Canon 100-400 L i extender.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Costus
    Bywalec
    • 2005
    • 145

Pozwole się może też "dopiąć" do tego watku. Z tego co zdołałem przeczytać w tym i innych watkach:
    1. TCx2,0 i 100-400 - nie działa AF na żadnym body. Tak jak czytałem w innym wątku Muflona - nawet ostrzenie manualne jest koszmarne.
    2. TCx1,4 i 100-400 - działa AF na jedynkach (tak jak potwierdził Muflon). Na 20D nie działa AF(pisze o tym w którymś wątku Vitez) Czy ktoś próbował podłączyć 100-400 +TC 1.4 do 350D? Jakie efekty?
    Ozcywiście mówimy o TC Canona.
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Zamieszczone przez Costus
      Na 20D nie działa AF(pisze o tym w którymś wątku Vitez) Czy ktoś próbował podłączyć 100-400 +TC 1.4 do 350D?
      A niby dlaczego mialby dzialac? :-) gdyby tak bylo, to Canon (i nie tylko) trabil by o tym na lewo i prawo. Efekty beda dokladnie takie same jak z 20D - brak AF.

Swoja droga, w zasadzie to sie jakos powinno dac zhackowac ;-)
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Costus
        Bywalec
        • 2005
        • 145

Zamieszczone przez muflon
        Chociaż to NTG to przypomina się któryś z procków gdzie trzeba było zakleic jedną z nóżek żeby można było go podgręcać

Muflon - a co z IS przy podłączeniu TC? Czy masz jakieś obserwacje? Działa? Chociaż w Twoim przypadku odpowiedź może być mało rezprezentatywna - masz jedynkę ...8)
        ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
        że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Chociaż to NTG to przypomina się któryś z procków gdzie trzeba było zakleic jedną z nóżek żeby można było go podgręcać
          I dokladnie tak samo jest z konwerterami Zaklejenie dwoch pinow (nie pamietam ktorych) powoduje, ze TC staje sie "przezroczysty" i AF dziala, tyle ze odpowiednio gorzej.

Z tym ostrzeniem z TC to bylo jakos tak, ze wiedzac ze ma podpiety konwerter, aparat troche inaczej steruje silniczkami obiektywu, wolniej ale dokladniej. W szczegolnosci czytalem, ze sa ludzie, ktorzy robiac zdjecia w dobrym swietle, podalaczaja 300/2.8 + TC 1.4 z zaklejonymi stykami - mimo ze w zasadzie problemu z AF nie ma - bo im bardziej pasuje praca "oszukanego" obiektywu.

Muflon - a co z IS przy podłączeniu TC? Czy masz jakieś obserwacje?
          Nie wiem.. 400x1.4 to juz troche za duzo na IS z obiektywu nie dostosowanego do tego, takze nie probowalem. Poza tym cos mi kolacze po glowie, ze IS sie wylacza jak obiektyw wykryje konwerter, ale moge sie mylic.

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

nie sadze wydaje mi sie ze ograniczniem nie jest soft ale hard, ktory nie wyrabia jak jest ciemno, stad np kiepskie ostrzenie w ciemnosciach nawet z jasnymi szklami...
            Instagram

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez Jac
              nie sadze wydaje mi sie ze ograniczniem nie jest soft ale hard, ktory nie wyrabia jak jest ciemno, stad np kiepskie ostrzenie w ciemnosciach nawet z jasnymi szklami...
              No ale to dziala tez w druga strone - nic nie stoi na przeszkodzie zeby na 400/5.6 zalozyc dwie sztuki TC x2 (nie-Canona, przezroczyste dla body, albo Canonowe z zaklejonymi stykami), zalozyc to na porzadny statyw i w jasny, sloneczny dzien focic statycznie ptaszki I ja mysle ze ta blokada jest wlasnie software'owa - aparat "wie" ze jesli ma obiektyw >f/5.6 to ma nawet nie probowac ostrzyc. Ale to "wie" to jakies bajty w firmwarze

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Poza tym cos mi kolacze po glowie, ze IS sie wylacza jak obiektyw wykryje konwerter, ale moge sie mylic.

Mowisz ogolnie czy o zestawie 100-400 + TC ?

Bo moj 70-200 z TC Canona 1.4x nie wylacza sobie IS .

Komentarz

• Nemeo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1757

Bo moj 70-200 z TC Canona 1.4x nie wylacza sobie IS
                  Jak to sprawdzasz ?
                  Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.

Komentarz

• minek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1386

Zamieszczone przez Vitez
                    Bo moj 70-200 z TC Canona 1.4x nie wylacza sobie IS .
                    Widziałem działający komplet 70-200 2.8 z IS i TC canona 2.0x.
                    IS działał, na 10D

Zamieszczone przez Nemeo
                    Jak to sprawdzasz ?
                    To czy IS działa?
                    To widać, słychać i czuć! (-:

Komentarz

• Krzyg
                      • 2005
                      • 9

Używam 100-400 i TC Kenko 1,4x i 2x. IS nie wyłacza się, działa tak z 1,4x jak i z 2x TC. W obu konwerterach mam pozaklejane styki.
                      100-400+TC 1,4 - AF często trafia, ale równie często (przy małokontrastowym motywie) gubi się. Natomiast przy ostrzeniu manualnym otrzymuję potwierdzenie ostrości.
                      Zestaw 100-400+TC 2x - AF jest nieskuteczny. Usiłuje działać, ale ma za mało światła.
                      Canon 40D, kilka szkieł

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Nemeo
                        Jak to sprawdzasz ?
                        Masz szklo z IS i nie zauwazasz czy ci IS dziala czy nie?

Podpinam szklo do telekonwertera, macham szklem (z umiarem) lub drgam specjalnie reka, jak wciskam spust do polowy to uspokaja mi sie obraz. Oprocz tego szum i leciutkie drżenie szkla od dzialajacego silniczka IS... 8)

Komentarz

• Tytus
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                          Masz szklo z IS i nie zauwazasz czy ci IS dziala czy nie?

Podpinam szklo do telekonwertera, macham szklem (z umiarem) lub drgam specjalnie reka, jak wciskam spust do polowy to uspokaja mi sie obraz. Oprocz tego szum i leciutkie drżenie szkla od dzialajacego silniczka IS... 8)
                          i jeszcze to charakterystyczne cyknięcie jak odpala IS,

nie da się nie zauważyć, że IS działa, nawet jak się patrzy przez obiektyw, to może się w głowie lekko zakręcić, bo obraz w wizjerze przesuwa się wolniej i z opóźnieniem w stosunku do ruchu obiektywu...
                          20Dset
                          maj łeb...

Komentarz

• Nemeo
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1757

Używam 100-400 i TC Kenko 1,4x i 2x. IS nie wyłacza się, działa tak z 1,4x jak i z 2x TC. W obu konwerterach mam pozaklejane styki.
                            Które styki trzeba zakleić, i najlepiej czym ?

Komentarz

• Krzyg
                              • 2005
                              • 9

<http://www.fredmiranda.com/TipsPage/>
                              Zakleiłem taśmą izolacyjną kupioną w stacji benzynowej. Jak dotąd (okres ok.1,5 roku) skutecznie spełnia swoje zadanie.
                              Canon 40D, kilka szkieł

Komentarz

• Nemeo
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1757

<http://www.fredmiranda.com/TipsPage/>
                                Zakleiłem taśmą izolacyjną kupioną w stacji benzynowej. Jak dotąd (okres ok.1,5 roku) skutecznie spełnia swoje zadanie.
                                Dzięki. :-D

Komentarz

Pracuję...