Ilość fotek na karcie CF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Ilość fotek na karcie CF

Witam . Wiem że ilość fotek jaką jesteśmy w stanie zrobić aparat podaje orientacyjnie , oraz że zależy od ISO itd.

Zakupiłem kartę 4Gb , wsadziłem do aparatu który pokazał że moge zrobić 471 fotek RAW . Zrobiłem 262 foty , a licznik dalej stoi na 471 . Po przełączeniu na jpg pokazuje 999 , więc maksimum , ale żeby aż tak błędnie szacować ilosc RAW ? Dla mnie dziwne , co o tym sądzicie ?
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

A jaki apartat jeśli wolno spytać i jaka ta karta?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Tomasz1972
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3042

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      A jaki apartat jeśli wolno spytać i jaka ta karta?
      Wolno 350D + PRETEC CF 4GB Cheetah 133x

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Proponuje pstrykac dalej. Moze i szkoda migawki ale jak raz zapstrykasz cala karte to potem bedziesz juz mial ilosc referencyjna pozwalajaca olac licznik i ominac ten problem.

Komentarz

• shaqi
          Początki nałogu
          • 2005
          • 448

ja mam ta sama karte tylko 2GB i robie nia w raw 20D okolo 230-280zdjec

duza roznica ale wiele czynnikow wplywa na wielkosc pliku
          Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
          Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
          A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• Tomasz1972
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3042

Zamieszczone przez Vitez
            Proponuje pstrykac dalej. Moze i szkoda migawki ale jak raz zapstrykasz cala karte to potem bedziesz juz mial ilosc referencyjna pozwalajaca olac licznik i ominac ten problem.
            Migawki faktycznie szkoda .
            Zrobiłem nastepujący test : zapisałem na karcie , poprzez czytnik 3,5Gb . Po włożeniu do aparatu pokazało ilosc prawidlowo . Zrobilem kilka zdjęć licznik pokazywał prawidłowo aż do zera. Wyjąlem kartę włożylem ponownie i aparat pokazał że może zapisać ................ 23 foty . Po naciśnięci spustu err 002 . Wykasowałem jedna fotę , ilosć wskazana przez aparat wzrosła do 24 . Oczywiście miejsca na karcie było tylko na jednego RAWa . ( Po wejściu w menu format mozna przeczytać że zajęte jest 4.0 KB , czyli tyle ile zajmują puste foldery )

Konkluzja : 350 podaje błędną liczbę fotek dla kart 4Gb i prawdopodobnie większych też .

Interesuje mnie czy taka przypadlośc dotyczy tylko 350D ( 300D sprawdzę pod tym kątem w poniedzialek ) czy też innych modeli także .

Zamieszczone przez shaqi
            ja mam ta sama karte tylko 2GB i robie nia w raw 20D okolo 230-280zdjec

duza roznica ale wiele czynnikow wplywa na wielkosc pliku
            Jeżeli możesz to przeczytaj jeszcze raz w czym mam problem
            Ostatnio edytowany przez Tomasz1972; 1716.

Komentarz

• shaqi
              Początki nałogu
              • 2005
              • 448

moze konieczna bedzie aktualizacja firmweru
              4GB karty to nowosc na rynku entry-lewel

wiec poprawa softu moze rozwiazac ten problem
              Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
              Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
              A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• Tomasz1972
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3042

Zamieszczone przez shaqi
                moze konieczna bedzie aktualizacja firmweru
                4GB karty to nowosc na rynku entry-lewel

wiec poprawa softu moze rozwiazac ten problem
                Mam najnowszy firmwer jaki jest dostepny .

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Ciekawe, na dwu gigówkach pokazuje prawidłowo. Najlepiej sprawdzić na innym egzemplarzu 350-tki. Może coś z kartą nie tak. Ja miałem pendrive'a który miał rzekomo 8GB, a po zapisaniu kilkuset MB pokazywał brak miejsca. Także to nie koniecznie wina aparatu. 30D z 4GB pokazuje prawidłowo. Mój znajomy ma i pokazuje mu ok. 450 zdjęć i ubywa zgodnie z logiką.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• minek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1386

A weź ją po prostu sformatuj w tym 350d.

Komentarz

• Tomasz1972
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3042

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Ciekawe, na dwu gigówkach pokazuje prawidłowo. Najlepiej sprawdzić na innym egzemplarzu 350-tki. Może coś z kartą nie tak. Ja miałem pendrive'a który miał rzekomo 8GB, a po zapisaniu kilkuset MB pokazywał brak miejsca. Także to nie koniecznie wina aparatu. 30D z 4GB pokazuje prawidłowo. Mój znajomy ma i pokazuje mu ok. 450 zdjęć i ubywa zgodnie z logiką.
                      Miałem dwugigówki i wiem że działają bezproblemowo i zgodnie z logiką . Mam dwie 4GB , obie nówki i na obu tak samo . Aparat pokazuje pojemnosc prawidłową ( po wejściu w menu format pokazuje wielkosć karty ) , zapis szybki i bezbłędny . W kompie także jeżeli chodzi o pojemnośc oraz transfery i ilosc mozliwych do zapisania plików to jest OK .

Nie mam dostępu do innego egzemplarza 350D , ale jak pisałem wyżej sprawdzę jak jest z 300D .
                      30D jest nowym aparatem i może być lepiej dostosowany do duzych pojemności i szybkich kart.

Zamieszczone przez minek
                      A weź ją po prostu sformatuj w tym 350d.
                      Proszę mnie nie obrażać

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Tomasz1972
                        30D jest nowym aparatem i może być lepiej dostosowany do duzych pojemności i szybkich kart.
                        I to chyba najbardziej logiczne wytlumaczenie.

Komentarz

• Tomasz1972
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3042

Zamieszczone przez Vitez
                          I to chyba najbardziej logiczne wytlumaczenie.
                          Ale myślę że też byś się zdziwił jakby Twoje 20D działało nieprawidłowo z większa kartą .

Przetestowałem kartę na 300D i działa całkowicie prawidłowo .
                          Zadzwonilem na żytnią i mam przysłac aparat razem z kartą , to zobaczą co da się zrobić .

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Tomasz1972
                            Ale myślę że też byś się zdziwił jakby Twoje 20D działało nieprawidłowo z większa kartą .
                            Najpierw bym sie chwilowo zdziwil a potem bym zrobil to co napisalem wczesniej.

Komentarz

• JAZ
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 36

Cześć. Jestem nowy, ale czytam forum od co najmniej roku.
                              Ja mam jak widać 350D oraz trzy karty SanDiska 1G II, 1G III i 4G III.
                              Tą dużą kupiłem jak cena spadła do 800 zł. Wybrałem SanDiska, ponieważ gwarantował współpracę z każdym aparatem. Inne (np. Pretec) miały rok temu trochę problemów z nowymi modelami lustrzanek.

Nie mam z nimi żadnych problemow. Robię jednocześnie w RAW i JPG.
                              Karty wskazują dla 4G możliwość ok. 274 klatek (RAW+JPG).
                              W dół zlicza bez problemów. Fakt, że po zgraniu na dysk zawsze formatuję kartę od nowa.

Gdy kasowałem zdjęcia z karty pojedynczo, to pojawiały sie rzeczywiście jakieś problemy ze zliczaniem wolnego miejsca. To jest wina defragmentacji plików jak na dysku twardym. Myślę, że nie jest to wina 350D. Inne też tak mają. Gdy wyjmie się kartę ze slotu i ponowanie włoży, aparat zaczyna zapisywać w nowym katalogu i nie jest to widoczne z menu aparatu.
                              To może byc przyczyna waszych problemow ze wskazywaniem wolnego miejsca.

Jestem zwolennikiem kupowania jak największych możliwych pojemności karty (nie dzielić na mniejsze) na jakie pozwalają finanse. Teraz w 350D mogę mieć na 1G najwyżej 90 klatek RAW. Przy 5D to już dużo mniej. W przyszłoście coraz mniej na nowych modelach.

To jest denerwujące, gdy robisz zdjęcia dziecku na koniach, a tu ci brakuje miejsca na karcie i tracisz dobrą okazję. Musisz wymienić kartę, a ona już nie powtórzy pierwszego skoku przez przeszkodę.
                              350D + grip, EF-S17-85 IS, EF70-200/2.8L IS, 580EX,

Komentarz

Pracuję...