BG-E1 - problem z baterią

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • powicher
    • 2006
    • 11

BG-E1 - problem z baterią

Witam, to prawdopodobnie mój pierwszy raz na Forum CB

Mam dosyć poważny problem z gripem BG-E1 (Canona), a raczej z baterią (zamiennik BP-511) która miała nieszczęście zablokować się w komorze na baterie...

Do ostatnio kupionego gripa w prawą komorę włożyłem zamienik, a w lewą komorę orginalną baterię Canona. Aby wyjąć zamiennik musiałem lekko potrząsnąć gripem, ale pomagało.
    Po rozładowaniu i naładowaniu baterii właściwie przypadkowo włożyłem je odwrotnie niż na początku (zamiennik do lewej, orginalna do prawej).
    W obu przypadkach orginalna bateria bez problemu katapultowała się z gripa (co raczej oczyszcza go z zarzutów), natomiast zamiennik zablokował się w lewej komorze...
    W żaden sposób nie da się go wyjąć. Próbowałem właściwie wszystkiego (w rozsądnych ganicach).

Czy ktoś może miał taki problem, albo ma sugestię co można zrobić?

z góry dzięki za pomoc.

[ moje zdjęcia: ]
  • yogur
    Coś już napisał
    • 2006
    • 57

Miałem to samo – zamiennik niestety nie był idealny w swej formie i blokował się w aparacie.
    Kiedy chciałem go wyciągnąć musiałem lekko go wytrząsnąć. Potem obdrapałem brzegi zamiennika dosłownie o milimetr i teraz wyskakuje jak oryginał.
    www.maciejjellonek-art.com www.photo-petitart.com
    www.plfoto.com/157245/autor.html

Komentarz

• powicher
      • 2006
      • 11

Hm, niestety dla mnie jest trochę za późno na szlifowanie zamiennika, przynajmniej dopóki siedzi zaklinowany na amen w gripie...

Ktoś może wie, co można zrobić?

[ moje zdjęcia: ]

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez powicher
        Ktoś może wie, co można zrobić?
        Odblokowac zabek, wyjac za pomoca dzwigni. Tez tak mialem az sie wyrobily.

Komentarz

• bachoo
          Coś już napisał
          • 2006
          • 70

No to ja podepnę sie do wątku. Przeszukałem Archiwum i było sporo na ten temat ale moze pzrez ost miesiace cos sie pozmieniało.

Do 30d Chce zakupić dodatkowy akumulatorak. oczywiscie BP-511. Na allegro sa takie za 30zł ( http://allegro.pl/item135387173__f]_...0mah_wawa.html ) jak i takie za 70zł ( http://www.foto-tip.pl/sklep/product...products_id=63 ) w porowaninu z oryginałem canona to taniocha ale dlaczego za 30 zł dostaje 2600 a za 70 zl 1400mAh. Czy jest az taka rożnica w jakości? Czy czasem te 2600mAh po 10 naładowaniach bedą do wyrzucenia? Na ktore lepiej się zdecydować.

Komentarz

• pst
            Uzależniony
            • 2006
            • 560

z tego co czytałem wsadzić ogniwo ktore da 2600mAh przy 7Vdo takiego opakowania jest mało realne
            ja kupiłem własnie za około 30 pln aku bp511 ~1400-1600mAh

porównaj sobie aku paluszki do np S2 IS - widziałem philiphsy po ok 2600mAh ale przy 1,5V

i zastanów sie - dlaczego canon nie wsadza w swoje obudowy 2600mAh a tylko 1400? ;-)

Komentarz

• popmart
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1721

szczerze polecam zamienniki GP są droższe bo koszt to ok 70 PLN ale są super i pod względem spasowania, jakości plastiku, i długości pracy praktycznie ta sama co oryginałów (wiem co mówie mam rownież 2 tanie zamienniki które choć mają 1950 mAh to i tak dzialają połowe czasu) a i żywotność jak narazie rok i bez najmniejszych problemów ...

ogólnie polecam GP są b.dobre !
              Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• bachoo
                Coś już napisał
                • 2006
                • 70

Zamieszczone przez popmart
                GP są droższe bo koszt to ok 70 PLN
                A gdzie takie ceny? pogooglałem troche i wszedzie gdzieś koło 100zł. 70 to ciekawa cena jak za GP.

Komentarz

• popmart
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1721

Ja w warszawie na Tamce mały sklepik z bateriami GP rok temu kupowałem po ok ~80PLN wiec wcale nie ostrożnie przyjołem 70 ale widać się myliłem ....

Komentarz

Pracuję...