Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Tamron 28-75, następnie Tokina 12-24 - dobry pomysł?
Tamron 28-75, następnie Tokina 12-24 - dobry pomysł?
Witam
Poszukuję pierwszego obiektywu do 20D.
Rozważam w teraz Tamrona 28-80 2.8
Po kilku miesiącach jak się uda to zakupię Tokine 12-24
Moje pytanie:
Czy te kilka mm dziury (24-28mm) nie będzie uciążliwe?
Czy generalnie taki zestaw będzie uniwersalny?
Fotografuje teraz moje malutkie dziecko a zazwyczaj przyrodę i krajobrazy.
Może póżniej jak dziecko podrośnie (pierwsze kroki itd.) Canon 85 1.8
W dalekiej przyszłości jakiś tele (400mm) lub zoom.
ja bym ci radził uniwersalną spacerówkę canona 17-85 IS
i szybko, by nie utracić najcenniejszych chwil z życia malucha, portretówkę canona 50 F1.8
17-85 nie jest wcale taki zły, można go kupić za rozsądne w tej chwili pieniądze (+/- 1500 pln.) Obiektyw ten sprawdza się w wielu amatorskich zastosowaniach.
Canon 5 / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 / EF 24-105 F4 IS USM /EF 70-200 F4 / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /
w temacie masz tamrona 28-70, tu 28-80 (jest taki ale ze swiatlem 3,5/5,6
moze chodzi Ci o T 28-75 f2,8
Zamieszczone przez radża
Moje pytanie:
Czy te kilka mm dziury (24-28mm) nie będzie uciążliwe?
Czy generalnie taki zestaw będzie uniwersalny?
1) nie takie dziury ludzie mieli .. tej nawet nie zauwazysz 8)
2) bedzie mniej uniwersalny niz 17-85 (kwestia wymiany obiektywow) ale na pewno lepszy jakosciowo.. zakres tez da Ci lepszy bo od 12.. bedzie drozszy ale IMO wart wydanych pieniedzy..
17-85 sam kiedys razwazalem ale odpuscilem sobie - jak cos jest do wszystkiego to... ;-) ..
17-85 IS może i jest uniwersalny ale ... nie jest to rewelacja i nie polecam tego szkła nikomu. Co innego Tamron 28-75/2.8 to zdecydowanie bardzo dobry wybór jakościowo i atrakcyjny cenowo. Poniżej 28 używam 17-40/4L i jest o.k. co do Tokiny to nie mam zdania bo nie znam tego szkła. Dziura w postaci 4 mm jest tylko teoretyczna, nie zobaczysz jej. Możesz jeszcze pomyśleć o 24-105/4L droższe szkło ale dość uniwersalne. Jeśli chcesz 50/1.8 to kup ale bez przesady.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Oczywiście chodziło o Tamrona 28-75 2.8 Sorki za te bzdury.
Tak to jest jak się pisze w pośpiechu.
Canona 17-85 IS nie rozważam, chyba do krajobrazów i tak potrzebowałbym coś szerszego.
Martwi mnie w Tamronie wolny AF, bo do jakości optycznej to chyba nie ma co się czepiać.
Martwi mnie w Tamronie wolny AF, bo do jakości optycznej to chyba nie ma co się czepiać.
ok, moze nie jest to USM ale zeby od razu wolny ;-) .. spoko, da sie z nim zyc
co do 17-85 to wlasnie zakres 17-30 jest w nim najgorszy.. wolalem juz sobie kit'a zostawiac .. tego tamrona kup - u mnie 90% zdjec robione jest wlasnie nim i tylko sporadycznie zdejmuje go z korpusu.. do widoczkow tokina 12-24 bedzie oki, ew. gdybys mial nadmiar funduszy to canon 10-22
Ja powiem tak - światło przede wszystkim.
Miałem w swoim życiu rózne obiektywy i wraz ze wzrostem mojej świadomości "foto" to zawsze w rezultacie brakowało mi światła - IS to fajna rzecz lecz nie zastapi w 100% jasności obiektywu.
Ostatnio wybierałem pomiędzy Canonem 24-70/2.8 i 24-105/4.0 po długich testach wybrałem ten pierwszy i tylko ze względu na światło. Nie żałuję gdyż w ciągu miesiąca miałem juz kilka sytuacji gdzie z lampą nie mozna było a przy f/4.0 z IS nie dało by rady.
Ważna jest czywiście cena jednakże masz wybór dość spory w obiektywach z środkowego zakresu ze śwaitłem 2.8 w podanej przez Ciebie cenie.
Polecam Tamrona gdyż go miałem i jedyną jego wadą było to, że 28mm to trochę za mało do małych pomieszczeń i dlatego coś szerszego na pewno się przyda ale jako spacer zoom lub do kościoła bez lampy jest super - szybkość AF nie przeszkadza.
Dodatkowo jeżeli masz małe dziecko to więcej zdjęc wykonasz jemu bez lampy - po co świecić mu w oczy.
ja rozpocząłem swoją przygodę z cyfrowym dSLR właśnie od 17-85 IS, kupionym w kpl. z body, i też myślałem że to szkło jest nic nie warte, właśnie ze względu na duży zakres (17-85), (bo światło oczywiście nie jest jego mocną stroną).
Ale po zakupie paru innych szkiełek doszedłem do wniosku, że jeśli gdzieś jadę i mogę zabrać tylko jedno szkło, to 17-85 IS jest zdecydowanie najlepszym wyborem.
Załamało mnie pierwsze porównanie, które postanowiłem zrobić zaraz po zakupie (idealnego) 17-40 F4 L.
..... od tego czasu nie robię już testów porównawczych ... !
Wrzucam 2 fotki, zrobione na szybko siedząc w aucie na parkingu, nie chodzi o temat ale o obraz ..... zdjęcia nie są obrabiane (oba przy 17 mm).
pierwsze EF 17-40 F4 L
Axor, wszystko super tylko ze oba te zdjecia nazywaja sie 1785, oba maja IDENTYCZNIE taka sama objetosc..w obydwu nie wyswietla mi sie exif, obydwa sa idealnie rowno wykadrowane (co do mm a to sie raczej nie zdarza przy porownaniu obiektywow ;-) ) dlatego sumujac mam nieodparte wrazenie, ze "obydwa" to jedno i to samo zdjecie ;-) ..
wrzuc prosze przy okazji to "wlasciwe"
ps. straszne pomniejszenia dales - mozesz wrzucuc na jakis serwer "pelne wersje" (moze byc jpg ;-) )
Mnie się wydaje wręcz niemożliwe aby te zdjęcia były tak podobne
Poza tym jeśli masz sporo kasy i możesz trzymać szkła pod konkretne wyjazdy to proszę bardzo ale ja wolę jakość.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
axor, ciezko cokolwiek skomentowac majac do dyspozycji takie pomniejszenia.. jesli mozesz, wrzuc gdzies oryginaly.. wtedy bedzie mozna cos o jakosci powiedziec :-P
No tak, koledzy profesjonaliści . OK, Tamron 28-75, to ostry obiektyw bez CA. Rewelacyjny do koscioła :-D , czy na inne takie imprezy. Byłem ostatnio na zakończeniu szkoły córki i zgrzytałem zebami - 35 za szeroko, 70 za wąsko. Trzeba było nadrabiać cropem . Ale tu chodzi o krajobrazy i portrety rodzinne. Do portretu jak najbardziej. Do krajobrazu - z biedą. No i wymaga dobrej znajomości PS. Ale cenowo - bezkonkurencyjny - 1300+300 za PSEl 4.0. Canon: 1600+350 za 50 1.8 II. Ja wybrałbym bez wahania drugi zestaw - ze wzgl. na zakres 17-28, kolor, kontrast, IS, AF (ważne w 20D) + portretówka poza konkurencją nawet z 24-70 L. To sporo za 300 zł.
Miłej niedzieli
Komentarz