Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zauważyłem dziwne zjawisko przy ładowaniu akumulatorków AA NIMH . Dziwnie zaczeły się grzać przy ładowaniu , prądu starcza na krócej niż kiedyś . Na pewno swoich 1000 cykli nie mają więc z aku powinno być wszystko ok , tymbardziej że problem dotyczy róznych pojemności i rożnych producentów AKU . Akumulatorki dosc często doładowuję ( nie zawsze wykorzystam całą energię , a znów potrzebuje w pełni naładowanych ) , jednak aku NIMH nie powinny mieć efektu pamięciowego . Jedynie ładowarka cały czas ta sama więc myślę że to ona stanowi problem . Jaką ładowarkę , najlepiej z możliwością rozładowywania polecacie ?
Zauważyłem dziwne zjawisko przy ładowaniu akumulatorków AA NIMH . Dziwnie zaczeły się grzać przy ładowaniu , prądu starcza na krócej niż kiedyś . Na pewno swoich 1000 cykli nie mają więc z aku powinno być wszystko ok , tymbardziej że problem dotyczy róznych pojemności i rożnych producentów AKU . Akumulatorki dosc często doładowuję ( nie zawsze wykorzystam całą energię , a znów potrzebuje w pełni naładowanych ) , jednak aku NIMH nie powinny mieć efektu pamięciowego . Jedynie ładowarka cały czas ta sama więc myślę że to ona stanowi problem . Jaką ładowarkę , najlepiej z możliwością rozładowywania polecacie ?
Teoretycznie tak, nie mają pamięci.
Jeśli się nie mylę to powinny być rozładowane do min, przed dłuższym nieużywaniem.
Może im pomóc odświeżanie.
Polecam IC8800, ale ważne, aby frimware był jak najnowszy. Po uruchomieniu zasilania wyświetla się jego numer. Ja mam 29, ale ponoć jest już 32 albo 33.
Pozwala choć trochę kontrolować pojemność aku i prąd ładowania, który im mniejszy tym lepiej.
Teoretycznie tak, nie mają pamięci.
Jeśli się nie mylę to powinny być rozładowane do min, przed dłuższym nieużywaniem.
Może im pomóc odświeżanie.
Polecam IC8800, ale ważne, aby frimware był jak najnowszy. Po uruchomieniu zasilania wyświetla się jego numer. Ja mam 29, ale ponoć jest już 32 albo 33.
Pozwala choć trochę kontrolować pojemność aku i prąd ładowania, który im mniejszy tym lepiej.
Zapytałem sprzedawcę z allegro jakie są różnice pomiędzy IC 8800 i BC 700 . Oto odpowiedź :
W przeciwienstwie do IC 8800 ladowarka BC 700 ma mniejsze prady ladowania/rozladowania oraz zestaw zawiera tylko
ladowarke i zasilacz. Obsluga jest identyczna, a instrukcja rozni sie tylko szczegolami zwiazanymi z mniejszymi pradami.
Ladowarka BC 700 w porownaniu IC 8800 posiada nowsze oprogramowanie w wersji 36 i plytke z elektronika w wersji 09. Ladowarki IC 8800 na razie sa dostepne w wersji programu 29 oraz plytki 05. Trudno powiedziec jakie zmiany zostaly wprowadzone w oprogramowaniu. Roznica kilku wersji na pewno zawiero sporo istotnych zmian. Jakich niestety nie potrafie powiedziec.
Wprowadzone zmiany w elektronice sa dosc wazne. To co zauwazylem to zostaly dodane kondensatory na tranzystorach sterujacych. Ich brak powodowal w niektorych egzemplarzach IC 8800 problemy z resetowaniem sie poszczegolnych
kanalow ladowarki. Druga istotna zmiana to poprawa styku termistorow. Zastosowane zostaly dodatkowe elementy dociskajace, ktore gwarantuja dobry kontakt.
Tak wiec jesli prady ladowania nie sa bardzo istotne to na dzien dzisiejszy zdecydowanie polecam jednak ladowarke BC 700.
Pisze "na dzien dzisiejszy", bo w tym tygodniu spodziewam sie nowej dostawy ladowarek IC 8800, ktore prawdopodobnie beda juz w nowszej wersji. Niestety przed ich otrzymaniem nie potrafie powiedziec, czy beda to takie same modyfikacje jak w BC 700 czy niestety mniejsze.
W kazdym razie BC 700 moge polecic i zachecam do zakupu, a z ewentualnym zakupem IC 8800 radzilbym sie wstrzymac do chwili otrzymania przeze mnie nowej wersji. Dodam od siebie, ze prady ladowania w BC 700 sa zupelnie wystarczajace, jesli chce sie zachowac dobra kondycje ogniw przez dluzszy czas. Niestety wiekszosc ogniw Ni-MH po prostu sie nie nadaje do szybkiego ladowania.
Mam BC700 i polecam. Moze nie jest demonem predkosci ladowania, ale jest bardzo funkcjonalnym urzadzeniem. Bardzo przydatna funkcja jest pokazywanie realnej pojemnosci akumulatorow (testowanie). I tak mozna szybko zweryfikowac czy akumulator ktory na nalepce ma 3400 mAh w rzeczywistosci to 1500 mAh. Druga fajna funkcja jest odswierzanie/formowanie ogniw. Wkladasz nowe lub dlugo nieuzywane ogniwa do ladowarki, nastawiasz odpowiedni program i ladowarka sama je uformuje/odswierzy do maksymalnej pojemnosci. Ponadto info masz na LCD i wiesz co w danym momencie z danym akumulatorem sie dzieje. No i kontrola temperatury oczywiscie zapobiegajaca przegrzaniu ogniw odczas szybkiego ladowania. Polecam zakup.
Kupiłem zachwalaną BC700. W stosunku do poprzedniej Panasonika rewelacja.Najgorsze jak się okazuje to akumulatorki GP.Pojemności 2500 mAh...rzeczywiste w granicach 1500 do 1800 mAh.
Mam komplet starych Ansmanów/czy jakoś tak/ i te faktycznie są bardzo dobre. 2200 mAh i rzeczywiście tak mają.
Jakiej firmy polecacie akumulatorki ?. Poproszę o jakieś cenne uwagi.
Pozdrawiam.
Jak do tej pory ze wszystkich przeze mnie używanych są energizer 2500 Jeżeli miałbym kupić kolejny komplet kupiłbym te same
Ja mialem 12 takich akumulatorkow i w sumie po roku czasu 4 juz wyrzucilem a kolejne 4 nie nadaja sie za bardzo do uzytku. I teraz nie wiem czy to wina samych akumulatorkow czy ladowarki.
Kupilem dzisiaj BC-900 i bede je meczyl. Zobaczymy jakie beda wyniki
Ja mialem 12 takich akumulatorkow i w sumie po roku czasu 4 juz wyrzucilem a kolejne 4 nie nadaja sie za bardzo do uzytku. I teraz nie wiem czy to wina samych akumulatorkow czy ladowarki.
Kupilem dzisiaj BC-900 i bede je meczyl. Zobaczymy jakie beda wyniki
moje Energizery można w buty wsadzić. kupiłem 3 komplety i każdy z nich nie nadaje się do niczego. Wystarczają na ok 10 błyśnięć lampy 580 EX,
Mam też stare Panasoniki z przed 2 lat.. i trzymają naprawdę nieźle.. kupiłem teraz "paluchy" firmy duracell 2650mAh. ciekawe jak się sprawdzą..
Komentarz