Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pytanie jak w temacie co lepiej kupić
Budżet ok 4000
W tej cenie mogę kupić Ef 24-70 2.8Lmk2 lub 70-200 2.8L + inny obiektyw(jaki najlepiej-24-105 4L?). Co będzie lepszym wyborem, zależy mi na fajnych portretach, trochę przyrody i to priorytet.
Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....
To są dwa różne szkła. Wybacz, ale odnoszę wrażenie, że tak naprawdę sam nie wiesz czego chcesz...Niemniej idąc kluczem portretów i przyrody to z tych dwóch 70-200 IMHO.
Re: Odp: Ef 24-70 2.8Lmk2 czy 70-200 2.8L+ inny jaki?
Gdyby nie ograniczenia finansowe to kupiłbym 24-70mk2 i 70-200 ale mnie na to nie stać. Prawie kupiłem 24-70mk1 ale po pierwszej fotce wyskoczył err01, dlatego nauczony doświadczeniem szukam w Łodzi i okolicach, lub z możliwością zwrotu bo chcę podjechać do serwisu aby przetestować.
Mk1 na chwilę obecną odpada bo przy 2.8 i 70 jest słaby.
Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....
Jak w Łodzi szukasz to podjedź sobie na Kilińskiego 170 do cyfrowe.pl, przypnij, sprawdź, wypróbuj. Ogniskowe i światło sprawdzisz, podejmiesz decyzję, nic tam nie musisz kupować...
Słyszałem, że to w tym mieście jeden z lepszych sklepów jest
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Budżet ok 4000
W tej cenie mogę kupić Ef 24-70 2.8Lmk2 lub 70-200 2.8L + inny obiektyw(jaki najlepiej-24-105 4L?). Co będzie lepszym wyborem, zależy mi na fajnych portretach, trochę przyrody i to priorytet.
Wg mnie celowałbym, przy ograniczonym budżecie w 70-200/4L IS i 24-70/4L. Oba są bardzo dobre. Za oba można zmieścić się w 4tys lub trochę powyżej.
Oba w wersji f4, z ISem (70-200 bez IS bym nie brał).
Bardzo dużo fot zrobiłem EFem 70-200/4L IS i w tym portretowych. 24-70/4L też miałem i powinienem go sobie zostawić, bardzo fajny poręczny.
Jakby co popatrz w mój instagram czy wątek tutaj abyś nie sądził że nie wiem o czym piszę
Natomiast EF 24-105/4L z jednej strony wygodny jednak wybrałbym 24-70 i 70-200 f4, dużo lepsze efekty daje ten zestaw, szczególnie w portrecie.
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
Wg mnie celowałbym, przy ograniczonym budżecie w 70-200/4L IS i 24-70/4L. Oba są bardzo dobre. Za oba można zmieścić się w 4tys lub trochę powyżej.
Oba w wersji f4, z ISem (70-200 bez IS bym nie brał).
Bardzo dużo fot zrobiłem EFem 70-200/4L IS i w tym portretowych. 24-70/4L też miałem i powinienem go sobie zostawić, bardzo fajny poręczny.
Jakby co popatrz w mój instagram czy wątek tutaj abyś nie sądził że nie wiem o czym piszę
Natomiast EF 24-105/4L z jednej strony wygodny jednak wybrałbym 24-70 i 70-200 f4, dużo lepsze efekty daje ten zestaw, szczególnie w portrecie.
A dlaczego 70-200 4L a nie 2.8L? .Ten 2.8 bez IS jest naprawdę świetny przy 2.8/70 i ma lepsze parametry niż ten ze stabilizacją.Wydaje mi się testy z optyczne.pl że 24-105 4L wypada lepiej od 24-70 4L i jest tańszy.
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
Trochę to zagmatwane, ale w takim razie kup najpierw ten, który uważasz, że bardziej ci się przyda, a jak uzbierasz kasę i nadal będziesz potrzebował tego drugiego, to... kup też ten drugi. Nie widzę tu innej odpowiedzi. To czego potrzebujesz ("fajne portrety, trochę przyrody"), to na początek wziąłbym 70-200 z tego zestawu. Z czasem i tak do "fajnego portretu" kupisz jakąś jasną stałkę.
PS: aha i "przyroda" to dość ogólne. W przyrodzie kwalifikuję osobiście i krajobrazy i zwierzęta. Jeśli przyroda = krajobraz, to na pewno przyda się coś szerokiego (24mm będzie ok, ale czasami będzie nadal za wąsko), natomiast jeżeli przyroda = zwierzęta, to 200mm starczy na miejskie ptactwo, a z czasem i tak będziesz chciał większego zasięgu.
I w sumie po zastanowieniu "przyroda" to też robaki, więc pewnie jakieś macro. "Przyroda" to też kwiatki, roślinność... :P
#Cybul - kurde, ja miałem 70-200 f4 bez IS i... byłem zachwycony . Używałem z 550d i 6d lata temu. Jak dla mnie super obiektyw i bardzo ostry. Nadal jak patrzę na zdjęcia z tego obiektywu to są bardzo ostre. Jestem teraz w pracy, ale mogę coś wrzucić popołudniu.
A co ja tam będę tłumaczył jakie są różnice między tymi szkłami z IS i bez IS Kto miał ten wie.
powiem więcej, nie polecam szkieł bez IS w ogóle
choć zapewne jedno w tym roku u mnie zagości
trochę nie rozumiem producentów wysokiej optyki dziś - wypuszczanie Lek bez IS to dla mnie jak bookowanie aparatamentu bez dostępu do wifi. Szukasz fajnego lokum, znajdujesz, klepiesz, a na miejscu zdziwko, bo do głowy ci nie przyszło sprawdzić czy w tym turboaparatamencie w centrum miasta są takie podstawowe rzeczy traktujesz to jako oczywistość..
#Cauchy - i mając abonament w sieci komórkowej zajeżdżając na miejsce uznajesz, że... wifi hotelowe jest Ci zbędne, bo masz nieograniczony internet... jak z tym IS :P... Nie no, generalnie czytałem opinie o tym, że F4 z IS jest nieporównywalnie lepszy, ale w tamtych czasach nie zastanawiałem się. To była moja pierwsza Lka i była wyraźnie lepsza od standardowych obiektywów jakie miałem. Była zajeb... i miło ją wspominam. Nie miałem innych 70-200, dlatego się nie próbuję nawet sprzeczać. Nie ma dyskusji
Budżet ok 4000
[MENTION=799]Tomky[/MENTION] IMO -robisz złe założenia wybierając tzw. woły robocze dla profesjonalistów typu: 24-70 2.8Lmk2 i 70-200 2.8L (MZ bez sensu, ale to Twoja kasa i zrobisz co uważasz). A już na serio to musisz rozgraniczyć zarówno zakres ogniskowych do celów wypisanych powyżej. We wspomnianych powyżej "fajnych portretach" będziesz z pewnością potrzebował bardzo jasnych krótkich tele-obiektywów z jasnością f/1.4 albo f/1.8 o ogniskowych 85, 135mm i nawet 50mm się nada, natomiast do przyrody - jeśli pejzaż to bardziej UWA, czyli zakresy 16-35 mm i tu wystarczy jasność f/4. Tele to w przyszłości MZ wystarczy CANON RF 100-400 f/5.6-8 IS.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez cauchy
powiem więcej, nie polecam szkieł bez IS w ogóle
choć zapewne jedno w tym roku u mnie zagości
trochę nie rozumiem producentów wysokiej optyki dziś - wypuszczanie Lek bez IS to dla mnie jak bookowanie aparatamentu bez dostępu do wifi. Szukasz fajnego lokum, znajdujesz, klepiesz, a na miejscu zdziwko, bo do głowy ci nie przyszło sprawdzić czy w tym turboaparatamencie w centrum miasta są takie podstawowe rzeczy traktujesz to jako oczywistość..
[MENTION=19623]cauchy[/MENTION] Jakby kulą w płot...
Chyba każde obecnie produkowane body cyfrowe ma używalne ISO 10.000 i wyżej (sam czasem robię na ISO 15.000 i odszumiam). O tym, że w zasadzie 50% obecnie produkowanych korpusów ma wbudowaną stabilizację matrycy chyba nie muszę przypominać???
Generalnie MZ jedynym rozsądnym zastosowaniem IS-a są tele-obiektywy powyżej 100mm, które często na półce amatorskiej są dosyć ciemne. A już w ogóle nie widzę sensu montowania IS-a do konstrukcji UWA, które albo są używane w większości na statywach podczas fotografowania pejzaży, albo całkowicie wystarcza jasność f/2.8.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Komentarz