Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bechamot
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2512

Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Zamieszczone przez adrenag
    Panowie takie pytanie, jeden gosc porownywal Sigmę ART z 50L i wyszło mu, że w tych samych warunkach jest różnica o 3/4ev w czasie naświetlania na korzyść L a powinno to być mniej. T-stop wg dxo tego nie wskazuje . ma ktoś jakieś rozwiązanie zagadki?

Another thing I have noticed is that although F1.2 is only 1/3 to 1/2 of a stop faster than F1.4, the exposure difference is in fact around 3/4 of a stop, this is likely due to lens coating that may have affected transmission (? need confirmation), but let’s see how it fares against the sun.

Sigma 50mm F1.4 Art Review | Wedding Photography Melbourne
    zalezy jak mierzyl

jesli swiatlomierzem w aparacie to nie jest to wystarczajaca dokladnie.
    czasy sa sterowane elektronicznie moga przyjac wartosci inne ( jakies posrednie ) niz pokazuje to wyswietlacz w przyblizeniu.

podchodze do wynikow takich testow z duza ostroznoscia , w zasadzie im nie wierze , niezaleznie od tego jaki sens bylby takiego testu , co z niego mialoby wynikac?
    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• KACEL
      Dopiero zaczyna
      • 2015
      • 15

Kontynuując temat pierścieni ostrości to zakupiłem jeszcze 24 ART i pierścień ostrości chodzi dokładnie tak samo źle jak w 50-ce W między czasie przetestowałem dwie inne pięćdziesiątki tylko z bagnetem Nikona i też nie chodziły płynnie (nie możliwe jest jednostajne, wolne kręcenie pierścieniem bez przeskoków). Zaczynam wątpić czy znajdę odpowiedni egzemplarz, ale skoro Wam się udało, to mam nadzieję, że też dam radę

Komentarz

• mkamelg
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 1270

Czy praca pierścienia ostrości to jest dla Ciebie sprawa życia lub śmierci? Czy byłbyś w stanie rozpoznać brak płynności pracy pierścienia ostrości na filmiku który mógłbym nakręcić czy wyczuwasz to dopiero mając obiektyw w ręce? Może mógłbym Tobie sprzedać swój egzemplarz który kupowałem pod koniec czerwca 2014, ja jak kręcę tym pierścieniem to nie wyczuwam aby mi coś przeskakiwało.
        Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

• Ernest_DLRS
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1216

Napisał, że potrzebuje tego szkła do filmowania.
          FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
          APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• mkamelg
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 1270

Zamieszczone przez KACEL
            Kontynuując temat pierścieni ostrości to zakupiłem jeszcze 24 ART i pierścień ostrości chodzi dokładnie tak samo źle jak w 50-ce W między czasie przetestowałem dwie inne pięćdziesiątki tylko z bagnetem Nikona i też nie chodziły płynnie (nie możliwe jest jednostajne, wolne kręcenie pierścieniem bez przeskoków). Zaczynam wątpić czy znajdę odpowiedni egzemplarz, ale skoro Wam się udało, to mam nadzieję, że też dam radę
            Zamieszczone przez mkamelg
            Czy praca pierścienia ostrości to jest dla Ciebie sprawa życia lub śmierci? Czy byłbyś w stanie rozpoznać brak płynności pracy pierścienia ostrości na filmiku który mógłbym nakręcić czy wyczuwasz to dopiero mając obiektyw w ręce? Może mógłbym Tobie sprzedać swój egzemplarz który kupowałem pod koniec czerwca 2014, ja jak kręcę tym pierścieniem to nie wyczuwam aby mi coś przeskakiwało.
            Tak to u mnie wygląda:

Jeśli stwierdzisz iż według Ciebie u mnie jest również coś nie tak, to zacznij rozglądać się za czymś zupełnie innym:

Prime Lenses - DSLR Video Shooter

Najlepszą opcją z obiektywów o ogniskowej 50mm będzie Zeiss.
            Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

• KACEL
              Dopiero zaczyna
              • 2015
              • 15

Dzięki za filmik, jednak jeśli nie poczuję tego pod palcami to ciężko na oko stwierdzić czy chodzi płynnie czy nie. Poza tym poruszasz nim stosunkowo szybko, a nie raz żeby przenieść ostrość z obiektu na obiekt potrzeba bardzo wolnego i nieznacznego ruchu pierścienia. We wtorek jadę na trip po sklepach warszawskich pomacać trochę szkiełek i wtedy zadecyduję czy jest sens inwestować w serie Art do filmowania.
              Ostatnio edytowany przez KACEL; 54235.

Komentarz

• Silveraxe
                Dopiero zaczyna
                • 2014
                • 33

Po obejzeniu tego materialu wybór mój padł na 50tkę 1.4 zwlaszcza ze poprzednia sigma nie pracowalą zbyt dobrze na 40.D. Kilka errorow na tydzien to zbyt za dużo jednak.
                Nie kupuje Sigmy Tamronów Youngnuo. Jesli cos znaczace ma byc to firmowe musi być, jesli firmowe szklo nie jest dobre mozna wybrac inne ktore jest lepsze.
                Ostatnio edytowany przez Silveraxe; 51438.
                Olympus OM10 2x Zuiko Miranda 300 mm + extender.
                C.7D, C.5D, C.100D C.SX130is. 18- 55mm IS/ 50mm 1.4/ 24-105mm/ 70- 300mm, 1200 mm Maksutov, 580EX i 580 EXII
                Godox DE300/ 400, Eizo CS230

Komentarz

• Pawel92
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 340

Moja Sigma coś nie bardzo pewnie celowała w ciemnej sali na koncercie, wiec postanowiłem sprawdzić co jest nie tak.
                  Wybralem się na przechadzkę i, choć przy krótkich dystansach (1- 2m) AF pracował dobrze to przy większych odległościach (powyzej 10-15m) było wyraźne mydełko.

Po powrocie do chaty w nruch poszedł USB-Dock i kalibracja zakresu "nieskończoność". Skończyło się na -2 i jest zdecydowanie lepiej.
                  Jeden "potworek" z przechadzki dla zachęty
                  Więcej zdjeć tutaj: Zenfolio | Jola & Paweł | 12 - La Défense

Pozdrowienia,
                  Paweł

Zdjęcia

Komentarz

• ELBE
                    • 2013
                    • 7

Heja !
                    Mam problem z obiektywem Sigma 50 mm 1.4 ART.
                    Podpięty pod Canona 6D.

Jest kłopot z autofocusem na niskich przysłonach [1.4, 1.8, 2.2 i tak dalej].
                    Mianowicie podczas łapania ostrości na centralny punkt AF jest bardzo mały front focus. Natomiast podczas łapania ostrości za pomocą wszystkich innych punktów AF [bocznych, górnych, dolnych] występuje bardzo duży front focus. Ostrość jest na zupełnie innym obszarze niż powinna.

Czy to jest do ustawienia Sigma Dockiem ?
                    Albo w serwisie Sigmy w Gdańsku ?

A może nie jest to do ustawienia i sklep powinien wymienic obiektyw na inny model ? Obiektyw jest na gwarancji.

Komentarz

• BeatX
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1751

Bez problemu do ustawienia USB Dock.
                      Albo mikroregulacją, z poziomu body.
                      Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                      Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• igor58
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1872

jak masz kupować docka, to taniej (darmo) wyjdzie wysłać do serwisu
                        robią to szybo i b. porządnie

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

Zamieszczone przez BeatX
                          Bez problemu do ustawienia USB Dock.
                          Albo mikroregulacją, z poziomu body.
                          Można usb dockiem albo kalibracją w body regulować każdy punkt AF osobno?
                          Moje wątki na forum: sport | fashion
                          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• BartasPL
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 320

Zamieszczone przez igor58
                            jak masz kupować docka, to taniej (darmo) wyjdzie wysłać do serwisu
                            robią to szybo i b. porządnie
                            Nie mogę się zgodzić. Body 5DIII oddałem na Żytnią do kalibracji do wzorca, skalibrowane zabrałem do Sigma Procentrum w Warszawie. Kupiłem u nich nowiutką Sigmę 50 Art i taki zestaw wysłali do Trójmiasta na kalibrację. Wróciła z frontfocusem co przyznał bez ogródek pracownik w Warszawie. Z dużym rabatem sprzedał mi USB dock bym skalibrował ją sobie sam. No i do dzisiaj trafia... w 50%.
                            5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
                            500px

Komentarz

• Eberloth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2663

Bo Sigmy to bijące optycznie na głowę Canona szkła manualne są
                              Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                              Fumare humanum est!

Komentarz

• BeatX
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1751

Natomiast moja Sigma 35/1.4 ART była bardzo celna, a Sigma 24-35/2.0 ART jest jeszcze celniejsza (po kalibracji USB Dock'em)
                                Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                                Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

Pracuję...