Canon EF 16-35mm f/4 L IS - jakie wrażenia z używania ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rediconn
    Coś już napisał
    • 2008
    • 56

Odp: Canon EF 16-35mm f/4 L IS - jakie wrażenia z używania ?

Już nawet update firmware zrobiłem z 1.1.6 na 1.1.9.
    Przykładowe porównanie (pierwsze 550D + 10-22@10, 8.0 ISO 100; drugie 6D + 16-35@16, 8.0 ISO 100)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 2-in-1-pod-slonce_po_update.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 214,6 KB
ID: 2091846
    Finally I've found that I belong here

Komentarz

• steamhammer
      Coś już napisał
      • 2012
      • 80

Być może jest to wina różnych algorytmów pomiarowych w obu aparatach, wszak motyw jest b. kontrastowy.
      Czy z kolei robiłeś próbę na motywie mało zróżnicowanym jeśli chodzi o luminancję? N.p. jednolite szare pole?

Komentarz

• rediconn
        Coś już napisał
        • 2008
        • 56

Spróbowałem teraz, zaciemnione pomieszczenie, czysta ściana. Jest to samo co w scenie kontrastowej, czyli na 6D ciemniej i histogram przesunięty w lewo. Jutro będę miał możliwość podpięcia 16-35 f/4 do innego body FF, jak również podpięcia innego 16-35 do mojego body. Przetestuję.

Komentarz

• zdebik
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 4087

Przeliczajac ogniskowa powinieneś też przeliczyć przysłonę. Jeśli chodzi o automatykę, 18% szarości powinno zostać uwzglednione w pomiarze.

Czy aparat nie doświetla w normalnym użytkowaniu.
          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4605

Zamieszczone przez rediconn
            Spróbowałem teraz, zaciemnione pomieszczenie, czysta ściana. Jest to samo co w scenie kontrastowej, czyli na 6D ciemniej i histogram przesunięty w lewo. Jutro będę miał możliwość podpięcia 16-35 f/4 do innego body FF, jak również podpięcia innego 16-35 do mojego body. Przetestuję.
            Zrobiłem szybki test R+C16-35/4L:
            - biała ściana - histogram w środku
            - plansza 18% - histogram w środku.
            Coś jest na rzeczy jeśli chodzi o ustawienia 6D.
            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• rediconn
              Coś już napisał
              • 2008
              • 56

Tak, aparat nie doświetla(ł) w normalnym użytkowaniu. Myślę, że rozwiązałem problem. Obiektyw mam od 1-2 tygodni, kilka razy robiłem zdjęcia i dopiero teraz dotarło do mnie, że niedoświetla (po prostu porównałem z 550D i 10-22). Zdaję sobie sprawę, że to zupełnie inne aparaty, inne matryce, ale "niemożliwością" było aby automatyka aż tak się myliła. No i przyszło mi do głowy, że to może coś na linii komunikacji body z obiektywem. Sprawdziłem firmware do body i obiektywu. Do body miałem 1.1.6 a w 2019 Canon wypuścił 1.1.9. Obiektyw nie ma żadnego publicznie dostępnego firmware'u, więc zakładam, że mam najnowszy.

Po aktualizacji, wyłączeniu aparatu, odłączeniu obiektywu i ponownym założeniu problem przestał występować. Zdjęcia są normalnie naświetlane a ja spokojnie mogę korygować EV w dół lub w górę (bo wcześniej korekcja w dół to była sama ciemność). Także troszkę mi ulżyło

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5499

Trochę odkopię temat bo nabyłem to szkło, oczywiście używane. Generalnie jestem zaskoczony jak fajne to jest szkło, szczególnie jak ostre i jaki ładne kolory ora kontrast wypluwa w połączeniu z R6m2.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: PXL_20250119_130044196~2.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 382,7 KB
ID: 2110941
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net
                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• marfot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4605

Zamieszczone przez Bangi
                  Generalnie jestem zaskoczony jak fajne to jest szkło, szczególnie jak ostre i jaki ładne kolory ora kontrast wypluwa w połączeniu z R6m2.
                  Późno doszedłeś do tego szkła
                  Ja już zdążyłem sprzedać jakiś rok temu zastępując go RF14-35L ale wspominam go jak najlepiej. Zrobiłem nim jakieś 18 tys. zdjęć i żadnej wpadki ze strony szkła. Bardzo udane i niedrogie szkło.
                  https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                  EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• cybulski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2022
                    • 1248

Zamieszczone przez Bangi
                    Trochę odkopię temat bo nabyłem to szkło, oczywiście używane. Generalnie jestem zaskoczony jak fajne to jest szkło, szczególnie jak ostre i jaki ładne kolory ora kontrast wypluwa w połączeniu z R6m2.

[ATTACH=CONFIG]19235[/ATTACH]
                    Nie mów, naprawdę ?
                    U mnie podstawowe przy foceniu wnętrz mieszkań. Rzadko bierzemy fotografa, większość ogarniam sam. 17-40 też mi się sprawdzał i nie byl taki zły jak piszą.
                    Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
                    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5499

Szerokości to nie było coś co mnie interesowało szczególnie, ale czasami zdarzały się momenty, że mi brakowało szerzej, np. właśnie w takim muzeum lotnictwa, albo statyka na pokazach.
                      Stwierdziłem, że kupię używkę EF a jeśli mi przypadnie szeroki kąt bardziej do serca, to może za jakiś czas zmienię za RF.
                      Póki co jestem zadowolony, szkło jest relatywnie tanie, kupiłem w cyfrowych jako używka z 6 miesięczną gwarancją i w sumie jak dla mnie w stanie bardzo dobrym. Było tańsze niż na olx, czy innych tego typu portalach. Nawet jak sprzedam to bez większej straty lub może nawet z zyskiem na waciki.
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net
                      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• mirror
                        Pełne uzależnienie
                        • 2018
                        • 1535

bo to dobry obiektyw jest i skorygowany optycznie mam od dość dawna używam z R5 i jestem zadowolony, ponadto uważam że używany 17-40 biorąc pod uwagę cenę też jest doskonałym obiektywem drobne problemy z ostrością na brzegach można skorygować cyfrowo
                        EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

Zamieszczone przez mirror
                          bo to dobry obiektyw jest i skorygowany optycznie mam od dość dawna używam z R5 i jestem zadowolony, ponadto uważam że używany 17-40 biorąc pod uwagę cenę też jest doskonałym obiektywem drobne problemy z ostrością na brzegach można skorygować cyfrowo
                          1,5 roku temu zanabylem sobie 17-40 jako lekki wariant zooma UWA do zapakowania na spacer/rower. i powiem tak, co do tej "drobnosci" problemow to bym polemizowal. moze kwestia egzemplarza, ale nawet do mojego 10-letniego 16-35 to nie bylo tu zadnego podejscia. nawet taki RFS 10-18 (po profilach!) robi 17-40 jesien z d* sredniowiecza. w sumie to po pol roku odsprzedalem
                          www albo tez flickr

Komentarz

• solti
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1159

Zamieszczone przez Bangi
                            Super, gratki
                            Zamieszczone przez marfot
                            Ja już zdążyłem sprzedać jakiś rok temu zastępując go RF14-35L
                            I jak wrażenia z zamiany?
                            Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                            galeria na forum Canon-board
                            galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                            galeria.solti.pl

Komentarz

• szwayko
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2085

Ja też nabyłem je niedawno za śmieszne pieniądze (jakiś plus jest szklarni RF). Jest dość lekkie i świetnie optycznie. Zabieram je do Apuli teraz - coś na wybrzeżu na długich czasach może trafię i do wnętrz sanktuariów.
                              frickr FB
                              www.szwajkowski.pl

Komentarz

• cybulski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2022
                                • 1248

Zamieszczone przez szwayko
                                Ja też nabyłem je niedawno za śmieszne pieniądze (jakiś plus jest szklarni RF). Jest dość lekkie i świetnie optycznie. Zabieram je do Apuli teraz - coś na wybrzeżu na długich czasach może trafię i do wnętrz sanktuariów.
                                Ale który EF16-35 czy RF14-35?
                                linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

Pracuję...