnilem ja cala plikami RAW+JPG. 8 zdjec mialo wlasnie takie objawy. Zdjecia uratowalem.

Jak sie pozniej okazalo, karta byla falszywa, jakich teraz wiele na rynku, marki Sandisk. Podrobek jest podobno bardzo duzo, a ta, o dziwo, pochodzila z renomowanego sklepu.
                Oczywiscie zostala wymieniona na inna, tym razem na prawdziwa.

Swego czasu tez mialem problemy z Sandiskami. Okazalo sie, ze byly uszkodzone, a nie fake.

Zacznij moze od sprawdzenia autentycznosci karty. Jak to zrobic? W sieci jest sporo opisow i zdjec.

Komentarz

Pracuję...