szeroki zakres zoom czyli od 10-17 w góre...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toni
    Bywalec
    • 2005
    • 163

szeroki zakres zoom czyli od 10-17 w góre...

szeroki zakres zoom czyli od 10-17 w góre... co polecacie co uzywacie co dobre .....
    pozdrawiam
    [email protected]
    gg 1508208
    Toni Maola
    :wink:
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Znaczy do cropa, tak? Hehe, sam się nad tym zastanawiam i szukam informacji. Są:
    - Tokina 12-24 4.0
    - Sigma 10-20 4.0 - 5.6
    - Canon 10-22 3.5 - 4.5

I bądź tu mądry. Tokina najtansza, solidna, ale ma duże CA, które co prawda da się programowo likwidować ale... Sigma z opinii i testów niby ok, ale droższa i ciemna. Canon znowu drogi i nie do wszystkiego podłączysz (10D itp).
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

jak masz kase to Canon
      jak nie masz to Tokina

gwoli scislosci to jest jeszcze Tamron 11-18. waski zakres, ciemne jak w d.. swiatlo, biedna jakosc, a cena i tak wyzsza niz Tokina i Sigma. bo w USA uwielbiaja Tamrona...
      www albo tez flickr

Komentarz

• Venio
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1084

co do tej sigmy to z tego co mi wiadomo ona tez pasuje tylko do cropa. Prosze mnie poprawic jesli cos bredze hehe tyle testów naczytałem ze moze mi sie cos walic ja tez miałem podobny dylemat i powiem ci ze wybrałem canona. Coprawda jeszcze go nie mam ale oczekuje

Komentarz

• RafalK
          Bywalec
          • 2005
          • 104

Ja mam tego canona, używam, jestem zadowolony, nie podejmuję się porównywać go z innymi obiektywami. Faktem, że do FF go nie przykręcisz, faktem też jest, że ogniskowa 10 mm na FF to jednak zupełnie inna bajka i zakres zastosowań niż przy cropie. Więc pomyslałem sobie, że jeśli nawet kiedyś sprawię sobie jakiegoś FF, to będę potrzebował do tych samych zastosowań całkiem inny obiektyw.
          --

pozdrawiam,
          Rafał

Komentarz

• p13ka
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1013

Miałem Canona 10-22 i zwracam uwagę tylko na jedną rzecz. Od dupki strony ma on taki gumowy, jasno szary pierścień, mniej więcej pomiędzy metalowym bagnetem a soczewką. Nie wiem, czy to jakaś uszczelka, czy co...
            Jak kupisz Canona to uważaj w każdym razie na to badziewie. Pękło to mi w poprzek nawet nie wiem kiedy. Spece powiedzieli mi, że podobno od zakładania na puszkę
            Poza tym do 10-22 w sumie nie można się doczepić. Gabaryty takie jak 16-35 tylko lżejszy. Jak zwykle szkoda, że nie ma osłony w komplecie (też takiej jak dla 16-35 i 17-40), w przeciwieństwie do produktów konkurencji.
            Optycznie centrum kadru OK, a boki... cóż, w końcu to ultra szeroko :smile:

Komentarz

• Hipek
              Bywalec
              • 2005
              • 167

VENIO Ciesz się i dziękuj z pokłonami......
              20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580

Komentarz

• toni
                Bywalec
                • 2005
                • 163

Sigma 10-20 4.0 - 5.6 ktos uzywa ????
                [email protected]
                gg 1508208
                Toni Maola
                :wink:

Komentarz

• feder
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 203

Mój znajomy tego używa, tyle że na Nikonie. Generalnie jest zadowolny - narzekał tylko, że jest mu ciemno. Z tego co widziałem, to na brzegach jest ostro, ale nie przyglądałem się za bardzo.
                  Po obejrzeniu zdjęć z tego obiektywu zaklepałem go sobie na liście rzeczy do zakupienia .
                  Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

Pracuję...