Jaki tablet?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PatriX
    Bywalec
    • 2005
    • 150

Jaki tablet?

Witam wszystkich ...
    Chciałbym sobie zakupić niewielki tablet najprawdopodobniej A5... Co mi polecacie? Dobre/przystępna cena ? Myślałem o modelu WACOM Graphire4 (swoja drogą czym się różni Classic od studio? Tylko oprogramowaniem?) http://www.allegro.pl/item147625512_...4_dc24_pl.html albo VACOM VOLITO 2 http://www.allegro.pl/item147625511_...2_dc24_pl.html ? Może macie coś innego na oku? Poradźcie ... Tablet będzie głównie używany w Photoshopie. Z góry wielkie dzięki.
    PoZdrO 4ALL :-)

www.SIERAQ.digart.pl
    ..::SieraQ::..
  • kjoanna
    Początki nałogu
    • 2006
    • 494

witam
    sama od jakiegos czasu zastanawiam sie nad tabletem i z tego co wyczytalam na roznych forach to wlasnie WACOM Graphire4 polecany jest najczesciej.

CB

Komentarz

• PatriX
      Bywalec
      • 2005
      • 150

Sorki, bo pisałem o A5 a na taki rozmiar kasy nie mam ... Chcę wydać 500PLN to mi starczy na A6 i tu mam pytanie czy opłaca się w ogóle kupować tablet rozmiaru A6 ? Nie będzie trochę za mały?

www.SIERAQ.digart.pl

Komentarz

• Jerry99
        Bywalec
        • 2005
        • 225

Polecam Wacom Graphire4
        classic rozni sie od studio tylko dolaczonym software
        == Jerry99 ==
        aparat, p-5000, jabłka i aperture...
        http://www.jwroblewski.com

Komentarz

• mario1275
          Początki nałogu
          • 2005
          • 420

jeżeli do tej pory ine rysowałeś odręcznie a tablet będize ci służył do retuszu zdjęć czy podobnej pracy to ci wystarczy A6 zanim jednak wydasz pieniądze postaraj się pożyczyć od kogoś tablet i spróbować czy rzeczywiście go chcesz - bo wyobrażenia o pracy z tabletem często mocno rozmijają się z rzeczywistością - sam to kiedyś boleśnie odczułem - jest to narzędzie którego trzeba się nauczyć
          www.modelownia.pl

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

No właśnie, chciałem o to zapytać. Nigdy nie miałem możliwości pobawienia się tabletem a kilka razy już się napalałem i chciałem kupować. Czy rzeczywiście dzięki temu narzędziu pracuje się łatwiej/szybciej/przyjemniej/inne (niepotrzebne skreślić )? Może jest to po prostu kolejny gadżet?

Komentarz

• c42
              Początki nałogu
              • 2005
              • 266

polecam wspomnianego Wacom'a Graphire 4 Classic A6. pracuje na takim w zakladzie i mam go w domu. dobry stosunek ceny do jakosci dla zwyklego smiertelnika ;-) praca z tabletem jest super ale trzeba sie przyzwyczaic i uwierz mi poczatki nie beda rozowe :-) ale po pierwszej godzinie zalapiesz o co w tym biega a po 3 dniach w photoshopie nie zamienisz sie na myszke za zadne skarby :-)

Komentarz

• rysiaczek
                Uzależniony
                • 2005
                • 897

tak jak przedmowcy - wacom graph 4 classic jest bomba w klasie jakosc/cena. Mam, uzywam, chwale sobie Aha, jeszcze jedno - nie patrz na volito - to tak naprawde zabawka jest.
                Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• azael
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 68

Zamieszczone przez Kolaj
                  No właśnie, chciałem o to zapytać. Nigdy nie miałem możliwości pobawienia się tabletem a kilka razy już się napalałem i chciałem kupować. Czy rzeczywiście dzięki temu narzędziu pracuje się łatwiej/szybciej/przyjemniej/inne (niepotrzebne skreślić )? Może jest to po prostu kolejny gadżet?
                  Ze mnie grafik jest kiepski, więc powiem Ci tylko o amatorszczyżnie. Na początku trudno jest się przyzwyczaić, bo pozycjonowanie jest względne, ale potem już bajka, szczególnie z opanowaną klawiszologią. Robię sporo obrysów detali za pomocą extract'a i z tabletem naprawde jest wygodniej.
                  EOS 30D / EOS 33 + EF 50 + EF 70-200
                  D700 / F80 + 14-200
                  Pentacon Six + 50,80,180
                  Bronica SQ-Ai + 50,80,150

Komentarz

• czornyj
                    Zasłużeni
                    • 2006
                    • 2626

rysiaczek - a czymże się różni Volito od Graphire? Osobiście też mam Graphire, ale uważam, że różnica między nim a Volito jest średnio odczuwalna. Naprawdę wypas to jest Intuos, tylko wiąże się to z ceną niestety...
                    Wg. mnie tablet do retuszu powinien spełniać dwa kryteria:
                    - powinien być to Wacom
                    - powinien być niewielki (najlepiej A6)

Zupełnie inaczej ma się sprawa z ilustrowaniem - tutaj:
                    - musi być to Wacom
                    - najlepiej Intuos
                    - im większy, tym lepszy
                    Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
                    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Dwa pytanka:

Zamieszczone przez czornyj
                      Wg. mnie tablet do retuszu powinien spełniać dwa kryteria:
                      - powinien być niewielki (najlepiej A6)...
                      Dlaczego?

Zupełnie inaczej ma się sprawa z ilustrowaniem - tutaj:
                      ...
                      Głupie pytanie, ale co to jest ilustrowanie? Czy masz na myśli tworzenie grafiki?

Komentarz

• PatriX
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 150

Zamieszczone przez mario1275
                        jeżeli do tej pory ine rysowałeś odręcznie a tablet będize ci służył do retuszu zdjęć czy podobnej pracy to ci wystarczy A6 zanim jednak wydasz pieniądze postaraj się pożyczyć od kogoś tablet i spróbować czy rzeczywiście go chcesz - bo wyobrażenia o pracy z tabletem często mocno rozmijają się z rzeczywistością - sam to kiedyś boleśnie odczułem - jest to narzędzie którego trzeba się nauczyć
                        Z tabletem miałem styczność kiedy pracowałem w zakładzie fotograficznym .. Tylko tam mięli Pentagram A4 ... I jest to jednak świetna sprawa taki tablecik ... Dlatego planuje zakup :]

www.SIERAQ.digart.pl

Komentarz

• Teo
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 474

to ja zapytam wprost, bo jakoś sobie tego nie umiem wyobrazić : w jaki sposób tablet pomaga w retuszu zdjęć ?

Komentarz

• czornyj
                            Zasłużeni
                            • 2006
                            • 2626

Zamieszczone przez Kolaj
                            Dwa pytanka:
                            Dlaczego?
                            Głupie pytanie, ale co to jest ilustrowanie? Czy masz na myśli tworzenie grafiki?
                            Dlatego, że do retuszu nie potrzeba wielkiej precyzji, za to potrzeba dużej prędkości. A cóż mogę mieć na myśli mówiąc o ilustrowaniu? Rysowanie ilustracji, of kors.

Zamieszczone przez Teo
                            to ja zapytam wprost, bo jakoś sobie tego nie umiem wyobrazić : w jaki sposób tablet pomaga w retuszu zdjęć ?
                            Po pierwsze - tablet pomaga w szybkim rysowaniu masek. do czego potrzebne są w retuszu maski nie muszę zapewne tłumaczyć. Po drugie - tablet umożliwia szybkie, skuteczne stosowanie narzędzi:
                            -color brush (i jemu podobne)
                            -stamp brush
                            -healing brush
                            -dodge/burn/sponge tool
                            Należy dodać, że zakres działania bądź nasilenia powyżej wymienionych narzędzi możemy sobie (i zwykle to robimy) uzależnić od siły nacisku pena. Nie wiem jak wam, ale mnie się zdarza owe narzędzia w retuszu stosować...
                            Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
                            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• rysiaczek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 897

Zamieszczone przez czornyj
                              rysiaczek - a czymże się różni Volito od Graphire?
                              Szczerze? Specyfikacji nie pamietam, do znalezienia w googlu. Zdaje sie rozdzielczoscia, chyba delikatnie rozmiarem. Ale to nie pod tym katem pisalem. Po prostu po pewnym czasie korzystania z graph, probujac volito mialem wlasnie takie moje subiektywne wrazenie. Kwestia przyzwyczajenia do piorka, btns i scroll'a pewnie
                              Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

Pracuję...