Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Odległość bazowa pozwala na to, i są dostępne.
O ile Canon na przejściu MF->AF zerwał kompatybilność, to Nikon inaczej, i jest duży wybór czegoś o mniejszej aberracji niż CCCP
Pytanie bardziej ma charakter ciekawostki niż "strategiczne"
Ex Nikon, w tym analog. 70D (zestaw APSC do srzedania, korpus 50tys zdjeć) , 10-18, 40/2.8, EFS24/2.8, 55-250 mkII, 18-55/4-5.6, S30/1.4A, T100/2.8.
Mobilnie Olympus EM5 / Lumix z zestawem
Odległość bazowa pozwala na to, i są dostępne.
O ile Canon na przejściu MF->AF zerwał kompatybilność, to Nikon inaczej, i jest duży wybór czegoś o mniejszej aberracji niż CCCP
Pytanie bardziej ma charakter ciekawostki niż "strategiczne"
Kupić nie problem, są w Polandii, np za 99 już z dandelionem
Ex Nikon, w tym analog. 70D (zestaw APSC do srzedania, korpus 50tys zdjeć) , 10-18, 40/2.8, EFS24/2.8, 55-250 mkII, 18-55/4-5.6, S30/1.4A, T100/2.8.
Działa o tyle, że pozwala zamocować obiektyw i wyostrzyć na nieskończoność (a nawet poza, bo tak się da w tym szkle).
Coś więcej chciałbyś wiedzieć?
Wiedzę posiadam / potrafię zdobyć.
Chciałem zobaczyć, czy jestem dziwakiem stawiając takie pytanie.
Np. ostatnio przed oczami mam szeroki kąt.
Posiadam nikonowską Sigmę 24/2.8 (chyba w odpowiedniku na Canona przysłona by nie działała ??) - więc niewiele będę miał gorzej, a nawet lepiej, bo w ogóle mogę manualnie przysłonić pierścieniem.
Mam też jakieś Nikkory ...
Testy z pożyczoną przejściówką m42+chip miałem, wrażenia niezadowalające przez sowieckie szkło z fioletową aberracją, właśnie kombinuję, czy pobawić się lepszymi starociami z ekosystemu Nikona (w tym Tamron Adaptall)
W czasach gdy Canon miał liche UWA sam myślałem o czymś takim. Teraz to raczej awaryjna sprawa.
O jakimś konkretnym Nikkorze myślałeś?
Oglądam w necie wszystko nt 24/2.8 MF, kusi mnie bardzo ultra kompaktowe i ostre 24mm, z rozsądnym filtrem (krajobraz, więc szybkość nie jest krytyczna)
Np. ostatnio przed oczami mam szeroki kąt.
Posiadam nikonowską Sigmę 24/2.8 (chyba w odpowiedniku na Canona przysłona by nie działała ??) - więc niewiele będę miał gorzej, a nawet lepiej, bo w ogóle mogę manualnie przysłonić pierścieniem.
Mam też jakieś Nikkory ...
Testy z pożyczoną przejściówką m42+chip miałem, wrażenia niezadowalające przez sowieckie szkło z fioletową aberracją, właśnie kombinuję, czy pobawić się lepszymi starociami z ekosystemu Nikona (w tym Tamron Adaptall)
Ta Sigma to szkło moim zdaniem nie warte zachodu i nie bawiłbym się w przejściówki, żeby podłączyć to do Canona.
Tamron Adaptall to system stworzony do współpracy z różnymi bagnetami i nie szukałbym przejściówki Nikon->Canon, tylko Adaptall->Canon.
Ja ogólnie w 90% przypadków staram się unikać przejściówek. Za dużo niepotrzebnych komplikacji, dodatkowe luzy itp. Sens ma to wtedy, gdy zależny nam na konkretnym obiektywie, którego sensowny odpowiednik nie istnieje lub jest dużo droższy. Tak kupiłem wspomnianego wyżej Samyanga - zaoszczędziłem 300 zł biorąc wersję z przejściówką w zestawie zamiast obiektywu z mocowaniem EF. Podobnie było swego czasu z Nikkorem 14-24/2.8, do którego ludzie byli gotowi dokupić drogą przejściówkę z przeniesieniem automatyki. To wszystko mocno straciło rację bytu po premierze Tamrona 15-30/2.8, a później doszły jeszcze do wyboru Canon 16-35/2.8 III i Sigma 14-24/2.8, więc zakup Nikkora żeby używać go z przejściówką do Canona zrobił się wręcz absurdalny.
W Adaptallu nie ma (dla mnie) ciekawych obiektywów (przez ciekawy rozumiem taki, który dałbym się używać z kicaniem z boku do przysłony, tele-zoomy szarpane przysłoną a bez stabilizacji itd, makro AF mam więc nie potrzebuje genialnego 90/2.5, kiedyś zamierzona do smakowania 17/3.5 horrendalnie droga (i w PL jej chyba nikt teraz nie wystawia), cała fura średnich zoomów bez 28mm, z których niektóre miałem ... nie warto. Sądzę, ze w adaptalu nie uzupełnię niczym ciekawym, obecnie mam jedynie 200/3.5
I zdecydowałem się na kupienie dandeliona na Nikkory, coś tam się w szufladzie ma, Soligora 135/2.8 C/D (wybacz jupiterek, nie dorastasz do pięt - a jupiterka mam z dwoma dupkami, w tym nikonowską - w sumie do sprzedaży chyba), Samyangi które może zawitają.
Pierwsza PLANOWA porażka, a właściwie negatywny wyniki testu.
Dawcą obrazu w teście był dzaidziuś Soligor 19-35/3.5-4.5 AF dla Nikona (tzw śrubokręt, rekordowy pod względem marek pod jakimi egzystował).
Zbieg bardzo krótkiego odcinka obrotu ręcznego focusowania, luzu osiowego/poprzecznego w mechanizmie focusowania, przysłony która w takim obiektywie jest zamierzona do mocnego użycia (f/8 a nawet f/11)
Brr, bardzo negatywne ergonomicznie.
Poprawa w jakimkolwiek z w/w warunków, tj tłusty pozbawiony luzów mechanizm focusowania, zamiar na małe liczby przysłony, np na zakresach standard-tele (co by pozwalało na stałe mieć pełną dziurę albo niewielką przysłonę roboczą) jest pełne miłych wrażeń (Soligor C/D 135/2.8 MF Nikon).
Fajnie, że kupiłem ten adapter
Komentarz