jaki filtr UV 77 mm ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mihal
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 35

jaki filtr UV 77 mm ?

Canonierzy :-P , co możecie z doświadczenia polecić z filtrów UV o srednicy 77mm, wiem wiem nie sa tanie , ale do dobrego szkła chyba nie warto kupowac kiepskiego filtra - jakies pomysły i podpowiedzi, czy warto kupowac jednowarstwowe , czy lepiej zainwestować w HMC u Hoya czy tem inne rozwiązania konkurencji
    eee......dopiero sie ucze, ale pozdrawiam serdecznie 8)
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez mihal
    ale do dobrego szkła chyba nie warto kupowac kiepskiego filtra
    B+W MRC UV Haze albo Heliopan.

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Polecam dekielek
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• zanussi
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1696

szara lub czarna hoya... dekielek jest ok ale można go szybko zgubić, nie zawsze można go zdjęc na czas... nie lubie dekielków zamiast filtra
        Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez mihal
          Canonierzy :-P , co możecie z doświadczenia polecić z filtrów UV o srednicy 77mm, wiem wiem nie sa tanie , ale do dobrego szkła chyba nie warto kupowac kiepskiego filtra - jakies pomysły i podpowiedzi, czy warto kupowac jednowarstwowe , czy lepiej zainwestować w HMC u Hoya czy tem inne rozwiązania konkurencji
          Też właśnie stoję przed takim zakupem. Byłem pewien, że kupuję B+W MRC, ale mój znajomy (właściciel sklepu) stwierdził, że ten filtr nie jest wart swojej ceny. O dziwo gorąco polecił mi nową Hoyę z serii Digital. Podobno to to samo co Hoya z najwyższej serii + dodatkowe powłoki, a cena jest tak niska ze względu na politykę marketingową dystrybutora. W sumie to sam nie wiem co o tym myśleć. Pewnie jednak kupię B+W, ale może warto przemyśleć.

Komentarz

• trigger
            Bywalec
            • 2006
            • 122

przy filtrze uv ważną cechą jest też łatwość czyszczenia, bo często ten filtr słuzy jako ochrona - tu polecam b+w mrc super się czyści - mozna kupić za 220zł.

Komentarz

• perqsista
              Początki nałogu
              • 2005
              • 429

Kupiłem własnie wczoraj B+W do 17-40 . Już zdążyłem zachlapać-potwierdzam czyści się znakomicie - czyściłem wacikami do uszu - na sucho. Generalnie nie lubie tzw.filtrów ochronnych-i na innych szkłach nie używam. Do zwykłej ochrony przed urazami mechanicznymi najlepiej sprawdza się dekiel i osłona przeciwsłoneczna. W tym konkretnym przypadku kupiłem wyłącznie ze względu na zalecenia producenta odnośnie szczelności obiektywu. Dla mnie osobiscie najważniejszym kryterium przy wyborze tego kawałka szybki jest jak najmniejsza podatność na blinki i łatwość czyszczenia. Swoja drogą to ceny B+W to IMO zbrodnia-niestety nie znam tej nowej lini Hoya - cały czas mam złe wspomnienia po UV-ce tej firmy która używałem parę lat temu wraz z pożyczonym od kolegi apratem. Czyszczenie tego to była droga przez mękę. Jeżelli Hoya digital czy inna z wyższej półki nie blinkuje bardziej od B+W i daje się łatwo czyścić to IMO różnica w cenie z B+W to pieniądze wywalone w błoto. Niestety ciężko to stwierdzic jak się nie przykręci jednego i drugiego do obiektywu
              Ostatnio edytowany przez perqsista; 3208.
              www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• jaceksw
                Bywalec
                • 2006
                • 152

Czy taki warto?
                http://www.allegro.pl/item133794615_...2_8_17_40.html

J.

Komentarz

• perqsista
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 429

Wydaje mi się, że warto bo taki kupiłem-ale jak kupiłem to nie jestem już obiektywny w tej materii
                  www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• axor
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 59

... tu to samo, tylko że taniej (220 pln za B+W UV 77 MRC).
                    Kupuję u nich są sprawdzeni.

http://www.allegro.pl/item133798099_...a_jakosc_.html
                    Ostatnio edytowany przez axor; 5873.
                    Canon 5 / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 / EF 24-105 F4 IS USM /EF 70-200 F4 / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /

Komentarz

• MARANTZ
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 928

Ja polecam wielowarstwowy filtr i najlepiej B+W. Oile filtr UV Hoya czyści się jako tako to np. polar jest drogą przez mękę. Wiem bo mam. Macałem u kogoś B+W i jest rewelacja. Jak mój się zużyje to od razu kupię tego drugiego. Kosztuje swoje, ale naprawdę warto.
                      FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• mihal
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 35

jeszcze jedno ale czy jest sens kupowac UV...

jezeli można uzywać SKY 1A lub B na stale zamiast , w jakich sytuacjach bez sens jest SKY ?
                        eee......dopiero sie ucze, ale pozdrawiam serdecznie 8)

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez mihal
                          jezeli można uzywać SKY 1A lub B na stale zamiast , w jakich sytuacjach bez sens jest SKY ?
                          SKY lekko zmienia kolorystyke (ociepla o ile dobrze pamietam) choc balans bieli w aparacie powinien sobie z tym poradzic - na kliszy gorzej. UV jest 'neutralny' .

Komentarz

• stratus
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 398

Proponuję B+W MRC ale polara (w zamian za UV) i to SLIM jesli na szerokie szkło, a poza tym to najlepiej bez filtra czyli jak juz ktoś proponował DEKIELEK - jest to opcja w miarę ekonomiczna i dobra jakościowo.
                            Moje zabawki
                            Moje zdjęcia

Komentarz

• szwayko
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2085

Jezeli to tylko B+W lub Heliopan sa ciezkie i maja mosiezne oprawy. Raz kupilem Hoye SHMC - oprawa delikatniejsza (Vitez ma doswiadczenie na ten temat) a po drugie MRC lepiej sie czysci czy zdmuchuje niz z SHMC.
                              frickr FB
                              www.szwajkowski.pl

Komentarz

Pracuję...