Podłączenie dwóch lamp do jednego aparatu, czy to możliwe ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mckwak88
    • 2006
    • 13

Podłączenie dwóch lamp do jednego aparatu, czy to możliwe ?

Witam.

Mam wielką prośbę do znawców tematu.

Mój problem wygląda tak:
    Kupiłem niedawno 3 starej daty lampy błyskowe. Mam do nich też wszystkie potrzebne kable. Moje pytanie brzmi: czy można podłączyć do aparatu co najmniej dwie lampy tak, aby obie błyskały w tym samym momencie bez użycia fotoceli
    Próbowałem już podłączać je "ręcznie" na różne sposoby i nic z tego nie wyszło. Dodatkowo, gdy były podłączone równolegle, dioda gotowości do błysku nie paliła się w ani jednej lampie, a gdy je rozłączyłem, było wszystko w porządku. Podłączenie szeregowe też nie działa.
    Czy jakiś uczynny człowiek mógłby mi wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje i ewentualnie co można z tym zrobić

Z góry dzięki 8)

Andrzej
  • szymwal
    Coś już napisał
    • 2005
    • 74

Witam,
    Na początek sprawdż czy palaryzacja napięcia na wtyku synchronizacyjnym jest jednakowa./przeważnie na zwenętrznym styku jest minus, na szpilce plus/
    www.ws.zut.edu.pl

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Zamieszczone przez mckwak88
      Czy jakiś uczynny człowiek mógłby mi wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje i ewentualnie co można z tym zrobić
      Lampy mają stopke podłączoną gdzieś w układ wyzwalania. Zwarcie styków wyzwala błysk. Łącząc lampy równolegle powodujesz nieprzewidziane przez producentów zmiany warunków pracy elektroniki w lampach. Dobrze, że żadna się nie uszkodziła, tam na stopce może być wysokie napięcie.

Jako rozwiązanie proponuję wykonanie wyzwalaczy optotriakowych, takich jakie się robi do podłączania starych, wysokonapięciowych lamp do 300D, w liczbie sztuk takiej, ile masz lamp, a połacz razem pierwotne strony tych wyzwalaczy. Można też zrobić n-krotny wywzwalacz z ledami z optotriaków połaczonymi w szereg. Moze być wygodniejsze w użyciu.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• mckwak88
        • 2006
        • 13

Zamieszczone przez piast9
        Jako rozwiązanie proponuję wykonanie wyzwalaczy optotriakowych, takich jakie się robi do podłączania starych, wysokonapięciowych lamp do 300D, w liczbie sztuk takiej, ile masz lamp, a połacz razem pierwotne strony tych wyzwalaczy. Można też zrobić n-krotny wywzwalacz z ledami z optotriaków połaczonymi w szereg. Moze być wygodniejsze w użyciu.
        Witam
        Mam wielką prośbę. Czy mógłbyś powiedzieć mi, jak taki wyzwalacz wykonać ręcznie (o ile to wogóle możliwe) i jakie części trzeba do niego zdobyć ? Jeśli można, to prosiłbym o jakiś schemat.
        Muszę przyznać, że na elektronice znam się dosyć mało, jeśli nie bardzo mało
        Aczkolwiek kiedyś-tam coś-tam już rozbierałem

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Widzę, że znasz się na rzeczy

Pozdrawiam

Andrzej

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Zamieszczone przez mckwak88
          Czy mógłbyś powiedzieć mi, jak taki wyzwalacz wykonać ręcznie (o ile to wogóle możliwe) i jakie części trzeba do niego zdobyć ?
          Pewnie że możliwe. Myślę, że takie coś by zadziałało (patrz załącznik). Bateryjka np. jakaś litowa 3V (CR2032 np) w stosownym uchwycie. Same optotriaki powinny moim zdaniem wystarczyć do wyzwolenia lamp. Jeśli będą się psuć to trzeba dać za nimi po triaku, jak tutaj
          Zmontować to na kawałku płytki uniwersalnej i gotowe.
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• szymwal
            Coś już napisał
            • 2005
            • 74

Kiedyś coś takiego sobie zaprojektowałem,Więcej;http://ws.ps.pl/szymwal/
            Ostatnio edytowany przez szymwal; 3699.
            www.ws.zut.edu.pl

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

O, fajne. Nie ma bateryjki, zawsze mniej kłopotliwe. I na pierwszy rzut oka na schemat - powinno działać

Komentarz

• szymwal
                Coś już napisał
                • 2005
                • 74

To działa pod warunkiem, że wszystkie lampy mają na goracym styku synchro dodatnie napięcie. W innym przypadku potrzebna jest modyfikacja.
                www.ws.zut.edu.pl

Komentarz

• shaqi
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 448

na forum jest taki dzial jak obiektywy i lampy
                  jest funkcja szukaj

i taki flash guru jak kuchatek kiedys juz wszystko napisal

http://canon-board.info/showthread.php?t=2488
                  Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                  Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                  A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• mckwak88
                    • 2006
                    • 13

Dziękuję bardzo za schematy.
                    Postaram się jakoś to wykorzystać

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

Wszystkie normalne lampy maja na goracym styku plus, trafic wyjatek jest dosyc trudno. Wszystkie nienormalne dosyc latwo przerobic zmieniajac miejscami dwa przewody
                      ...

Komentarz

• damianwis

witam chciałbym kupić lampę do a1. czy może ktoś mi polecić i podać symbol jakiejś

Komentarz

• damianwis

kupiłem niedawno ten aparat i niestety brak było lampy, a robie często fotki na weselach i bez lampy ani rusz. nigdy canona nie miałem w swoich zbiorach i kupiłem go bo kumpel mi polecił jako jedna z lepszych choc starych lusztrzanek

Komentarz

• mckwak88
                            • 2006
                            • 13

Damianwis:
                            Powiem Ci tak: na lampach się nie znam, ale mam taką starą książeczkę Canona, w kórej jest napisane co następuje:
                            Speedlite 188A/166A/011A
                            These three automatic flash units are great companions for Canon "A" series cameras.

Jeśli chcesz, mogę udostępnić cały opis
                            A z tego, co się orientuję, do Canona A-1 podłączysz wszystko, co się rusza i ma gorącą stopkę, bądź kabelek synchro. Tylko wtedy musisz parametry ekspozycji ustawiać ręcznie ...

Pozdrawiam i mam nadzieję, że choć trochę pomogłem

Andrzej

Komentarz

Pracuję...