Jaki tablet?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pito
    Bywalec
    • 2005
    • 147

czornyj - roznica miedzy Graphire a Volito jest w opoznieniu w dzialaniu. Jest ono minimalne ale uniemozliwia rysowanie "tycich" rzeczy np. kropeczek, kreseczek. Ten minimalny lag jest odczuwalny i troche przeszkadza wlasnie przy drobnym pedzelkowaniu i nie jest to kwestia ustawien sily nacisku.
    No i piorko Graphire'a posiada 2 przyciski a Volito "tylko" 1
    To prawda, ze wypas to Intuos.

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

rysiaczek - w swojej 10-o letniej karierze Wacomowca miałem dwa tablety, (pierwszy wymieniłem na nowszy w związku z nadejściem USB, bo oczywiście działać to działał dalej). Każdego używałem bodaj po 5 lat. Oczywiście nie istnieje teraz taki tablet, którego piórko pasowałoby mi bardziej niż moje stare, posklejane lepcem piórko do Graphire. Ale mimo tego nie odniosłem wrażenia, że różnice między tymi tabletami są znaczące.

Co do rozdzielczości to nie wydaje mi się by był to parametr istotny. Volito ma 1000dpi, Graphire 2000dpi. Daje to w najgorszym przypadku 5000x4000 punktów - duuużo więcej niż w najcudniejszym monitorze.

pito - być może masz rację - Volita nie używałem jakoś intensywnie, choć "laga" nie stwierdziłem. Ogólnie "lag" w pracy z Wacomem dawał mi się owszem nieraz we znaki, ale tylko wtedy gdy komputer był za słaby i nie wiązałem tego zjawiska z samym urządzeniem. Wydawać by się jednak mogło, że Volito - tablet o mniejszej rozdziałce - powinien właśnie śmigać szybciej...
      Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Teo
        Początki nałogu
        • 2004
        • 474

czornyj - dzięki na info będę musiał kiedyś spróbowac kumpel - współlokator robi trochę grafiki i ostatnio rozważał zakup tableta...

Komentarz

• rysiaczek
          Uzależniony
          • 2005
          • 897

Zamieszczone przez czornyj
          rysiaczek - w swojej 10-o letniej karierze Wacomowca miałem dwa tablety, [..] Każdego używałem bodaj po 5 lat. Oczywiście nie istnieje teraz taki tablet, którego piórko pasowałoby mi bardziej niż moje stare, posklejane lepcem piórko do Graphire. Ale mimo tego nie odniosłem wrażenia, że różnice między tymi tabletami są znaczące.

Co do rozdzielczości to nie wydaje mi się by był to parametr istotny. Volito ma 1000dpi, Graphire 2000dpi. Daje to w najgorszym przypadku 5000x4000 punktów - duuużo więcej niż w najcudniejszym monitorze.

pito - być może masz rację - Volita nie używałem jakoś intensywnie, choć "laga" nie stwierdziłem. Ogólnie "lag" w pracy z Wacomem dawał mi się owszem nieraz we znaki, ale tylko wtedy gdy komputer był za słaby i nie wiązałem tego zjawiska z samym urządzeniem. Wydawać by się jednak mogło, że Volito - tablet o mniejszej rozdziałce - powinien właśnie śmigać szybciej...
          hmm no ja mam tylko... 4? lata doswiadczenia z wacom'em Ale tak, jak powiedzialem - subiektywne odczucie (tak, jak Twoje) i nic wiecej - nie pamietam co dokladnie mnie odrzucalo od Volito. Byc moze to lag, o ktorym pisal pito.:rolleyes: Co do rozdzielczosci - tak, zgadzam sie z Toba, pisalem o niej tylko w kwestii roznic w technologii. A ze nie warto sie nia kierowac do konca potwierdzaja tablety Pentagrama
          Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

Zamieszczone przez rysiaczek
            A ze nie warto sie nia kierowac do konca potwierdzaja tablety Pentagrama
            W tym punkcie zgodzę się w 100%. To, czy wystarczy Volito, czy może jednak dołożyć do Graphire albo zaszaleć i nabyć Intuosa, to wg. mnie kwestia osobistych preferencji i konkretnego przeznaczenia (piszę to jako użytkownik Graphire).
            Natomiast Pentagrama lepiej omijać szerokim łukiem. Wacom wymyślił i opatentował tablet, udoskonalał tablet przez wiele lat i tylko oni mogą i potrafią tablety produkować. Reszta to produkty tabletopodobne. Urażonych użytkowników Pentagramów z góry serdecznie przepraszam.
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Kalina
              Początki nałogu
              • 2006
              • 292

Juz jakis czas przymierzam sie do tabletu. I chyba sie skolonie do polecanego przez Was Wacom Graphire4 A5.

Znalazlam dosc atrakcyjna, wrecz podejrzanie atracyjna, cene na pixmania.com - jednak nie znam sklepu.

Bardzo prosze o opinie.

Edit: Juz znalazlam co nieco o tym sklepie. Mimo, ze cena atracyjna, to brak polskiej gwarancji i faktury, nie jest zachecajacy i chyba sie nie zdecyduje.
              Ostatnio edytowany przez Kalina; 5297.
              Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• bundy
                Uzależniony
                • 2006
                • 760

Ja używam Wacom Graphire 4 A6 i jak do obróbki fotografii jest dla mnie zupełnie wystarczający. Cenowo ten tablet jest bardzo atrakcyjny. Oczywiście, jeśli ktoś potrzebuje tabletu do czegoś więcej niż obróbka zdjęć, np. rysowanie, to rozmiar A6 a nawet A5 będą za małe.
                1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

Zamieszczone przez Kalina
                  Juz jakis czas przymierzam sie do tabletu. I chyba sie skolonie do polecanego przez Was Wacom Graphire4 A5.

Znalazlam dosc atrakcyjna, wrecz podejrzanie atracyjna, cene na pixmania.com - jednak nie znam sklepu.

Bardzo prosze o opinie.

Edit: Juz znalazlam co nieco o tym sklepie. Mimo, ze cena atracyjna, to brak polskiej gwarancji i faktury, nie jest zachecajacy i chyba sie nie zdecyduje.
                  Np. tutaj http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/443800 kupisz za podobną cenę (netto). Dla porządku dodam tylko że do obróbki zdjęć taka wielkość jest w moim (i nie tylko) mniemaniu całkowicie zbędna, a wręcz może przeszkadzać (szczególnie osobom o małym doświadczeniu rysowniczym)
                  Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• rysiaczek
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 897

Bardzo prosze o opinie.
                    Zastanow sie nad tym rozmiarem... o ile nie chcesz nim rysowac, to wielkosc moze Ci przeszkadzac. A6 wydaje sie byc idealnym pod webdesign/photo edit.
                    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• mario1275
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 420

a czy wacomy nie mają możliwości ograniczenia powierzchni roboczej??
                      www.modelownia.pl

Komentarz

• czornyj
                        Zasłużeni
                        • 2006
                        • 2626

Mają, mają. Zwykle właśnie tak to wygląda, że ludzie kupują zbyt duże tablety, a potem ograniczają przestrzeń roboczą
                        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

A czy w obecnych sterownikach da sie je przestawic, aby pracowalo sie na nich jak na touchpadzie czy nadal tylko pozycjonowanie bezwzgledne?
                          ...

Komentarz

• Duty
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 244

Zamieszczone przez KuchateK
                            A czy w obecnych sterownikach da sie je przestawic, aby pracowalo sie na nich jak na touchpadzie czy nadal tylko pozycjonowanie bezwzgledne?
                            Da się - przynajmniej w moim Intuos3.
                            W sterowniku na zakładce "mapping" można wybierać między:
                            Mode "Pen"/ Mode "Mouse".
                            W trybie myszy działa jak touchpad właśnie.
                            Dodatkowo ustawia się akcelerecję i prędkość myszy.
                            Osobiście przy formacie tabletu A5 preferuję tryb "Pen".
                            Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

• czornyj
                              Zasłużeni
                              • 2006
                              • 2626

Da się we wszystkich - to kwestia nowszych sterowników.
                              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Dzygit-Dublin
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 754

Bardzo prosze o opinie.

sklep spoko przynajmniej tu na ira , monitor i pare aparatow kupilem oraz mp3
                                Polecam ,przesylka bez problemow dociera
                                pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

Pracuję...