Sigma 105mm czy Tokina 100mm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bechamot
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2512

Odp: Sigma 105mm czy Tokina 100mm

Zamieszczone przez enforces
    Dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Zdecydowałem się jednak na tamrona 90 ze stabilizacją i silnikiem usd. Spodobało mi się, że po przymknięciu osiąga bardzo wysokie wyniki MTF. Nie ma też używek na allegro, więc to dobrze świadczy. Mam nadzieję tylko, że będzie ostrzył w punkt.

z ostrzeniem w punkt to jest zawsze sprawa przypadku , gdyz to zalezy takze od konkretnej puszki.
    moj ostrzy ,zasadniczo nie wymagal kalibracji , dopiero po jakims czasie pomierzylem to bardzo dokladnie i okazalo sie ze niewlka poprawka ´jest wskazana - po tym jest tylko lepiej. bez niej tez bylo niezle , choc mylil sie troche czesciej.
    to moze dotyczyc kazdego obiektywu kazdej marki .
    nie Majac mikrotuningu af w aparacie zawsze przed zakupem nowego obiektywu pytanie jak bedzie ostrzyl jest aktualne .

mysle ze podjales dobra decyzje , ja jestem mega zadowolony . po raz drugi kupilbym to samo.
    Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• enforces
      Coś już napisał
      • 2008
      • 81

Jak dotrze na pewno pochwale się.
      Canon 650D | Sigma 50mm 1.4F | C 16-35mm L II | S 17-70mm F2.8-4.5 | Canon 580ex II

Flickr

Komentarz

• enforces
        Coś już napisał
        • 2008
        • 81

No i dotarł do mnie Tamronik. Wygląda obiecująco. Ostrzy w punkt z tego co udało mi się przetestować. Skala ostrości jest bardzo długa i czasami musi sporo pocelować. Ale to normalne w tym wypadku. Ma problem z focusem gdy obiekt na który celujemy jest mało kontrastowy i jest problem z oświetleniem. Tak to na F4 i F5,6 żyleta.
        Canon 650D | Sigma 50mm 1.4F | C 16-35mm L II | S 17-70mm F2.8-4.5 | Canon 580ex II

Flickr

Komentarz

• Bechamot
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2512

Zamieszczone przez enforces
          No i dotarł do mnie Tamronik. Wygląda obiecująco. Ostrzy w punkt z tego co udało mi się przetestować. Skala ostrości jest bardzo długa i czasami musi sporo pocelować. Ale to normalne w tym wypadku. Ma problem z focusem gdy obiekt na który celujemy jest mało kontrastowy i jest problem z oświetleniem. Tak to na F4 i F5,6 żyleta.
          przeciez obiektyw nie identyfikuje kontrastu tylko puszka.
          najmniej jest to wina obiektywu.
          Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• scaners3d
            Coś już napisał
            • 2005
            • 85

Zamieszczone przez jotes25
            Dokładnie, jaki jest sens kupowania kundelków z kiepskim AF jak można mieć szkło w/w Canona w podobnej cenie. Dodatkowo również wersja L IS jest już bardzo przystępna w używkach, ca. 2 kPLN.
            A po co AF w obiektywie makro??? Całkowity bezsens - przy 1:1 nie ma szans złapać ostrość tam gdzie chcemy - tylko manual!
            Mam starą setkę i zrobiłem nią jakieś 20 000 fotek - chyba tylko ze 30 z AF (w ramach testu).

Co do porównania C100 a C100L to na plus jest stabilizacja, a na minus aberacja (2x większa niż w "zwykłej" setce) i gorsze "zachowanie" pod światło.

Komentarz

• jotes25
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3609

Oczywiście, że w szkle makro AF nie jest potrzebny. Ale często obiektywy te używa się również do innych celów (portret, sport etc.).

Komentarz

• J.J.
                Bywalec
                • 2008
                • 177

Używam AF w dwóch obiektywach Macro (C100 L i Tamron 180). I nie mogę sobie wyobrazić, żeby tego AF nie było. Najbardziej co mnie denerwuje w Tamronie, to jego niesamowicie wolny AF.
                moja strona

Komentarz

Pracuję...