Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jinks
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2178

Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

One shot. Ogólnie przy śledzeniu jest słaba skuteczność z tym szkłem. Jeśli ktoś jest z Kielc to mogę uczyć do testu.
    Miłego dnia
    moja www

Komentarz

• luso
      Uzależniony
      • 2014
      • 900

Zamieszczone przez jinks
      One shot. Ogólnie przy śledzeniu jest słaba skuteczność z tym szkłem. Jeśli ktoś jest z Kielc to mogę uczyć do testu.
      Ostatnio fotografowałem bardzo ruchliwe niemowlę m.in. tym szkłem. Liczba trafionych zdjęcie wynosiła około 50%. (Z każdym innym moim szkłem wynik był podobny). Problemem okazywało się to, że jak nacisnąłem do końca spust migawki, gdy wybrany punkt AF był na oku, to zanim aparat ustawił ostrość i zrobił zdjęcie ów punkt był już np. na uchu. Miałem nadzieję, że w przypadku puszek z lepszym AF da się uzyskać lepsze efekty, np. stosując servo.
      Ostatnio edytowany przez luso; 53063.

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

Zamieszczone przez luso
        Ostatnio fotografowałem bardzo ruchliwe niemowlę m.in. tym szkłem. Liczba trafionych zdjęcie wynosiła około 50%. (Z każdym innym moim szkłem wynik był podobny). Problemem okazywało się to, że jak nacisnąłem do końca spust migawki, gdy wybrany punkt AF był na oku, to zanim aparat ustawił ostrość i zrobił zdjęcie ów punkt był już np. na uchu. Miałem nadzieję, że w przypadku puszek z lepszym AF da się uzyskać lepsze efekty, np. stosując servo.
        Identyczne doświadczenia. W nowych sony jest śledzenie oka i działa całkiem nieźle. Dlatego trochę się zastanawiam na zmianą systemu. Wolałbym zostać w Canonie dlatego najpierw dam szansę R-ce. Niestety na razie nie mam gdzie wypożyczyć. Jeśli chodzi o S50 to mam nadzieję, że na lepszym body będzie działać jeszcze sprawniej. Świetne szkło przy cenie 2-3x niższej niż obiektywy natywne tej klasy.
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• jinks
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2178

Jedyny powód dla którego mógłbym zrezygnować to pojawienie się kompaktowego, rozsądnego szkła f1.8, bo jednak wagą robi swoje.
          Miłego dnia
          moja www

Komentarz

• luso
            Uzależniony
            • 2014
            • 900

Też wiąże duże nadzieje ze śledzeniem oka w R...

Komentarz

• jinks
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2178

Zamieszczone przez luso
              Też wiąże duże nadzieje ze śledzeniem oka w R...
              W R to śledzenie jest na pewno sporo gorsze niż w Sony a7III, ale w trybie one-shot można szybko zmieniać punkt AF ekranem dotykowym. Jeśli tak jest to w wielu zastosowaniach w zupełności wystarczy.
              Oczywiście jeśli ten af w R jest szybki i precyzyjny jak to go niektórzy opisują.
              Ostatnio edytowany przez jinks; 4925.
              Miłego dnia
              moja www

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Nie no bądźmy poważni, jak w Canonie może coś dobrze działać.... szczególnie AF. Podobno Sony (jak można było przeczytać na bratnim forum) wyznaczyło już granice nieosiągalne dla konkurencji w każdym aspekcie. Także kupuj Sony i się nie zastanawiaj..... ...
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• jinks
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2178

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  Nie no bądźmy poważni, jak w Canonie może coś dobrze działać.... szczególnie AF. Podobno Sony (jak można było przeczytać na bratnim forum) wyznaczyło już granice nieosiągalne dla konkurencji w każdym aspekcie. Także kupuj Sony i się nie zastanawiaj..... [emoji38]...
                  No właśnie tym razem zanim kupię cokolwiek mam zamiar sam sprawdzić, czy sprawdza się w moich zastosowaniach. Sony traktuję jako raczej jako ostateczność.
                  Miłego dnia
                  moja www

Komentarz

• robertskc7
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1513

A ja myślę, że to całe śledzenie oka to kwestia F w obiektywie. Jeśli faktycznie na 1.4 Sony łapie ostrość na oku z pominięciem rzęs, z ręki i to w ruchu modelki, to czapki z głów.
                    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• jinks
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2178

Zamieszczone przez robertskc7
                      A ja myślę, że to całe śledzenie oka to kwestia F w obiektywie. Jeśli faktycznie na 1.4 Sony łapie ostrość na oku z pominięciem rzęs, z ręki i to w ruchu modelki, to czapki z głów.
                      Wiadomo, że jeśli będziesz te warunki przesuwał w kierunku takiego ekstremum to pewnie skuteczność będzie na poziomie 10%. Bliżej stycznia będę miał trochę więcej czasu to spróbuję to wszystko przetestować osobiście.
                      Miłego dnia
                      moja www

Komentarz

• Eberloth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2663

Zamieszczone przez robertskc7
                        Pewnie że łapie. Nawet w gęstej mgle i z założonym deklem na obiektyw.
                        Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                        Fumare humanum est!

Komentarz

• flisia4
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 67

Zamieszczone przez Eberloth
                          Pewnie że łapie. Nawet w gęstej mgle i z założonym deklem na obiektyw.
                          Ok, ale może jednak pozostańmy przy wątku sigmy. Czy ktoś jeszcze życzliwy się podzieli opinią po update oprogramowania ? (+/-)
                          Puszki i słoiki z zaklinaczem piorunów.

Komentarz

• krajes28
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 32

Ponowię pytanie, które pozostało bez odpowiedzi:
                            Czy warto robić aktualizację firmware jeżeli mój egzemplarz ma celny AF na 5D II, 5D IV i 6D II ? Boję się że po aktualizacji będę musiał wprowadzać jakieś mikroregulacje... Ale z drugiej strony piszecie że AF przyspiesza po aktualizacji...

Komentarz

• flisia4
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 67

Zamieszczone przez krajes28
                              Ponowię pytanie, które pozostało bez odpowiedzi:
                              Czy warto robić aktualizację firmware jeżeli mój egzemplarz ma celny AF na 5D II, 5D IV i 6D II ? Boję się że po aktualizacji będę musiał wprowadzać jakieś mikroregulacje... Ale z drugiej strony piszecie że AF przyspiesza po aktualizacji...
                              Jeśli dokonasz daj znać czy coś się zmieniło w szybkości AF.
                              Puszki i słoiki z zaklinaczem piorunów.

Komentarz

• michalko
                                Bywalec
                                • 2013
                                • 133

Jak daje usprawnienia to warto W sigmie kalibracja jest prosta.
                                EFM+22mm; 5D+50mm

Komentarz

Pracuję...