Tamron 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Model A010)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

Tamron 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Model A010)

Kolejna nowość u Tamrona:
    Tamron 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Model A010) - Optyczne.pl

Osobiście jestem mega podekscytowany, bo jeśli cena i jakość będą ok, to to będzie pewnie moje jedyne szkło na wycieczki 0,5kg w plecaku mniej
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

Odp: Tamron 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Model A010)

Ponad miesiąc po premierze bliźniaka na APS-C i 4.5 miesiącach od zapowiedzi (sic!) wreszcie znamy datę dostępności i cenę - koniec czerwca, 849$. Trochę późno, wakacje lada moment się zaczynają, ludzie już teraz wyjeżdżają. Ja na szczęście mam wolne w sierpniu, więc mam nadzieję cieszyć się niebawem nowym nabytkiem

Tamron 28-300MM F/3.5-6.3 DI VC PZD Full Frame Lens Official ÂŤ Canon Rumors

oficjalne sample:
    TAMRON | 28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD [Model A010] MTF/ Download Proof Images

--- Kolejny post ---

Ponad miesiąc po premierze bliźniaka na APS-C i 4.5 miesiącach od zapowiedzi (sic!) wreszcie znamy datę dostępności i cenę - koniec czerwca, 849$. Trochę późno, wakacje lada moment się zaczynają, ludzie już teraz wyjeżdżają. Ja na szczęście mam wolne w sierpniu, więc mam nadzieję cieszyć się niebawem nowym nabytkiem

http://www.canonrumors.com/2014/06/tamron-28-300mm-f3-5-6-3-di-vc-pzd-full-frame-lens-official/

oficjalne sample:
    http://www.tamron.co.jp/en/lineup/a010/mtf/index.html
    Flickr | YT

Komentarz

• MORFu
      Coś już napisał
      • 2009
      • 51

Pozostaje czekać na to szkło

Komentarz

• Gall_Anonimowy
        Bywalec
        • 2006
        • 186

Szklo w niektorych sklepach jest juz dostepne, no bylo w piatek [emoji4]
        5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Komentarz

• cauchy
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2939

właśnie, fotorimex twierdzi, że ma w magazynie są też już pierwsi użytkownicy i galerie, np:
          Tamron 28-300 Di VC PZD

Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to w tym tygodniu będę miał tego zooma, bo za 2 tygodnie Tatry, potem Alpy i chcę mieć już nowy zestaw. 6D już jest
          Flickr | YT

Komentarz

• Gall_Anonimowy
            Bywalec
            • 2006
            • 186

w notopstryk.pl też mają dziś widziałem.
            5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2939

Obdzwoniłem sklepy i się dowiedziałem, że do sklepów partnerskich rozesłano po 1 sztuce Fotorimex JUŻ nie ma, jedyna sztuka zeszła tego samego dnia co przyszła. Inne podobnie już nie mają lub jeszcze nie mają.

Jedna sztuka dla mnie ostała się w notopstryku i czekam na paczuszkę
              Flickr | YT

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2939

Obiektyw dojechał, niestety byłem akurat w podróży służbowej i dopiero dziś wieczorem mogłem go trochę potestować. Cykam nim sobie, fajny jest, mały, lekki, poręczny. Wpadłem na pomysł, aby porównać ostrość 300mm f6.3 jego i mojego T.70-300 USD.

Uderzyła mnie jedna rzecz - mianowicie 300mm z 28-300 to ok. 200mm z 70-300.

Powiedzcie mi Panowie co mam o tym myśleć, bo szczerze to czuję się oszukany. Obie fotki 6D na statywie, stab. wyłączona. Może coś źle robię..

70-300 @300/6.3

28-300 @300/6.3
                Flickr | YT

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

A zrob to samo na wiekszej odleglosci. Niektore szkła z bliska mają efekt focus breathing.
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2939

Też o tym pomyślałem, ale dzis rano przed robotą już nie miałem czasu sprawdzić Teraz na weekend jade w Tatry i będzie to chrzest dla tego zestawu. Pierwsze słyszę o tym efekcie.

Porównałem też inne ogniskowe z innymi szkłami. 24mm sigmy i 28 tamrona -ok. 40tka canona i 40 tamrona - tez ok. Rozjazd jest na 70, a przy 300 jest przepaść.
                    Flickr | YT

Komentarz

• pan.kolega
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2817

Zamieszczone przez cauchy

Uderzyła mnie jedna rzecz - mianowicie 300mm z 28-300 to ok. 200mm z 70-300.

Powiedzcie mi Panowie co mam o tym myśleć, bo szczerze to czuję się oszukany.
                      No i słusznie się czujesz, ale niestety w sadzie nie wygrasz. Nominalne ogniskowe sa podawane dla nieskończoności, i potrafia się bardzo znacznie zmieniać przy bliższych odległościach, szczególnie w superzoomach.
                      I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• cauchy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2939

Sprawdziłem oba obiektywy na obiektach odleglejszych bardziej niż kilka metrów od obiektywu - wyglądają podobnie

28-300

70-300

Dość ciekawe zjawisko, ale nie będę już dociekał, bo obiektyw w Tatrach z 6D sprawdził się kapitalnie i nie wyobrażam już sobie powrotu do przepinania szkieł na szlaku. Jedyna rzecz, do której mogę się przyczepić to spore aberracje na długich ogniskowych. Wiele szczytów >200m ma piękną czerwoną obwódkę Ostrość - super. Nic więcej mi nie potrzeba. To jest dokładnie to na co czekałem. Lekkość i wygoda nieprzepinania szkieł na szlaku jest bezcenna. Niebawem pojawi się nowa galeria
                        Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
                        Flickr | YT

Komentarz

• mkamelg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 1270

Pojawił się pierwszy solidny test tego obiektywu:

DustinAbbott.net

Obiektyw był podpięty pod 6D.

Tutaj można sobie dokładniej obejrzeć jak ten obiektyw jest wykonany i jak pracuje:

썬포í†*, 탐ëĄ* 28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD ë*Œěڈ ě„*보여 - YouTube

Przykładowe zdjęcia:

To zdjęcia forumowicza cauchy, obiektyw był podpięty pod 6D.

Jest problem ze zdjęciami prosto z aparatu w wysokiej rozdzielczości, znalazłem jedynie taką galerię JPG:

Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 Di VC PZD (Model A010) ????????????? - DCFever.com

To są zdjęcia z wersji dla Nikona a obiektyw był podpięty pod D600.

W najnowszym Adobe Lightroom 5.6 są utworzone dwa profile dla tego obiektywu:

TAMRON 28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD A010E
                          TAMRON 28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD A010N

Nie wiem o co chodzi z tym "N", tutaj jest napisane że "E" jest przeznaczone dla "Canon, Nikon".

Szkoda tylko że cena w Europie (tu przykład z Niemiec) Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD für Canon nie jest tak przyjazna portfelowi jak cena w USA Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 Di VC PZD Lens for Canon AFA010C-700 gdzie na dodatek klienci mają do swojej dyspozycji sześcioletni okres gwarancyjny.
                          Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

• mkamelg
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 1270

Tak mi się spodobały te zdjęcia zwierzątek na 300mm od cauchy że kupiłem sobie ten obiektyw. To mój pierwszy w życiu zakup obiektywu marki Tamron.

Mój egzemplarz pochodzi z najnowszej dostawy do Polski która w tym tygodniu dotarła do sklepów detalicznych. Obiektyw ten podpięty pod mój egzemplarz 6D niestety mydli na 28mm przy F3.5, PRZEDE WSZYSTKIM przy ostrzeniu na nieskończoność. Kalibrowałem go za pomocą Datacolor SpyderLENSCAL (zwanym dalej DSL) i Reikan FoCal Plus (zwanym dalej RFP) żeby być pewnym że to nie jest mój błąd.

DSL dla 28mm przy F3.5 dał mi najlepsze wyniki przy AFMA w zakresie +14 do +16, a dla 300mm dał mi najlepsze wyniki w zakresie -4 do -8 (ale tutaj robiłem test z bliskiej odległości więc nie do końca jestem pewien czy wynik jest wiarygodny).

RFP wyrzucił mi dla 28mm przy F3.5 AFMA +15, a dla 300mm AFMA +3 (to już mierzone z odległości na której będzie działać analiza wyliczonej za pomocą Test Distance & Target Size Calculator | Reikan FoCal Automatic Lens Calibration SoftwareReikan FoCal Automatic Lens Calibration Software także pomiar powinien być wiarygodny).

Czyli niestety tak wysoka wartość AFMA dla 28mm przy F3.5 to nie mój błąd. Po kalibracji i przy użyciu F8 poprawia się nieco jakość obrazu ale tylko nieco.

Moim zdaniem obiektyw najlepiej pracuje w zakresie 70-300mm od F8. Co nie powinno dziwić gdyż tak na dobrą sprawę jest to (zrzut ekranu pochodzi z aplikacji SimpleImage):

Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6 USM który był następcą EF 75-300mm f/4-5.6 III USM a wagowo jest identyczny z EF 100-300 mm f/4.5-5.6 USM. ;]

Źródła informacji:

Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6 USM: Digital Photography Review
                            Canon EF 100-300 mm f/4.5-5.6 USM - Optyczne.pl

To nie wychodzi w menu aparatu, tam obiektyw ładnie się przedstawia jako TAMRON 28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD A010. Czyli prawdopodobnie (to już moja czysta spekulacja) udało im się rozpracować ten model Canona (tzw. inżynieria wsteczna) a zakres 28-70mm został dorzucony tak przy okazji.

Nie mam żadnych zastrzeżeń co do celności i szybkości pracy mechanizmu AF przy ostrzeniu za pomocą centralnego punktu AF (bo z niego najczęściej korzystam) jak również co do pracy stabilizacji.

Podrzucam swoją galerię zdjęć (kalibracja i uliczne). Są to JPG prosto z aparatu, nie były przepuszczane przez żaden program do obróbki zdjęć. Poza tymi dotyczącymi kalibracji wszystkie zdjęcia robione były na ISO Auto przy wybranym Styl obrazów Auto.

http://1drv.ms/1myVT7b
                            Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

• mkamelg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 1270

Jak się podłączy aparat pod komputer, odpali EOS Utility i wybierze "Lens aberration correction" z "Shooting menu" to automatycznie załaduje się nam do aparatu profil którego nazwa widoczna jest w lewym dolnym rogu:

A co za tym idzie w odpowiednim miejscu menu aparatu pojawi się stosowna informacja:

Czy to działa? Wydaje mi się że tak:

http://1drv.ms/1nnrybL

Najlepiej widać że "coś się dzieje" w rogach zdjęć czyli na pewno zadziałała korekta jasności brzegów. Zdjęcia były robione na szybko "z ręki" a aparat celem stabilizacji miałem oparty o kolano dlatego jest widoczne niewielkie przesunięcie/przekrzywienie obrazu.

Jeśli ktoś by się mnie zapytał o jakieś wady związane z budową obiektywu, to wymieniłbym wśród nich osłonę przeciwsłoneczną wykonaną z dość elastycznego tworzywa (jakoś nie wzbudza mojego zaufania), oraz wysuwający się samoczynnie tubus. To chyba cecha wszystkich tego typu konstrukcji? Tutaj wygląda to tak że jak masz aparat skierowany do dołu a ogniskową ustawioną na 70mm, to powolutku tubus wysuwa się samoczynnie aż do ogniskowej 200mm a potem się zatrzymuje.

Komentarz

Pracuję...