Alternatywa dla Canon EF 28mm f/2.8 IS USM pod VideoDSLR?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adasb82
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 31

Alternatywa dla Canon EF 28mm f/2.8 IS USM pod VideoDSLR?

Witam,
    od dwóch tygodni nerwowo poszukuję szerokiego-standardu pod 6D.

Cel 90% film (dokument uliczny), 10% okazjonalne wakacyjne-urodzinowe pstrykanie.
    Budżet - 2/2.5K

Oczywiście gdyby nie potrzeba AF/IS do zdjęć szukałbym też coś ze stajni CiamCianga, wiem jednak, że z manualem nie wygram. Czy oprócz tytułowego Canona 24 mam jakąś alternatywę w takiej kwocie? Forum przeszukałem, opinie zdawkowe albo brak, sampli filmowych jeszcze mniej niż opinii.

Z góry dzięki
    canon 6D + C70-200 f4/IS L|
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4605

Odp: Alternatywa dla Canon EF 28mm f/2.8 IS USM pod VideoDSLR?

No jest zestaw szkieł: 24IS, 28IS, 35IS nadajacych się do tego celu i tylko wybrać ogniskową.
    Dla mnie szeroki standard do FF to 35mm i dlatego wybrałem C35/2 IS.
    Dodatkowo przy takiej ogniskowej w skojarzeniu z f/2.0 udaje się już uzyskać dostrzegalne rozmycie tła.
    No ale filmować streetu nie potrafię.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Sunders
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2746

Zamieszczone przez marfot
      wybrałem C35/2 IS
      IMO to obecnie najlepsza opcja również do filmowania.
      http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• adasb82
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 31

Zamieszczone przez Sunders
        IMO to obecnie najlepsza opcja również do filmowania.
        Ale czy te 35mm nie jest dla Was za wąsko jak znajdziecie się w pomieszczeniu 2/4 metry? Marfot awaryjnie ma 16-35 a ja jedynie C70-200 f4/ISL. Jak ta trzydziestka piątka optycznie wygląda przy wspomnianej 24.. jest to inna klasa obrazu?
        Ostatnio edytowany przez adasb82; 29290.

Komentarz

• marfot
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4605

Zamieszczone przez adasb82
          Ale czy te 35mm nie jest dla Was za wąsko jak znajdziecie się w pomieszczeniu 2/4 metry? Marfot awaryjnie ma 16-35 a ja jedynie C70-200 f4/ISL. Jak ta trzydziestka piątka optycznie wygląda przy wspomnianej 24.. jest to inna klasa obrazu?
          C24/2.8IS to bardzo dobry obiektyw i trudno go przebić o klasę wyżej jakością obrazu.
          Ja preferuję 35mm do zdjęć ludzi bo jeszcze nie trzeba się martwić rozciągnieciem twarzy ponad akceptowalne granice. Traktowałbym go więc jako podstwawowy do wszystkiego.
          Awaryjnie pomyśl o czymś szerszym na szczególne okazje.
          Pomieszczenie 2x4m to na prawdę ciasno i 24mm wydaje się koniecznością (lub nawet UWA).
          Obawiam się, że nie skończy się na jednym szkle - ja wybrałem skojarzenie UWA + jasne 35mm.
          https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• adasb82
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 31

Zamieszczone przez marfot
            C24/2.8IS to bardzo dobry obiektyw i trudno go przebić o klasę wyżej jakością obrazu.
            Ja preferuję 35mm do zdjęć ludzi bo jeszcze nie trzeba się martwić rozciągnieciem twarzy ponad akceptowalne granice. Traktowałbym go więc jako podstwawowy do wszystkiego.
            Awaryjnie pomyśl o czymś szerszym na szczególne okazje.
            Pomieszczenie 2x4m to na prawdę ciasno i 24mm wydaje się koniecznością (lub nawet UWA).
            Obawiam się, że nie skończy się na jednym szkle - ja wybrałem skojarzenie UWA + jasne 35mm.
            Dzięki za rozwianie wątpliwości, gdyby pojawił sie jednak codzienny użytkownik chętnie przeczytam opinię na temat pacy z tym szkłem.

Komentarz

• Sunders
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2746

Zamieszczone przez adasb82
              czy te 35mm nie jest dla Was za wąsko jak znajdziecie się w pomieszczeniu 2/4 metry?
              W pomieszczeniu 2x4m to IMO i 24mm jest za mało.
              http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• adasb82
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 31

Zamieszczone przez Sunders
                W pomieszczeniu 2x4m to IMO i 24mm jest za mało.
                Zgadzam się, ale z tym pokojem to był luźny przykład. Patrząc na stosunkowo jasne stałki canona mamy poniżej jedynie 20mm i kosmiczną 14. Tym drugim szkłem kręciłem przez tydzień - ostre, szerokie ale brakuje mi do niego jakieś 5K Dlatego aby się upewnić, czy faktycznie te 24mm to dobry pomysł wyłożyłem temat na forum.

Komentarz

• salas
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 3000

może samyang 10 albo 14mm? nie mają stabilizacji, ale oba są chwalone u filmowców
                  SONY

Komentarz

• adasb82
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 31

Zamieszczone przez salas
                    może samyang 10 albo 14mm? nie mają stabilizacji, ale oba są chwalone u filmowców
                    Gdyby nie to, że okazjonalnie fotografuję to już dawno bym zamawiał CiamCianga - manual mnie pokona przy zdjęciach.

Komentarz

• scaners3d
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 85

Zamieszczone przez salas
                      Przy samyangu 14 AF niepotrzebny - ostrość od 30 cm do nieskończoności przy przesłonie 11.
                      Zrobiłem nim 600 zdjęć (2 wyjazdy przez ostatnie 2 lata) - w większości czasu leży, więc sprzedaję

Komentarz

• adasb82
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 31

Zamieszczone przez scaners3d
                        Przy samyangu 14 AF niepotrzebny - ostrość od 30 cm do nieskończoności przy przesłonie 11.
                        Zrobiłem nim 600 zdjęć (2 wyjazdy przez ostatnie 2 lata) - w większości czasu leży, więc sprzedaję
                        Rozumiem, że sprzedajesz CiamCianga... a masz coś w zamian szerokiego?

Komentarz

Pracuję...